Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν «κάνουν» για τους συντηρητικούς επενδυτές, καθώς η πιστωτική τους ποιότητα υποβαθμίζεται και, ως συνέπεια, οι συντηρητικοί επενδυτές που κατέχουν μεγάλες θέσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τις μειώσουν ή να τις πουλήσουν, σχολιάζει η UBS με έκθεσή της στις 27/1.
Όπως αναφέρει, οι επενδυτές που μπορούν και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν αυτό το επίπεδο ρίσκου, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο διακράτησης ή ακόμα και αύξησης της θέσης τους σε ελληνικά ομόλογα βραχυμεσοπρόθεσμης ωρίμανσης.
Η UBS τονίζει πάντως πως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η αντίληψη υψηλού ρίσκου default που έχει οδηγήσει στα premium υψηλής απόδοσης, ενώ οι θέσεις θα πρέπει να θεωρούνται κερδοσκοπικές και να παραμένουν σε «συνετά» όρια.
Ο διεθνής οίκος θεωρεί πως «υπέρ» της αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων συνηγορούν το ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, καθώς και ότι τα risk premiums είναι κοντά στα εταιρικά ομόλογα που αξιολογούνται με «ΒΒ» και σημαντικά υψηλότερα από τα κρατικά ομόλογα που αξιολογούνται με «ΒΒ».
Αντιθέτως, ως επιχειρήματα "κατά" της αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, ο διεθνής οίκος αναφέρει το ότι οι νέες εκδόσεις, η συνεχιζόμενη πίεση από τους επενδυτές που πωλούν τις θέσεις τους και η συνεχιζόμενη ροή αρνητικών ειδήσεων για τη χώρα, μπορεί να οδηγήσουν τα spreads σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, στο στάδιο αυτό, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μεγάλο “sell-off”, αν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται δεν τύχουν της αποδοχής των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας είναι πιθανές, με την έκτασή τους να εξαρτάται από την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις της.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/566749/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment