Την εμπιστοσύνη της Γερμανίας στις δυνατότητες της Ελλάδας να μπορέσει να υπερβεί την κρίση, επαναβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Καλωσορίζοντας τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο κ. Κάρολος Παπούλιας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κρίση θα ξεπεραστεί: «Ελπίζω -είμαι βέβαιος – ότι εμείς θα ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά πρέπει να το πιστέψετε και εσείς ότι η Ελλάδα έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση». «Άλλωστε», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «νομίζω ότι οι δυσκολίες της Ελλάδος είναι γενικότερες δυσκολίες. Βλέπω στην Ισπανία το έλλειμμα, υπάρχουν και εκεί αρκετές δυσκολίες και νομίζω ότι είναι γενικότερη δυσκολία για το νόμισμά μας, το ευρω.«Όχι μόνο η Γερμανία αλλά και εγώ προσωπικά νιώθω πολύ στενά συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Ενδεικτικά σας λέγω ότι ο καθηγητής μου, στον οποίο έγραψα τη διδακτορική μου εργασία, είναι ο κ.Δημήτρης Τσάτσος. Και νιώθουμε πραγματικά μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Ελλάδας να μπορέσει να υπερβεί αυτή την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βέστερβέλε.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1772943
Στήριξη Βεστερβέλε στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης
Την αμέριστη εμπιστοσύνη του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού εξέφρασε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παπανδρέου.Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα σχετικά με την οικονομική κρίση, η οποία απασχολεί κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως ανέπτυξε στον κ. Βεστερβέλε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, ώστε «να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα και να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας και να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο βιώσιμη και πιο δίκαιη».
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης θέματα της ΕΕ, καθώς, όπως σημείωσεο Πρωθυπουργός, έχουμε εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας που δίνει σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και μια πιο ισχυρή Ευρώπη στο διεθνές στερέωμα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον κ. Βεστερβέλε την ελληνική πρωτοβουλία για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014.
Σημείωσε δε ότι θεωρούμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναδείξει περαιτέρω στα Δυτικά Βαλκάνια το κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό της γνώρισμα ότι αποτελεί χώρο ασφάλειας και δημοκρατικών αξιών και επισήμανε ότι το 2014 δεν είναι μόνο όραμα για μια ενοποιημένη Ευρώπη, αλλά είναι και σημαντική εγγύηση για την εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών στην περιοχή.
Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία αντάλλαξαν απόψεις οι κ.κ. Παπανδρέου και Βεστερβέλε ήταν και το Κυπριακό, η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, η ονομασία της ΠΓΔΜ -με τον πρωθυπουργό να δηλώνει την διάθεση της Ελλάδας για αμοιβαίως αποδεκτή λύση, στό πλαίσιο της εθνικής κόκκινης γραμμής που έχει χαραχτεί- το Ιράν αλλά και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Λονδίνου για το Αφγανιστάν.
Επίσης, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, συζήτησαν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης κι ο ίδιος ενημέρωσε για τα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτική ασύλου και υποδοχής των λαθρομεταναστών.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.
Από την πλευρά του ο κ. Βεστερβέλε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή όπου είχε επαφές και με τις δύο πλευρές.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών της. Η κρίση αυτή έχει επιφέρει δυσκολίες σε όλες τις χώρες, είδα ότι η Ελλάδα είναι ακράδαντα αποφασισμένη και εγώ τη στηρίζω να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε.
Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες, ενώ διατύπωσε την ευχή να επιτύχουν αυτές.
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά κατηγορηματικά και προς όφελος της ΕΕ, καθώς είναι θέμα σταθερότητας και για τη χώρα αλλά και για την Ενωση, υπογράμμισε ο κ. Βεστερβέλε, εκφράζοντας τη στήριξή του, ακόμα μία φορά, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για λήψη αποτελεσματικών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός μου εξήγησε το πρόγραμμα, είμαι αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι αυτό το πρόγραμμα εγκυμονεί νέες ευκαιρίες, οι οποίες θα πάρουν σάρκα και οστά, εφόσον το πρόγραμμα στηριχθεί από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών.
Εμείς οι Ευρωπαίοι - και γι΄αυτό είμαι εδώ - θέλουμε να εκφράσουμε την απεριόριστη εμπιστοσύνη μας στην ελληνική κυβέρνηση και άνευ όρων στα μέτρα και τον πρωθυπουργό. Θέλουμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να συμπαρασταθούμε σε αυτήν, πρόσθεσε.
Τέλος ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό θέματα της διεθνούς Ατζέντας - όσα προανέφερε ο κ. Παπανδρέου - όπου και, όπως είπε, διαπιστώθηκε εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων.
No comments:
Post a Comment