«Περάσαμε το Περλ Χάρμπορ. Θα κερδίσουμε τον πόλεμο, και μάλιστα με μικρά κέρδη». Αυτό απεφάνθη χθες ο Γουόρεν Μπάφετ για την αμερικανική οικονομία, σε τρίωρη συνέντευξή του στον καλωδιακό τηλεοπτικό σταθμό CNBC. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση, με την κατανάλωση να παραμένει χαμηλή, ενώ παρομοίασε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με «σαράκι» που κατατρώει την οικονομία.
Δύο ημέρες αφού το επενδυτικό του όχημα Berkshire Hathaway ανακοίνωσε άλμα 61% των ετήσιων κερδών του, στα 8,1 δισ. δολάρια, ο κ. Μπάφετ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει επιτυχία στην αποκατάσταση της οικονομίας. «Του δίνω υψηλό βαθμό», τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την ίδια την Berkshire, ο κ. Μπάφετ υποστήριξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει «αργή» σε πολλούς τομείς, δεδομένης της αυτοσυγκράτησης των καταναλωτών, λόγω βεβαίως και της υψηλής ανεργίας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι περισσότερες από τις δραστηριότητες της Berkshire, ιδίως στους κλάδους λιανικής και μεταποίησης, συνεχίζουν να καταγράφουν χειρότερες επιδόσεις από εκείνες πριν από το αποκορύφωμα της κρίσης. Η κατάσταση «βελτιώνεται, αλλά με πολύ, πολύ βραδείς ρυθμούς», δήλωσε ο κ. Μπάφετ. Προέβλεψε, δε, ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας δεν θα επιταχυνθεί πριν ανακάμψει η ζήτηση.
Οι προειδοποιήσεις του κ. Μπάφετ αφορούσαν, πάντως, κυρίως το μέτωπο της περίθαλψης. Κάνοντας λόγο για συνθήκες «έκτακτης εθνικής ανάγκης», ο μεγαλοεπενδυτής κάλεσε την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για το κόστος του συστήματος υγείας. Οπως τόνισε, οι δαπάνες για περίθαλψη φθάνουν το 17% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σε εποχή που πολλές άλλες χώρες πληρώνουν μόλις 9 - 10%, έχοντας την ίδια ώρα περισσότερους γιατρούς, νοσοκόμες και κλίνες κατά κεφαλήν. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα αναπτύξει νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, που θα συγκρατούν το κόστος περισσότερο από τις σημερινές. «Δυστυχώς», κατέληξε ο κ. Μπάφετ, «δημιουργήσαμε ένα νομοσχέδιο που δεν θίγει ιδιαίτερα το ζήτημα του κόστους».
Σύμφωνα με τον κ. Μπάφετ, το άλμα κερδοφορίας της Berkshire οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη αύξηση της αξίας των επενδύσεων και των παραγώγων της. Ο ίδιος ομολόγησε πάντως ότι «μετάνιωσε» που δεν αγόρασε ακόμη περισσότερες μετοχές τον Μάρτιο, όταν οι αγορές βυθίζονταν σε ναδίρ δεκαετίας.
No comments:
Post a Comment