Πολύτιμη ανάσα ρευστότητας χαρίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφασή της να διευρύνει την αποδοχή «καλυμμένων ομολογιών» ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας.
Κατά την τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ αποφάσισε να δημιουργήσει μια δευτερογενή αγορά για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Οι τελευταίες αποτελούν την αφρόκρεμα των τιτλοποιήσεων και οι κάτοχοί τους προηγούνται όλων των υπόλοιπων κατόχων ομολογιακών τραπεζικών εκδόσεων σε περίπτωση πτώχευσης του εκδότη.
Η ΕΚΤ αποφάσισε να μπορεί να δανείζει καλυμμένες ομολογίες που της έχουν δοθεί ως ενέχυρο σε άλλες τράπεζες με επιτόκια αγοράς. Δηλαδή θα μπορεί η τράπεζα Χ να δανείζεται από την ΕΚΤ τις καλυμμένες ομολογίες που έχει βάλει ως ενέχυρο για να λάβει ρευστότητα η τράπεζα Ψ.
Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τις πιο ευνοημένες της παραπάνω μεταστροφής. Ο λόγος είναι ότι διαθέτουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων που μπορούν να τιτλοποιηθούν μέσω καλυμμένων ομολογιών. Αν, όμως, αν το πράξουν στην ελεύθερη αγορά θα τιμολογηθούν και με το (ακριβό σήμερα) ρίσκο χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ΕΚΤ ανοίγει ένα πλατύ δρόμο για άντληση φθηνής ρευστότητας. Οι ελληνικές τράπεζες θα πακετάρουν δάνεια με έκδοση καλυμμένων ομολογιών και θα εκχωρούν τις τελευταίες απευθείας ως ενέχυρο στην ΕΚΤ αντλώντας ρευστότητα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν χρήμα με επιτόκιο μόλις 1%. Με δεδομένο δε ότι η ΕΚΤ επιδιώκει να συνεχίσει να δίνει ρευστότητα με ενέχυρο την «αφρόκρεμα», πλέον, των εξασφαλίσεων, όπως οι καλυμμένες ομολογίες, οι ελληνικές τράπεζες, εκδίδοντας τέτοιους τίτλους, εξασφαλίζουν μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα χρηματοδότηση.
Ηδη, η EFG Eurobank εξέδωσε cover bonds 500 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να εκδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως 2 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή της δομής τού -εναπομείναντος- προγράμματος έκδοσης καλυμμένων ομολογιών αξίας 6 δισ. ευρώ, έτσι, ώστε να μπορεί, όταν κάνει χρήση, να τα δώσει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ.
Η λύση των καλυμμένων ομολογιών «λυτρώνει» τις ελληνικές τράπεζες στο σκέλος της ρευστότητας αφενός για να αποπληρώσουν τις ομολογιακές εκδόσεις που λήγουν και αφετέρου να μην απαιτηθεί να μπουν σε έναν πόλεμο επιτοκίων για την προσέλκυση προθεσμιακών καταθέσεων.
Η λύση των καλυμμένων ομολογιών παρέχει έμμεση ρευστότητα και στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς τράπεζες όπως η Εθνική βαρύνονται από μικρές λήξεις ομολόγων, αλλά έχουν πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων που μπορούν να τιτλοποιηθούν αγοράζοντας με τη ρευστότητα που θα πάρουν ελληνικά ομόλογα.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=14/03/2010&id=140950
No comments:
Post a Comment