18.3.10

Το ΔΝΤ ανησυχεί για έλλειψη συνεργασίας ΗΠΑ-Ε.Ε.

Reuters, AP

Για «χαμένη ευκαιρία» σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος μετά την κρίση προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, αν Ευρώπη και ΗΠΑ δεν ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα σύντομα. Οπως δήλωσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανησυχεί πως η «υπαναχώρηση» από τις δεσμεύσεις συμμετοχής στην προσπάθεια δημιουργίας ενός διεθνούς συστήματος χρηματοοικονομικής εποπτείας μπορεί να πυροδοτήσουν προστατευτισμό.

Ιστορική ευκαιρία

Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, «το ζήτημα για μένα είναι πώς θα εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ιστορική ευκαιρία». Με τη βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών «η κάθε κυβέρνηση επιστρέφει στην πατρίδα της, στην πολιτική ατζέντα της, και η προθυμία συντονισμένης δράσης μπορεί σε έξι μήνες από σήμερα να μην είναι τόσο ισχυρή». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρος-Καν, «έχουμε ένα σύστημα γεμάτο τρύπες και εθνικές νομοθεσίες. Στην περίοδο που διανύουμε, υπάρχει κίνδυνος πολλές χώρες, υποκύπτοντας σε πολιτικές πιέσεις, να αρχίσουν να εφαρμόζουν ποικίλες λύσεις», ζημιογόνες σε άλλα σημεία του κόσμου. ΗΠΑ και Ευρώπη διαφωνούν για το θέμα της ρύθμισης του κλάδου των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), αμφοτέρων καίριων παραγόντων που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε πρόσφατα τις Βρυξέλλες για την απόπειρα επιβολής ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των hedge funds, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, συνιστά προστατευτισμό(!) έναντι των αμερικανικών funds. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιμένουν ότι τέτοιοι κανόνες είναι απαραίτητο να χαραχθούν λόγω ανεπάρκειας της αμερικανικής εποπτείας επί των μεγαλύτερων τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο. Την ίδια ώρα, ασυμφωνία επικρατεί και εντός της Ε.Ε., με τη Βρετανία να εκφράζει έντονο προβληματισμό για τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου ρυθμιστικού πλαισίου στο Σίτι του Λονδίνου, που είναι η μεγαλύτερη αγορά παραγώγων της Ευρώπης και φιλοξενεί το 80% της βιομηχανίας hedge funds της Γηραιάς Ηπείρου. Οπως επισημαίνουν οι επικριτές των ευρωπαϊκών σχεδίων, η απαγόρευση, π.χ., των συναλλαγών σε CDS το μόνο που θα κατορθώσει είναι να στρέψει τους επενδυτές στη Γουόλ Στριτ. Η διάσταση απόψεων οδήγησε σε αδιέξοδο την προχθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου.

Μονομερείς ενέργειες

Η ασυμφωνία έχει οδηγήσει διαφορετικές χώρες και περιφέρειες να αναλαμβάνουν ήδη μονομερείς ενέργειες: η Βρετανία προχωρώντας σε φορολόγηση των μπόνους, η Ευρώπη κάποιων συμβολαίων CDS και οι ΗΠΑ απαγορεύοντας τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών (pro-prietary trading). Και αυτό, παρά την περυσινή δέσμευση του G20 να συντονίσουν τη νέα νομοθεσία για τα παράγωγα, τα hedge funds και τα τραπεζικά κεφάλαια, ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της χειρότερης μεταπολεμικής κρίσης.

Προειδοποίηση για το «ρήγμα» στις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις απηύθυνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB) Μάριο Ντράγκι. Με τη χαρακτηριστική φράση «βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», ο επικεφαλής του FSB τόνισε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε μια διεθνώς ενοποιημένη χρηματοοικονομική αγορά, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

No comments: