7.3.10

Δύο ακόμη κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων σύντομα από τον ΟΔΔΗΧ

Δύο ακόμα κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων προαναγγέλλει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, ενώ δηλώνει ότι στόχος του Οργανισμού είναι τα spreads να προσεγγίσουν τα αντίστοιχα της Ιρλανδίας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Reuters Insider, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο ενδέχεται να προχωρήσει σε μία ή και δύο ακόμη κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων προτού καταφύγει στην τακτική διαδικασία επανέκδοσης (re-opening) ομολόγων - αναφοράς, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.

Ωστόσο οι συνθήκες καθίστανται πιεστικές δεδομένου ότι θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν οι λήξεις των ομολόγων του Απριλίου και του Μαΐου που φτάνουν στα 24 δισ. ευρώ. Η κάλυψή τους θα γίνει με την έκδοση εντόκων γραμματίων στις αρχές Απριλίου, με κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων κατόπιν και με "άνοιγμα" της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου και του δεκαετούς.

Αναφερόμενος στην έκδοση του δεκαετούς ομολόγου υπογράμμισε ότι το μέγεθος της έκδοσης ήταν αρκετό για να καταστήσει το 10ετές ομόλογο αναφοράς (το ελάχιστο ποσό είναι τα 5 δισ. ευρώ), διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ένα μεγαλύτερο μέγεθος δεν ήταν επιθυμητό στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών spreads.

Το spread

Σχολιάζοντας τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου είπε ότι όσον αφορά στα ελληνικά spread επιδίωξή μας είναι να εισέλθουμε σε επίπεδα που να μην ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα ιρλανδικά. Η απόδοση του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου είναι 4,43% και το spread έναντι των γερμανικών είναι 140 μονάδες βάσης, όταν τα ελληνικά spreads κυμαίνονται στις 295 μονάδες βάσης, παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, (6,30%) διαμορφώθηκε σχεδόν 20 μονάδες βάσης πάνω από την τρέχουσα απόδοση των δεκαετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά (6,10%).

Σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά ανακτά την αξιοπιστία της, προσθέτοντας ότι η χθεσινή έκδοση 10ετών τίτλων προσανατολίστηκε κατεξοχήν σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Οι ανάδοχοι

Όπως ανακοίνωσαν άλλωστε οι ανάδοχοι της έκδοσης του ομολόγου (HSBC, Nomura, Barclays Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα και Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα ), το 77% του 10ετούς ελληνικού κοινοπρακτικού ομολόγου, ύψους 5 δισ. ευρώ, απορροφήθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Όπως σημειώνουν, η συναλλαγή είχε σημαντική στήριξη από εγχώριους επενδυτές αλλά αποφασίστηκε να περιοριστεί κάτω από το 25% μετά την κατανομή".

Σε ό,τι αφορά στους διεθνείς επενδυτές, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προήλθε από τη Βρετανία (20%) και τη Γερμανία (14%) και το υπόλοιπό κατανεμήθηκε σε όλη την Ευρώπη", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα διατέθηκε το 23% της έκδοσης, ακολούθησε η Μ. Βρετανία με ποσοστό 20%, η Γερμανία με 14%, η Ασία με 8%, ενώ σημαντικό ποσοστό (7,5%) "απορροφήθηκε" και από τη Γαλλία.

Ως προς τους επενδυτές, το 39% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, το 24,5% τραπεζικά ιδρύματα, το 24,5% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 7% κεντρικές τράπεζες και το 2,5% ιδιωτικές τράπεζες και ιδιώτες. Συνολικά κατατέθηκαν προσφορές 15 δισ. ευρώ, από 400 ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οι προϋποθέσεις

Στο μεταξύ το δεκαετές ομόλογο θα είναι διαθέσιμο και σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες και μάλιστα με αφορολόγητη απόδοση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν με αφορολόγητη απόδοση το 10ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου 6,25% και λήξης 19 Ιουνίου 2020, που τιμολογήθηκε στις 4 Μαρτίου 2010 με ημερομηνία έκδοσης την 11η Μαρτίου 2010.

Οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:

* Οι τίτλοι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

* Οι τίτλοι θα αποκτηθούν από την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 μέχρι και την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα ποσά μπορούν να είναι απεριόριστα αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1786290

No comments: