Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς «τρέχουν» οι καθυστερήσεις σε πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Hδη στις πιστωτικές κάρτες έχουν φτάσει το 20%, που σημαίνει ότι η μία στις 5 κάρτες δεν εξυπηρετείται, ενώ στο 17% βρίσκονται οι καθυστερήσεις πληρωμών άνω των 90 ημερών στα καταναλωτικά δάνεια. Στο 8% οι «κόκκινες» οφειλές στα στεγαστικά, καθώς και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Η αγορά υπολογίζει ότι 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν βρεθεί στο «κόκκινο», ενώ κάθε μήνα ο αριθμός εκείνων που δεν πληρώνουν αυξάνεται. Η άνοδος των καθυστερήσεων έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα και απασχολεί έντονα τις διοικήσεις των τραπεζών.
Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις οφειλών, κυρίως από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Σήμερα, με συνολικά υπόλοιπα στις τράπεζες 254 δισ. ευρώ, τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ, δυναμιτίζοντας όχι μόνο τις κερδοφορίες των τραπεζών.
Οπως αναφέρουν στο «Εθνος» υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη:
Στο 20% έχουν φτάσει οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των πιστωτικών καρτών, δηλαδή πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ (στα 9,5 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές).
Στα καταναλωτικά δάνεια οι καθυστερήσεις διαμορφώνονται στο 17%. Και τα «κόκκινα» καταναλωτικά είναι ύψους 4 δισ. ευρώ (στα 26,5 δισ. ευρώ το σύνολο των υπολοίπων).
Στα στεγαστικά δάνεια οι καθυστερήσεις έχουν ξεπεράσει το 8%, με τα «κόκκινα» δάνεια στα 6,5 δισ. ευρώ (στα 80 δισ. ευρώ το σύνολο των υπολοίπων).
Επίσης το 6,5% των επιχειρηματικών δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση με τις «κόκκινες» οφειλές στα 9 δισ. ευρώ (στα 134 δισ. ευρώ τα υπόλοιπα επιχειρηματικής πίστης).
Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι η άνοδος της ανεργίας, οι περικοπές στους μισθούς (μέσα από επιδόματα, υπερωρίες κ.λπ.) θα περιορίσουν τα εισοδήματα, οπότε αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που δεν θα πληρώνουν δόσεις σε δάνεια και κάρτες.
Διακανονισμός
Ηδη στις περισσότερες τράπεζες λειτουργούν γραφεία διακανονισμού καθυστερούμενων οφειλών, ενώ παγωμένη είναι η ζήτηση για νέα δάνεια. Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος έδειξαν ότι τον Ιανουάριο τα συνολικά υπόλοιπα των νοικοκυριών προς τις τράπεζες μειώθηκαν στα 119,55 δισ. ευρώ, από 119,63 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009. Η μηνιαία καθαρή ροή για στεγαστικά δάνεια ήταν 78 εκατ. ευρώ, με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να περιορίζεται στο 3,6%, ενώ αρνητική (-144 εκατ. ευρώ) ήταν η καθαρή ροή για καταναλωτικά δάνεια (ρυθμός πιστωτικής επέκτασης 1,6%).
Μικρομεσαίες
Ανύπαρκτη ρευστότητα
Οξύ είναι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα στο σύνολό τους -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι περισσότερες έχουν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές, που δεν μπορούν να τις εισπράξουν και πάνε από παράταση σε παράταση.
Την ίδια ώρα, όσες καταφεύγουν στις τράπεζες για δάνειο και πάρουν τελικά το «πράσινο φως» για κεφάλαια κίνησης, καλούνται να πληρώσουν διπλάσια επιτόκια σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το περιθώριο έχει αυξηθεί στις 8 μονάδες (από τις 4), με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να προσεγγίζει το 10%.
Τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις έφτασαν τα 134,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης περιορίστηκε στο 4,5% από 5,1% τον Δεκέμβριο 2009 και 18,7% τον Δεκέμβριο 2008.
No comments:
Post a Comment