19.3.10

Η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν είναι ταπεινωτική για την ΕΕ, λέει ο Μπαρόζο

Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέτει θέμα κύρους για την Ευρώπη, τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, προλειαίνοντας το έδαφος για την παρέμβαση του διεθνούς οργανισμού, πιθανώς υπό τη μορφή ενός μικτού μοντέλου σε συνεργασία με την ΕΕ.

Σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι France 24 την Πέμπτη (θα μεταδοθεί το Σάββατο), ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται «θέμα κύρους», καθώς τα μέλη της ΕΕ συμβάλλουν οικονομικά στο Ταμείο.

«Αυτό που θέλω να θυμίσω είναι ότι η Ελλάδα και όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι μέλη του ΔΝΤ. Μάλιστα, οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποτελούν με διαφορά την μεγαλύτερη πηγή άντλησης κεφαλαίων για το ΔΝΤ» σημείωσε.

«Οπότε δεν τίθεται θέμα κύρους, είναι θέμα του ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση» συμπλήρωσε.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι έτοιμες να «επεκτείνουν» τη βοήθεια προς την Ελλάδα, εφόσον αυτό ζητηθεί. «Η Γερμανία είναι έτοιμη, σε περίπτωση που την χρειαστεί η Ελλάδα και μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη» ανέφερε.

O κ. Μπαρόζο επανέλαβε, τέλος, ότι η ευρωζώνη είναι «έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», ώστε να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, ενώ ερωτηθείς για το αν η προσφυγή στο ΔΝΤ θα ήταν «ταπεινωτική» για την ΕΕ, είπε:

«Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Μάλιστα, συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ με πολύ καλούς όρους σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της ΕΕ».

Βερολίνο: «Ναι» στο ΔΝΤ

Η Γερμανία είναι ανοικτή στην ιδέα παροχής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, «εάν την έχει ανάγκη», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, καταδεικνύοντας με τον πιο σαφή τρόπο τις προθέσεις του Βερολίνου.

Η Ελλάδα «δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια» και το Βερολίνο εκτιμά ότι οι προσπάθειές της για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της θα επιτύχουν, είπε ο Ούλριχ Βίλχεμ.

«Στην περίπτωση, κατά την οποία θα πρέπει να φθάσουμε εκεί, η κυβέρνηση δεν αποκλείει την προσφυγή στους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στο ενδεχόμενο παροχής βοήθειας του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την απόλυτη πολιτική, τεχνική και συμβουλευτική στήριξη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, η κυρία Μέρκελ τάσσεται κατά ενδεχόμενης βοήθειας από χώρες της ευρωζώνης για δύο κυρίως λόγους:

Αφενός ενδεχόμενη ευρωπαϊκή βοήθεια μπορεί να σημάνει την παραβίαση της ρήτρας του no bail out («μη-διάσωση») και αφετέρου δεν θέλει να φανεί ότι μεσούσης της κρίσης που έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα ελλείμματα άλλων χωρών.

Τη λύση του ΔΝΤ προκρίνουν επίσης η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ιταλία. O Ολλανδός υπουργός Οικονομικών (ο οποίος πολιτικά είναι πολύ κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης Μέρκελ), είπε την Πέμπτη ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να πληρώσει «ένα τμήμα» απ' αυτά που χρειάζεται η Ελλάδα.

Όλι Ρεν: Συγκεκριμένη βοήθεια στην Ελλάδα

Η ΕΕ θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, την επόμενη εβδομάδα, για την παροχή πιθανής βοήθειας προς την Ελλάδα, είπε την Παρασκευή ο επίτροπος Όλι Ρεν.

«Είναι σημαντικό η ΕΕ εν όψει της ερχόμενης εβδομάδας (σ.σ. όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου) να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη δράση υπό όρους, εάν χρειαστεί και απαιτηθεί» σημείωσε.

«Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε πολιτικά την δουλεία που έχει γίνει», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην διαμάχη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τις «τεχνικές λεπτομέρειες» του σχεδίου βοηθείας.

Μεικτό μοντέλο ΕΕ-ΔΝΤ

Το μοντέλο μεικτής παρέμβασης που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι ανάλογο αυτού που είχε γίνει στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Λετονίας το 2008, στις οποίες το ΔΝΤ είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη βοήθεια, ύψους 10,5 και 25 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα, σε συνεργασία με την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνδράμει στα λεγόμενα «τεχνικά» θέματα, όπως η στενή παρακολούθηση των προγραμμάτων βοήθειας, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί στις χώρες της ευρωζώνης, που είναι και μέλη του ΔΝΤ, αν χρειαστεί οικονομική βοηθεια.

Έτσι, οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να βρουν τη «χρυσή τομή», καθώς οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να καθορίσουν οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική και γενικότερα να απειλήσουν την -πολιτική- ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Κατά της ευθείας ανάμειξης του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ευρωζώνης είναι, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καθώς και η ισπανική κυβέρνηση που αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση δύο είναι τα πιθανά σενάρια για την ευρω-βοήθεια:

1) Προσφυγή στο ΔΝΤ με τη συναίνεση της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δώσει στη χώρα μας 10 δισ. ευρώ και άλλα 15 το ΔΝΤ.

2) Διμερή ή πολυμερή δάνεια με συμμετοχή ή όχι της Γερμανίας, αν και πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι στο τέλος το Βερολίνο θα βάλει το χέρι στην τσέπη.

Κυβέρνηση: Θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή είναι πολύπλοκο κι η Ελλάδα πρέπει να τα καταφέρει μόνη της. Εξαρτάται από μας να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και να ανοίξουμε νέους δρόμους. Αυτό είναι το πρώτο και δεύτερο βεβαίως ζητάμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας».

» Τρίτον, η χώρα μας θα κάνει αυτό που πρέπει, όποιο κι αν είναι αυτό, για να διαφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα».

Στην κατηγορηματική διάψευση της έντονης φημολογίας περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη προχώρησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ.Σαχινίδης, μιλώντας την Παρασκευή στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

«Είμαστε στην ευρωζώνη, παραμένουμε στην ευρωζώνη. Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στους Ευρωπαίους εταίρους να αποπέμψουν κάποια χώρα από τη ζώνη του ευρώ», είπε.

«Δεν τιμά ούτε την Ελλάδα, ούτε τους Έλληνες η έντονη φημολογία ότι αυτή τη στιγμή στο Χολαργό τυπώνονται δραχμές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη φημολογία ότι «τυπώνονται δραχμές» στο Νομισματοκοπείο.

Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας ή λήψης νέων μέτρων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής, μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του Σκάι.

Αναφορικά με το δίλημμα ΕΕ ή ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία λύση στο πλαίσιο της ευρωζώνης και εκτίμησε ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: