Bloomberg, AFP
Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, υπεραμυνόμενη του εξαγωγικού μοντέλου ανάπτυξης στο οποίο βασίζεται η γερμανική οικονομία και αντικρούοντας τις γαλλικές εκκλήσεις για αύξηση της εγχώριας ζήτησης ως «τη λάθος απάντηση» στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.
Σε ομιλία της ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η Γερμανία «δεν πρόκειται να εκχωρήσει την ισχύ της στους τομείς στους οποίους είναι ισχυρή, όπως οι εξαγωγές, επειδή το ζητούν άλλοι». Επρόκειτο περί ευθείας απάντησης στην κριτική που είχε ασκήσει στο γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι διατηρεί ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της περιορίζοντας την εγχώρια ζήτηση, γεγονός που ενισχύει διαρκώς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της εις βάρος των κοινοτικών της εταίρων. Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε τη Γερμανία να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων με σκοπό την αύξηση της ζήτησης, κάτι που θα μπορούσε να τονώσει τις εξαγωγές της Γαλλίας. Σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL, η κ. Λαγκάρντ πρότεινε στη Γερμανία να συνεισφέρει στην άμβλυνση των ανισορροπιών της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως «όσοι έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα πρέπει να τα μειώσουν και όσοι έχουν πλεονάσματα δεν πρέπει να έχουν τη θέση του μοναδικού οδηγού». Οι εκκλήσεις της όμως δεν εισακούσθηκαν, όπως φάνηκε από την απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου που, άλλωστε, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως η Γερμανία κατόρθωσε να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα δαπανώντας 480 δισ. ευρώ, να ενισχύσει τις επιχειρήσεις με 115 δισ. ευρώ και να τονώσει την οικονομία με 85 δισ. ευρώ και τελικά να αναδυθεί ισχυρότερη από τις άλλες χώρες, καταγράφοντας μικρότερη αύξηση ανεργίας από την αντίστοιχη σε Γαλλία και ΗΠΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν άλλωστε κινηθεί και οι αντιδράσεις άλλων Γερμανών αξιωματούχων όπως του Κλάους Σράντερ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κίελ, που τόνισε πως «οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους και είναι ανταγωνιστικές σε τιμή και ποιότητα, κάτι που δεν ισχύει για τις ελληνικές, για παράδειγμα». Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, μάλιστα, προσέθεσε πως η ιδέα να εμποδιστεί μια εξαγωγική οικονομία «αντιβαίνει την έννοια του ανταγωνισμού στην Ευρώπη».
Το 43% των γερμανικών εξαγωγών προορίζεται για χώρες της Ευρωζώνης και περί το 12% για τις χώρες του Νότου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Περί το 1/3 των θέσεων εργασίας στη χώρα, άλλωστε, οφείλουν την ύπαρξή τους στις εξαγωγές, γι’ αυτό και τα στοιχεία του Ιανουαρίου φέρουν την ανεργία της Γερμανίας στο 7,5%, ενώ στη Γαλλία βρισκόταν στο 10,1%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_18/03/2010_394466
No comments:
Post a Comment