Τρεις βασικούς όρους θέτει η Γερμανία, προκειμένου να συμφωνήσει στην παροχή πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΔΝΤ και της επιβολής νέων αυστηρότερων όρων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης στην οικονομική εφημερίδα, το Βερολίνο «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον και καταδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα του ευρώ», ενώ μία διαπραγμάτευση για βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μόνο ως «έσχατη λύση» και μόνο λαμβάνοντας υπόψη τρεις προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για συγκεκριμένο πακέτο στήριξης αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν πρόκειται να υπάρξει ένας «μηχανισμός» στήριξης, θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, εάν το ΔΝΤ συμφωνούσε να έχει «σημαντική συμβολή» στο πακέτο στήριξης και εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν για την επιβολή νέων κανόνων με στόχο την αποφυγή της επανάληψης μιας τέτοιας κρίσης – κάτι που σημαίνει και αλλαγή των συνθηκών που διέπουν την ΕΕ.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1793692
Με ΔΝΤ η στήριξη της Ελλάδας, λέει τώρα η Γερμανία
Δημοσίευμα των Financial Times, επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο η Σύνοδος Κορυφής δεν πρόκειται να καταλήξει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα διάσωσης. Εφόσον υπάρξει συμφωνία για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού, αυτός θα ενεργοποηθεί μόνον εφόσον ικανοποιούνται οι εξής τρεις βασικές προϋποθέσεις:- Η Ελλάδα θα έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα δανεισμού μέσω των διεθνών αγορών.
- Το ΔΝΤ θα έχει συμφωνηθεί να έχει σημαντική συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης
- Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συζητήσουν τη θέσπιση νέων κανόνων προκειμένου να αποφευχθούν κρίσεις ανάλογες με την ελληνική στο μέλλον.
Οπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, οι Γερμανοί ανοίγουν τώρα τα χαρτιά τους απαντώντας στην αυξανόμενη πίεση που δέχεται το Βερολίνο από την Κομισιόν και από άλλα μέλη της Ε.Ε., προκειμένου η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα.
Οι Financial Times εκτιμούν πως το θέμα που επιχειρεί να θέσει η Γερμανία σχετικά με τη θέσπιση νέων κανόνων θα συναντήσει την έντονη αντίδραση άλλων κρατών-μελών. Γαλλία και Βρετανία, σημειώνει η εφημερίδα, εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμες να εμπλακούν σε μια διαπραγμάτευση τέτοιου τύπου που εκτιμούν πως θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των βασικών συμφωνιών που διέπουν τη λειτουργία της Ε.Ε.
Μεγαλύτερα περιθώρια συναίνεσης φαίνεται να έχει μια συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεν απέκλεισε μια τέτοια συμμετοχή σημειώνοντας ωστόσο ότι τον πρώτο λόγο στη στήριξη της Ελλάδας θα πρέπει να τον έχει η Ευρώπη.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=144623
_________________
Όπως σημείωσα νωρίτερα, το πλάνο, μετά το βου, αρχίζει να δείχνει τα δόντια του και στο γου (το άλφα: οι περικοπές των δαπανών του δημοσίου είναι το πιο εύκολο, και υπάρχουν τα άντερα να τα πει ο ..Πεταλωτής!)
Η εκτίμηση έγινε γιατί δεν βλέπω διατεθιμένη τη ΓΑΠοκυβέρνηση να κάνει εξαγγείλει τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να ανακοινώσει πριν τον Ιούνιο, και το άλλοθι του ΔΝΤ είναι άριστο.
Εάν γίνει όπως εκτιμώ, τα σπριεέεντς θα χαμηλώσουν αισθητά από τέλος Μαϊου με αρχές Ιουνίου - όταν τελειώσει και τα μεγαλύτερο μέρος του φετινού ομολογιακού προγράμματος.
Το σχέδιο μοιάζει αλάνθαστο: μέτρα εμείς, δάνειο εσείς! (για τους κάτω, αναφέρθηκε εχθές ο δράκουλας των Χανίων "Φοβούμαι"...)
No comments:
Post a Comment