12.3.10

Διαφωνία στους κόλπους του G20 για την εποπτεία των hedge fund

Η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που εκφράζουν οι ισχυρές οικονομίες του κόσμου σχετικά με την εποπτεία εταιριών που λειτουργούν κερδοσκοπικά, όπως τα hedge funds και τα private equity funds, παραμένει ζητούμενο στην πορεία για τη διαμόρφωση μίας νέας αρχιτεκτονικής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Ομάδας των 20 (G 20).

Η οδηγία για την εποπτεία των hedge funds και των private equity funds, την οποία εισηγείται ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Μισέλ Μπαρνιέ, προκάλεσε τη διαφωνία από την πλευρά των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, των δύο χωρών στις οποίες είναι εγκατεστημένη η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των κερδοσκοπικών εταιριών. Κύριο σημείο της διαφωνίας είναι διάταξη της οδηγίας, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τις «εναλλακτικές επενδυτικές εταιρίες» να χρειάζονται έγκριση λειτουργίας από κάθε χώρα της ΕΕ. Η Μεγάλη Βρετανία, όπως και οι ΗΠΑ, θέλουν να αρκεί η έγκριση από μία χώρα-μέλος της ΕΕ, διότι διαφορετικά φοβούνται ότι θα υπάρξει διακριτική μεταχείριση εις βάρος των hedge funds, τα οποία δραστηριοποιούνται στις χώρες τους.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Μπαρνιέ και ο Βρετανός ομόλογός του κ. Άλιστερ Ντάρλινγκ μπλόκαρε την προώθηση της οδηγίας, την οποία η ισπανική Προεδρία ήθελε να φέρει για συζήτηση στο Ecofin την ερχόμενη Τρίτη. Η εξομάλυνση της διαφοράς θα επιδιωχθεί στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Γκόρντον Μπράουν, ενώ εκπρόσωπος του κ. Μπαρνιέ είπε ότι ο Επίτροπος θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ.

Η διαφωνία για την εποπτεία των hedge funds έρχεται σε συνέχεια διαφορετικών προσεγγίσεων σε άλλες πτυχές του επιδιωκόμενου νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως το εύρος των δραστηριοτήτων των μεγάλων τραπεζών και ο περιορισμός των μπόνους που παίρνουν τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών. Στις ΗΠΑ, η Κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλε τον περιορισμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών και μία ειδική φορολογία στο ενεργητικό τους, ενώ στην Ευρώπη υπήρξε απροθυμία να ακολουθηθεί η ίδια προσέγγιση. Όσον αφορά τα μπόνους, η Κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν επέβαλε ειδική φορολογία 50% σε αυτά, μέτρο που ακολούθησε η Γαλλία αλλά όχι και η Γερμανία ή οι ΗΠΑ.

Το ζήτημα του ελέγχου της κερδοσκοπίας εις βάρος κρατικών ομολόγων, που γίνεται με τη μορφή παραγώγων (Credit Default Swaps), προωθείται στην Ε.Ε. μετά την κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου, να θέσει το θέμα και στη G 20, όπου θα φανεί ποια θα είναι η αντιμετώπιση του θέματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: