Στήριξη της Ελλάδας από Γαλλία - Σουηδία
Την πλήρη εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εκφράζουν η Γαλλία και η Σουηδία, όπως δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ο συνάδελφός μου Άντερς Μποργκ και εγώ συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ μετά από συνάντηση που είχε με το Σουηδό ομόλογό της στο Παρίσι.
Η Γαλλίδα υπουργός διαβεβαίωσε ότι «αισθάνεται ανακούφιση που βλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον ενημέρωσε την κοινή της γνώμη, αλλά εργάζεται τώρα με το κοινοβούλιό της για την υλοποίηση των διατάξεων του προγράμματος σταθερότητας», το οποίο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη» στην ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό, σημείωσε.
Παράλληλα η κ. Λαγκάρντ απέφυγε τις ερωτήσεις για ενδεχόμενο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας προς όφελος της Ελλάδας, όπως και για πιθανή μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1776185
Reuters: Καταρχήν συμφωνία ΕΕ για βοήθεια στην Ελλάδα
Σε καταρχήν συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα έχουν καταλήξει οι χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Η απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα ελήφθη καταρχήν σε επίπεδο ευρωζώνης», ανέφερε η εν λόγω πηγή.
Πρόσθεσε δε ότι εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αλλά το πιο πιθανόν είναι να δοθεί στην Ελλάδα 'διμερής βοήθεια'.
Ανάλογο είναι και αυριανό δημοσίευμα των Financial Times στην αυριανή-γερμανική-έκδοσή τους. Όπως αναφέρουν, επικαλούμενοι γερμανικές κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ετοιμάζει σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα, «ευρωπαϊκό ή διμερές».
Επιχειρείται να βοηθηθεί η Αθήνα «σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αλλά και μία μονομερής βοήθεια του Βερολίνου» δεν αποκλείεται, γράφει η εφημερίδα.
Αναφέρεται μάλιστα πως «θα ενημερωθεί πληρέστερα τις ερχόμενες ώρες κι η γερμανική κυβέρνηση από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόϊμπλε». Μία κομματική πηγή επιβεβαίωσε τα του σχεδίου αυτού. Όμως, καμία πηγή του ανωτέρω υπουργείου δεν θέλησε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στο δικτυακό της τόπο, η Γερμανία εξετάζει την παροχή δανειακών εγγυήσεων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ η Γερμανία ενδέχεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παροχή των δανειακών εγγυήσεων.
Σημειώνεται ακόμη ότι η τελική απόφαση μπορεί να μη ληφθεί αυτή την εβδομάδα.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.
Φιγιόν: Εμπιστευόμαστε την Ελλάδα
Η Γαλλία «εμπιστεύεται» την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση, για μια «ταχεία επιστροφή σε υγιή δημόσια οικονομικά» και «την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
«Είναι ένα θέμα ανησυχίας για όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά συστάσεων που έχουν ως στόχο την παροχή συμβουλών εκ του σύνεγγυς προς το ελληνικό κράτος στην προσπάθειά του να επιστρέψει γρήγορα σε υγιή δημόσια οικονομικά» σημείωσε.
Παράλληλα, μίλησε για κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές ομολόγων τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής ρύθμισης.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1776244
WSJ: Παροχή δανειακών εγγυήσεων στην Ελλάδα εξετάζει η Γερμανία
Την παροχή δανειακών εγγυήσεων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, εξετάζει η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στο δικτυακό της τόπο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ η Γερμανία ενδέχεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παροχή των δανειακών εγγυήσεων.
Σημειώνεται ακόμη ότι η τελική απόφαση μπορεί να μη ληφθεί αυτή την εβδομάδα.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.
WSJ: Ετοιμη για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα η ΕΕ
Σχέδιο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και σε άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης επεξεργάζεται η Γερμανία από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην Wall Street Journal.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής δανειακών εγγυήσεων σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές όσον αφορά στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να περιορίσει τις ανησυχίες για εξάπλωση των δημοσιονομικών προβλημάτων.
Όπως αναφέρει πηγή της εφημερίδας, το σχέδιο θα εφαρμοστεί εντός του πλαισίου της ΕΕ με την καθοδήγηση όμως της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να συζήτησε πρόσφατα την ιδέα αυτή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αναφορικά με τη χορήγηση βοήθειας, ενώ τόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι όσο και η εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.
Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ευρωπαϊκή πηγή - η οποία βρίσκεται κοντά στις διαδικασίες προετοιμασίας της αυριανής συνόδου - αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα. «Δεν αποκλείω τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα ξαφνιαζόμουν αν εκδιδόταν κάποια επίσημη ανακοίνωση για αυτό το θέμα.»
Όπως τονίζουν οι Financial Times, επικαλούμενοι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, η μεγάλη πτώση του ευρώ και οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων οδήγησαν το Βερολίνο στην απόφαση να λάβει ενεργό δράση στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ασχοληθούν με το ζήτημα της οικονομίας κατά τη Σύσκεψη Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες.
Η χθεσινή επίσπευση της επιστροφής Τρισέ από την Αυστραλία πυροδότησε νέες φήμες περί πρωτοβουλιών για οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Ο κ. Τρισέ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του G7 είχε εκφράσει εμπιστοσύνη στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος. Ωστόσο, οι δηλώσεις του δεν κατάφεραν να αναπτερώσουν το ηθικό των επενδυτών.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποφάσισε να επισπεύσει το ταξίδι του στην Αυστραλία, ώστε να επιστρέψει εγκαίρως για να παραστεί στη σύνοδο. «Είναι πιθανόν η Ε.Ε. να ζητήσει την ανάμειξη της ΕΚΤ και να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα», εκτιμά στρατηγικός αναλυτής στη Sumitomo Trust Bank.
Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ , Φιλίπ Μέιστατ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ΕΤΕπ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε σχέδια οικονομικής βοήθειας κάποιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθώς η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί μόνο οικονομικώς βιώσιμες επενδύσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς -που εκτελεί χρέη συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης- θεωρεί ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί οικονομική διάσωση, ενώ απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές αρχές να παρέμβουν στις αγορές και να δώσουν ένα μάθημα στους κερδοσκόπους.
Ανάλογη είναι η άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild», επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, κατ΄εξαίρεσιν, «να κάνει τα πάντα για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας και του ευρώ.... αλλά υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα καταβάλει από την πλευρά της προσπάθειες».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1776327
Τζ. Σόρος: Η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στην Ευρωζώνη
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.
«Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην Ευρωζώνη και να έχει το δικαίωμα λήψης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ για τα κρατικά ομόλογα», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στην Τζακάρτα.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει όρια όσον αφορά στις αξιολογήσεις των ομολόγων τα οποία δέχεται ως εχέγγυα.
Ο Σόρος εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και η Ευρωζώνη θα βρουν τρόπο χρηματοδότησης της κυβέρνησης, ο οποίος δεν θα είναι υπερβολικά ακριβός για τη χώρα.
Υπογράμμισε πάντως ότι οποιαδήποτε μορφή στήριξης θα πρέπει να εμπεριέχει «αυστηρούς όρους» και προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντική άνοδο χθες εν μέσω προσδοκιών για χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο στη Σύσκεψη Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1776395
No comments:
Post a Comment