1.2.10

διαφορά φάσης

Με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών επεκτάθηκε η μεταποίηση στην ευρωζώνη
Ο μεταποιητικός κλάδος της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυο ετών, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της Markit αυξήθηκε στις 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο, από 51,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι προσωρινών προβλέψεων για άνοδο στις 52 μονάδες.
Ο Ιανουάριος αποτελεί τον τέταρτο συνεχή μήνα που ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση και αποτελεί την υψηλότερη ένδειξη από τον Ιανουάριο του 2008.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε στις 56 μονάδες τον Ιανουάριο, υψηλό 29 μηνών, από τις 55,1 μονάδες το Δεκέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο μεταποιητικός κλάδος στην Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία συνέχισε να επεκτείνεται, στην Ισπανία η δραστηριότητα συρρικνώθηκε για 26ο συνεχή μήνα.
Στην Ελλάδα, η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να υποχωρεί στις 46,8 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009.
Newsroom ΔΟΛ

Σε χαμηλό οκταμήνου η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιανουάριο
Η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να υποχωρεί στις 46,8 μονάδες από 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ευρωζώνη κατέγραψε ισχυρή άνοδο.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της Markit (ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα), υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009, παραμένοντας κάτω από το σημείο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση.
Αντίθετα, το ίδιο διάστημα, ο δείκτης ΡΜΙ στην ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυο ετών, στις 52,4 μονάδες.
«Το ξεκίνημα του καινούργιου έτους δεν φάνηκε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, η οικονομολόγος της Markit, Τζέμα Βάλας.
«Η συρρίκνωση των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της απασχόλησης συνεχίστηκε, με τα μέλη του πάνελ να αναφέρουν τις δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες παγκοσμίως ως τον κύριο παράγοντας της υποχώρησης. Παρ' όλα αυτά, η πρόσφατη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν περισσότερο μέτρια σε σύγκριση με το μέσο ρυθμό υποχώρησης που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και σηματοδοτήθηκε ουσιαστικά η έναρξη της μεγάλης κρίσης» πρόσθεσε.
H Markit ανέφερε ότι οι εισερχόμενες νέες εργασίες μειώθηκαν τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009, με τους κατασκευαστές να μειώνουν τα επίπεδα παραγωγής τους με παρόμοιο ρυθμό.
Τόσο οι ανεκτέλεστες εργασίες, όσο και τα επίπεδα στελέχωσης εξακολούθησαν να μειώνονται και η μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν η μεγαλήτερη των τελευταίων επτά μηνών.
Όπως και τον προηγούμενο μήνα, ο ισχυρός ανταγωνισμός εμπόδισε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις χρεώσεις τους. Αντιθέτως, οι τιμές εισροών αυξήθηκαν ραγδαία, με τους ερωτηθέντες να ανέφερουν κυρίως το υψηλότερο κόστος των μετάλλων, των πλαστικών, του χαρτιού και του βαμβακιού.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: