Όταν πρέπει να δανειστείς περίπου 40 δισ. ευρώ απο τις αγορές τους επόμενους μήνες οφείλεις να κάνεις προσαρμογές, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου να εφαρμοστούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας χωρίς πίεση από τις αγορές τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
«Οι διεθνείς αγορές έχουν τους κανόνες τους. Οι κανόνες αυτοί πολλές φορές είναι κανόνες άγριοι, είναι κανόνες που προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο πιο ευάλωτος. Και εκεί επιτίθενται. Και αυτό το έχουμε δει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πολλές άλλες χώρες στον Ευρωπαϊκό Νότο» είπε ο υπουργός. «Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τα όρια ηλικίας, όλα αυτά θα αποφασιστούν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ο υπουργός, υποστηρίζοντας οτι ο πρωθυπουργός απλώς έθεσε το σημαντικό ζήτημα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και των σχετικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, αλλά και των αδικιών και ανισοτήτων που υπάρχουν στο ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, ως κεντρικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το διάλογο.
Πάντως ο υπουργός σημείωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις, πάρα πολλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υπερβολικά κίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ το προσδόκιμο ηλικίας έχει ανέβει, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται πολύ του ορίου που είναι στο νόμο. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν ζητήματα και αυτά θα δούμε».
Σε επίμονες ερωτήσεις αν η δήλωση του πρωθυπουργού για αύξηση των ορίων αφορούσε τα γενικά όρια, δηλαδή εάν από τα 65 πάμε στα 67 ο υπουργός είπε ότι «δεν εννοούμε απαραίτητα τα γενικά όρια», για να προσθέσει ωστόσο «δεν θέλω να προδικάσω το πού θα πάει ακριβώς ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Αλλά βλέπουμε και γύρω μας, τι γίνεται και σε άλλες χώρες. Πριν από λίγες ημέρες, άλλες χώρες αύξησαν αυτά τα γενικά όρια. Εμείς δεν έχουμε πάει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Λέμε, όμως, ότι το ζήτημα των ορίων ηλικίας, της μέσης, αν θέλετε, ηλικίας συνταξιοδότησης είναι κάτι που πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά».
Οι συντάξεις δεν «παγώνουν»
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου διευκρίνησε ότι οι συντάξεις εξαιρούνται από το «πάγωμα» με την αύξηση να κυμαίνεται στα όρια του πληθωρισμού, αλλά και ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν εξετάζεται ως λύση εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους και η Κομισιόν, στην οποία το οικονομικό επιτελείο θα δίνει «ραπόρτο» κάθε μήνα, αυξήσει την πίεση για επιπλέον δράσεις.
Ωστόσο σε επίμονες ερωτήσεις αν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση και των χαμηλόμισθων δημοσίων υπάλληλων ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει ότι μιλάμε «για μη αύξηση φέτος πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης, περίπου 2%, που παίρνουν έτσι κι αλλιώς οι δημόσιοι υπάλληλοι, και για περικοπή του κονδυλίου για τα επιδόματα κατά 10%. Αυτή η περικοπή είναι συνολική, αλλά δεν θα γίνει με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή στα επιδόματα που παίρνουν οι πιο υψηλόμισθοι θα είναι μεγαλύτερη η περικοπή και στα επιδόματα που παίρνουν οι πιο χαμηλόμισθοι θα είναι μικρότερη».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι ζωτικής σημασίας η επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
«Δεν πρέπει να ξεφύγει ο προϋπολογισμός. Αν αυτό συμβεί θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να τον επαναφέρουμε στο σωστό δρόμο» είπε ο υπουργός αποφεύγοντας, ωστόσο, να συγκεκριμενοποιήσει ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτό το ενδεχόμενο.
Το μόνο που μάλλον απέκλεισε είναι μια αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι όταν η ΝΔ προχώρησε σε ανάλογη κίνηση, δεν υπήρξε η αναμενόμενη αύξηση εσόδων και προσθέτοντας ότι η σημερινή ηγεσία του οικονομικού επιτελείου δίνει έμφαση στην ανάταξη των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πολλές φορές κατα τη διάρκεια της συνέντευξης του, ότι δεν υπήρξε «αλλαγή πλεύσης» της κυβέρνησης και ότι οι βασικές αρχές που το ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε και προεκλογικά για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάμων και στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων ισχύουν στο ακέραιο.
Οι γενικές αρχές ισχύουν στο ακέραιο, αλλά κάποια πράγματα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με «μια οικονομία πάει στα βράχια», σημείωσε ο υπουργός.
