23.3.10

Τρισέ: Συνοδεία αυστηρών όρων δημοσιονομικής πειθαρχίας η οικονομική στήριξη χωρών

Η όποια οικονομική στήριξη προς μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η στήριξη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με δωρεάν επιχορήγηση.

Οι χώρες της ευρωζώνης «έχουν κοινή μοίρα», ανέφερε στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θεωρεί παράλογη την υπόθεση να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος τη ζώνη του ευρώ, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την ουσία και το ρόλο του ενιαίου νομίσματος. «Το θέμα αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Τρισέ.

Ερωτήσεις υπέβαλαν στον Ζ. Τρισέ οι ευρωβουλευτές, Ρόδη Κράτσα (ΝΔ), Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) και Νίκος Χουντής ΣΥΝ . Στις απαντήσεις του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν κάποια ελληνική τράπεζα αντιμετωπίσει στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, η ΕΚΤ θα σταθεί στο πλευρό της, όπως έκανε και με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως π.χ. στην Ιρλανδία. Επίσης, ερωτηθείς αν προτίθεται να επεκτείνει και μετά το 2011 το ισχύον σήμερα καθεστώς που δίδει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα σχετικά υποβαθμισμένης πιστοληπτικής ικανότητας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ελληνικά μέτρα θα αποκαταστήσουν απολύτως την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τίτλων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα θα εξεταστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποκλείει την παροχή επιχορηγήσεων ο Ζ. Κ. Τρισέ

Σε περίπτωση που εγκριθεί από την ΕΕ μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, αυτός δεν θα έχει τη μορφή παροχής επιχορήγησης ή δωρεάς, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά.

Η κ. Ποδηματά ρώτησε συγκεκριμένα τον κ. Τρισέ εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την Ελλάδα και δεύτερον εάν θεωρεί ότι τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα συνιστούν «έκτακτη και εξαιρετική περίσταση».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού ξεκαθάρισε ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να δίνει επιχορηγήσεις, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να αφορά τα τρέχοντα προβλήματα αλλά την αντιμετώπιση μιας σοβαρής και κατεπείγουσας απειλής που ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά.

Εξήγησε δε ότι το ύψος των επιπέδων δανεισμού δεν εμπίπτει στην κατηγορία της «σοβαρής και έκτακτης απειλής».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων ο Ζ.Κ. Γιούνκερ

Τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ Νικόλαου Σαλαβράκου.

Ο κ. Γιούνκερ, αφού επεσήμανε ότι υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια την έκδοση των ευρωομολόγων, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει δημοσιονομικά προβλήματα, εκτιμώντας ότι είναι πιθανό στο μέλλον να εμφανιστούν κι άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα οι οποίες θα πρέπει να βοηθηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν αποκλείεται βοήθεια μέσω διμερών δανείων, λέει στέλεχος της ΕΚΤ

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αν χρειαστεί, ενώ δεν αποκλείτεται η βοήθεια να έχει τη μορφή διμερών δανείων, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Jose Manuel Gonzalez-Paramo ανέφερε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι δεν επιτρέπεται η διάσωση της Ελλάδας, αλλά είναι μια χώρα μέλος της Ένωσης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν χρειαστεί, η παροχή διμερών δανείων.

Σημείωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν ζητά βοήθεια, ενώ χαρακτήρισε πειστικά τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: Reuters

No comments: