Από όλους τους παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές φέτος, ένας μόνον είναι αυτός που έχει κυριολεκτικά πραγματική σημασία: το ελληνικό πρόβλημα. Είναι ο «ελέφαντας» που κάθεται στη μέση του δωματίου, προειδοποιούν τους πελάτες τους οι διεθνείς τράπεζες – αμερικανικές και ευρωπαϊκές.
Ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη σε διεθνές επίπεδο και ο πληθωρισμός αρχίζει να «τσιμπάει» ιδιαίτερα τις τιμές των τροφίμων. Επιπλέον, εντείνεται η ανησυχία των κεντρικών τραπεζιτών σχετικά με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ποσοτικής χαλάρωσης και κυρίως για την πιθανότητα η ποσοτική χαλάρωση να τροφοδοτεί μία ακόμα οικονομική «φούσκα» λόγω ρευστότητας.
Κάποια στιγμή εντός του έτους, οι κεντρικές τράπεζες θα θελήσουν να αποδεσμευτούν από την ποσοτική χαλάρωση και να σταματήσουν να τυπώνουν χρήμα για να χρηματοδοτήσουν την αγορά κρατικών ομολόγων. Αν όμως συμβεί αυτό, ο ιδιωτικός τομέας θα είναι εκείνος που θα κληθεί να επωμιστεί το βάρος της χρηματοδότησης των κρατικών ελλειμμάτων. Αυτό είναι ένα βάρος που μπορεί μεν μέχρι στιγμής να απέφυγαν, είναι όμως μεγάλο. Αν αποδεικνυόταν ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούσαν να «φέρουν εις πέρας την αποστολή», οι αποδόσεις των ομολόγων θα εκτινάσσονταν, το κόστος δανεισμού θα αυξανόταν σημαντικά, η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνόταν και θα έκλεινε η «κάνουλα» στις διεθνείς ροές πίστεως. Αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικές μεταβολές στις αποτιμήσεις των αγορών ομολόγων και μετοχών. Οι μεγάλοι δανειολήπτες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την απροθυμία των δανειοδοτών να τους παράσχουν επιπλέον χρηματοδότηση με τα τρέχοντα επιτόκια. Υπάρχει βέβαια μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική. Οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να «μεταφέρουν» το βάρος στις εμπορικές τράπεζες, στις οποίες κατέχουν υψηλό ποσοστό. Με το να τις αναγκάσουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, θα μπορούσε να αμβλυνθεί το βάρος της αγοράς που επωμίζονται οι κεντρικές τράπεζες.
Βέβαια, η συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης είναι πιθανή. Στην περίπτωση αυτή, θα διατηρούνταν και το κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές. Οι επενδύσεις υψηλού ρίσκου θα συνέχιζαν το ράλι τους και κάθε ομάδα με καλές… πολιτικές διασυνδέσεις θα μπορούσαν να βρουν βοήθεια μέσω κρατικών προγραμμάτων ενίσχυσης.
Το «θολό μήνυμα», χθες, εκ μέρους του κ. Τρισέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παγιώνει τις ανησυχίες. Ερωτηθείς αν προτίθεται να επεκτείνει και μετά το 2011 το ισχύον σήμερα καθεστώς που δίδει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα σχετικώς υποβαθμισμένης πιστοληπτικής ικανότητας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού εξέφρασε την άποψη πως τα ελληνικά μέτρα θα αποκαταστήσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τίτλων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα θα εξεταστεί.
Ωστόσο, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν παρέλειψε να επισημάνει στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ότι η όποια οικονομική στήριξη προς μία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας και ότι σε καμία περίπτωση η στήριξη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με δωρεάν επιχορήγηση!
Αλλά τον είχε προλάβει ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, στο συνέδριο της International Herald Tribune, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει. Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ. Η λύση στο πρόβλημα κατ’ αρχήν περνάει από εμάς. Εμείς θα τα καταφέρουμε, εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε». Το ερώτημα είναι, βεβαίως, το ποιος θα πιστέψει τον Ελληνα υπουργό...
Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ο κ. Παμπούκης είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη κρίση, η οποία δημιουργεί δικαιολογημένα φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες, αλλά «όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι στο πλευρό μας, για να προσθέσει ότι όλοι ζούμε σε μία κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, στο πλαίσιο της οποία υπάρχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Αυτά.
No comments:
Post a Comment