Άλλωστε, έσπευσε να υπενθυμίσει, ακόμη και σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, αρκετά από όσα είχε εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ όπως η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η ενίσχυση των κονδυλίων για την παιδεία, η επιστροφή μεγαλύτερου ποσοστού ΦΠΑ στους αγρότες, η παροχή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ασθενέστερους, υλοποιήθηκαν και περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό.
Επισης ο υπουργός επισήμανε ότι εκτός από το πάγωμα των μισθών, που εντάσσεται στις απαραίτητες «προσαρμογές» για τον κατευνασμό των αγορών, τα περισσότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Υπάρχει και «plan C»;
«Όχι, δεν υπάρχει» σχέδιο Γ (plan C) απάντησε ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς αν υπάρχει και νέο πακέτο μέτρων, έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.
Ωστόσο, πρόσθεσε με έμφαση: «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι, εάν ο προϋπολογισμός ξεφύγει, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τον ξαναφέρουμε στους στόχους. Θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα να μην πετύχει τους στόχους, που έχει θέσει για το 2010, για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Κάθε μήνα [...] θα υπάρχει παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Θα υπάρχει παρακολούθηση της εκτέλεσης των τομών, που έχουμε αναγγείλει: 'περάσατε το φορολογικό; Ξεκινήσατε με τη Στατική, την Ανεξάρτητη Υπηρεσία; Προχώρησε ο κοινωνικός διάλογος στο ασφαλιστικό; Πότε θα έρθει το επόμενο νομοσχέδιο;' Όλα αυτά είναι αποτυπωμένα σε ένα πρόγραμμα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα παρακολουθούνται πολύ τακτικά. Αρα, λοιπόν, θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα μας να δώσει ένα μήνυμα ότι πάμε πίσω σε όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία δεσμευθήκαμε».
Ακομη ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα προσδοκά στήριξη και αλληλεγγύη από την Ευρώπη, αν όχι οικονομική αφού δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τουλάχιστον υποστήριξη στην προσπάθεια αντιστροφής της εικόνας του «αδύναμου κρίκου» στις αγορές.
«Περιμένουμε και ζητάμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και τις επόμενες μέρες, να βγουν και να στηρίξουν την Ελλάδα. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μέσα στο ευρωπαϊκό σύστημα να υπάρξει άλλου είδους στήριξη, πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα, ακριβώς, στην προσπάθεια που κάνει και να πείσουν τις διεθνείς αγορές, ότι δεν υπάρχει αδύναμος κρίκος, ότι όλοι είμαστε εδώ, στην ίδια βάρκα, και όλοι πρέπει μαζί να προσπαθήσουμε» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Παγώνει» και η Ανάπτυξη;
Κριτική που δέχθηκε αρχικά το ΠΣΑ και έγινε πολύ πιο έντονη μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των επιπλέον μέτρων ήταν ότι η πολιτική αυτή θα βουλιάξει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, θέτοντας σε κίνδυνο -εκτός από τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες- και τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας.
Το φόβο αντέκρουσε ο υπουργός Οικονομικών, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε: «πρώτον, μια οικονομία η οποία έχει τόσο μεγάλο έλλειμμα, όταν το μειώνει, απελευθερώνει πόρους που μπορεί να πάνε σε επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή, το κράτος απομυζά στην πράξη πόρους - επειδή χρειάζεται να δανείζεται τόσο πολύ - που διαφορετικά θα πήγαιναν σε επενδύσεις [...]»
»Δεύτερον, η χώρα μας έχει να απορροφήσει τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ από διαρθρωτικά ταμεία, τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό είναι μία ανάσα για την οικονομία - για να χρησιμοποιήσω και μία έκφραση που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς, χθες - μια αναπτυξιακή ανάσα, την οποία αξιοποιούμε πολύ περισσότερο απ' ό,τι την αξιοποίησε η Νέα Δημοκρατία.»
»Και τρίτον, θα υπάρξει μία ανάκαμψη, το 2010, σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι οι κρίσιμοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, όπως η ναυτιλία, θα ανακάμψουν και αυτοί. Άρα, θα μπούμε σε μια διαδικασία ανάκαμψης, την οποία εμείς βλέπουμε από το μέσο του 2010 και πέρα.»
»Άρα, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι, όταν κάνει κάποιος μια πολιτική αυτού του είδους, έχει τον κίνδυνο να πλήξει μια αναπτυξιακή διαδικασία, που τώρα ξεκινάει πάλι. Όμως πιστεύουμε ότι το είδος των κινήσεων που κάνουμε και οι αναπτυξιακού τύπου πολιτικές, που βάζουμε μπροστά, θα ακυρώσουν ακριβώς αυτό τον κίνδυνο».
No comments:
Post a Comment