2.3.10

ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις συνέστησε μια σειρά μέτρωνQ

1. Πάγωμα μισθών καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας προς τη μείωση του ελλείμματος στο 3%. Η διαδικασία μπορεί να πάρει 3 - 5 χρόνια. Μετά την επίτευξη του στόχου του 3% η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη (αν και εκτός επιτήρησης πλέον) να μειώνει το έλλειμμα κατά 0,5% ετησίως όπως υπαγορεύει το Μάαστριχτ. Σε αυτήν τη λογική θα πρέπει να συμβαδίσουν και οι όποιες μελλοντικές μισθολογικές αυξήσεις.

2. Συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και καταργήσεις θέσεων, οργανισμών και επιτροπών κάνοντας χρήση όποιο παραθυράκι νομοθεσίας το επιτρέπει. Κοινώς να βρεθεί τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων όπως έγινε και στην Ιρλανδία. Ζητήθηκε επίσης μείωση του λειτουργικού κόστους που περιλαμβάνει και τις μισθολογικές αυξήσεις, όμως η απόφαση για κατάργηση του 14ου μισθού είναι καθαρά θέμα κυβέρνησης.

3. Εκ νέου φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

4. Αύξηση στον ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

5. Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 20%.

6. Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό μέχρι το τέλος Ιουνίου συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαίων δαπανών του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία. Μείωση της συνεισφοράς του κράτους στον τομέα της υγείας.

Διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι, εάν στο εξάμηνο η πορεία εσόδων - εξόδων του προϋπολογισμού είναι παρόμοια με αυτήν του Ιανουαρίου, δηλαδή έχουμε ομαλή υλοποίηση των μέτρων μέσα στους στόχους, η τρόικα δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του άρθρου 104 (9) για ακόμα μία φορά και ζητήσει εκ νέου μέτρα που θα αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος κατά επιπλέον 1,3% για φέτος, σύνολο δηλαδή 5,3%.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/571305/Article.aspx

No comments: