26.1.10

Κύκλοι

Μερικές ματιές έριξα στο τι γράφεται παγκοσμίως και έχω την εντύπωση πως το πρόσωπο των ημερών είναι ο Ben Bernanke, το πρόσωπο της χρονιάς 2009 του περιοδικού ΤΙΜΕ.


Η ομιλία που έδωσε στις 3 Ιανουαρίου μάλλον ευθύνεται. Ίσως και η επανεκλογή του, που σίγουρα εκνευρίζει τη Γουόλ καθώς ..καθυστερεί - η Γουόλ πάντοτε προτιμά ρεπουμπλικάνους διαχειριστές και πολιτικούς - ενώ αναμένεται να πάρει τις περισσότερες αρνητικές ψήφους σε ψηφοφορία υποψηφίου προέδρωου FED. Οι σχέσεις του με τον Γκάιντνερ είναι επίσης από τα ανοικτά του θέματα.

Αλλά η ομιλία του αυτή είχε μεγάλο ενδιαφέρον (λινκ 1 - λινκ 2 - λινκ 3 από τα σχετικά λίγα που μεταφράστηκαν εγχωρίως).
Στην ομιλία αυτή [Monetary Policy and the Housing Bubble] ο Μπεν καταλήγει με το παρακάτω:
"House prices began to rise in the late 1990s, and although the most rapid price increases occurred when short-term interest rates were at their lowest levels, the magnitude of house price gains seems too large to be readily explainable by the stance of monetary policy alone."
"Οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να αυξάνονται στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και παρόλο που οι πιο γρήγορες αυξήσεις των τιμών τους επήλθαν κατά όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονταν στο χαμηλότερο σημείο τους, το μέγεθος των κερδών των τιμών των κατοικιών φαίνεται υπερβολικά μεγάλο για να μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την άσκηση της νομισματικής πολιτικής."
Εάν αφαιρεθούν οι λέξεις που σημειώθηκαν με κόκκινο το νόημα αλλάζει δραματικά...
Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι για τη φούσκα των τιμών των ακινήτων, η οποία έκανε τα πάντα γύρω της να μοιάζουν πιο όμορφα δεν ευθύνεται κατά κύριο λόγο η νομισματική πολιτική της FED με τα χαμηλά της επιτόκια;
(η περίοδος 2001-2004 είχε τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της FED μέχρι τα όσα ζούμε σήμερα, που απολαμβάνουμε ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο $τύπωμα της ιστορίας... οι μόνοι που ζούνε το ..μέλλον είναι οι εξαγωγείς Ιάπωνες με το πλήρες επιτοκιακό ζερό)

Ο Μπεν σημειώνει σε άλλο σημείο (διάγραμμα Νο.6 από το link της ομιλίας του):
"Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η αύξηση των τιμών των κατοικιών βρίσκεται αρκετά έξω από τις προβλέψεις του μοντέλου. Έτσι, λαμβανομένου υπόψη των ιστορικών σχέσεων, είναι δύσκολο να αποδοθεί η φούσκα των τιμών των κατοικιών είτε για τη νομισματική πολιτική ή στον ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον."
Δηλαδή τα μοντέλα που χρησιμοποιεί η FED έχασαν την πορεία των τιμών των ακινήτων... Έχασαν μια ολόκληρη φούσκα... Kαι μπορούν και το λένε μάλιστα διαμέσου του επικεφαλή τους...

.
H φούσκα της αγοράς κατοικίας, όπως διακρίνεται από τις ενάρξεις νέων οικοδομών κατοικιών (actual housing starts) ίσως δεν ήταν ευδιάκριτη με μια πρώτη ματιά... ούτε το 2004;

Έντονη κριτική του ασκεί και το Bloomberg - λινκ 2- στα ελληνικά (δεν είναι το σύνολο του ξένου κειμένου) κυρίως για τον μη τηρηθέντα μετά το 2001 κανόνα Τέιλορ [Taylor rule] για το ύψος των κεντρικών επιτοκίων της FED.
Αυτός ο κανόνας Tέιλορ έχει υποστεί επίσης κριτικές, όμως μέχρι το 2000 οι τιμές του δείκτη ήταν πολύ κοντά στο κεντρικό επιτόκιο της FED, όχι όμως και στο κρίσιμο διάστημα 2001-2006.

(πηγή των δύο ανωτέρω διαγραμμάτων)

Πως μπορεί να σκεφτεί κάποιος:
Δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη φούσκα ακινήτων στην ιστορία αλλά δεν φταίνε τα χαμηλότερα κεντρικά επιτόκια της ιστορίας, ενώ τα μοντέλα της FED για κάποιο λόγο δε θεώρησαν φούσκα την όλη κατάσταση.
Αυτοί που καταλαμβάνουν τόσο υψηλές θέσεις, όπως στη FED, έχουν το περιθώριο να τους διαφεύγουν τέτοια πράγματα;



Πως επηρεάζεται η χρηματιστηριακή αγορά;
Ο Ben δείχνει ότι υπερασπίζεται τη πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχός του ενώ στο σημείο που διαφοροποιείται είναι στο ότι καταλογίζει ευθύνη στη "χαλαρή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος" αλλά όχι στο ύψος των επιτοκίων, ούτε βέβαια στη δουλειά που παράγουν οι ..εκτυπωτικές μηχανές.
Συνεπώς, εφόσον το "μοντέλο ύφεσης 2001" επανέλθει στο 2008-10+ [λίγο περισσότερο ανεπτυγμένο στο ..χρόνο και την ένταση], με τις ίδιες πολιτικές Greenspan - Bernanke, οι μετοχές ύστερα από κάμποσα bmrallies θα ξεκινήσουν ακόμα ένα μεγάλο κύκλο.
Και, εδώ που τα λέμε, και ο Paul Volcker, παρά τα όσα προτείνει στον Ομπάμα σχετικά με τις τράπεζες, κατέγραψε στα χρόνια της θητείας του το ξεκίνημα ενός ακόμα μεγαλύτερου κύκλου.

παλαιότερα σχετικά ποστ για τον Βen:
3/4/08: Άργησε η διάγνωση: Τελικά o "συμπαθής" Ben διέγνωσε αυτά που φωνάζουν οι μάκρο-οικονομολόγοι εδώ και μερικούς μήνες. Ήταν μόλις η πρώτη (δραματική επίσης) φορά που "είδε" έλευση ύφεσης.
20/10/08: Ακόμα απουσιάζει η λογική: Ο Bernanke είναι ο καλύτερος εν ζωή γνώστης της κατάστασης του '29. ... Πως και βρέθηκε ο ένας και μοναδικός ειδικός στη θέση του Προέδρου της FED σε μια εποχή που ξανά-ακούγεται η λέξη απο-πληθωρισμός;

No comments: