Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δίνοντας μια ανάσα στις ελληνικές τράπεζες. |
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της, δίνοντας μια ανάσα στις ελληνικές τράπεζες.
Οταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.
Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η BCE χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω α της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.
"Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- "πέραν του τέλους του 2010", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
"Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας", υπογράμμισε ο Τρισέ.σδφφ
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2011 η ΕΚΤ θα εισάγει ένα νέο κανονισμό με τον οποίο η κεντρική τράπεζα χορηγεί ρευστότητα με υψηλότερο επιτόκιο έναντι δανείων χαμηλής αξιολόγησης.
____________________
Σε όλους αρέσει να αυτοεπιβεβαιώνονται! Και κάποιες φορές απλά θέλει να βάλεις το μυαλό να δουλέψει (και να μην διαβάζεις τι γράφουν οι δημοσιογράφοι..).
Τι έγραφα την Κυριακή, σχετικά με τη λύση για την Ελλάδα; Το μέρος βου;
Το αντιγράφω και κρατώ την πρωτότυπη ορθογραφία "β. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεισφέρει στην ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καθώς ανεξαρτήτου τι θα έχουν πιστοποιήσει ή τι θα πιστοποιήσουν οι 3-4-5 αξιολογητικοί οίκοι, αυτοί θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο τους ελληνικούς τίτλους, τόσο της κυβέρνησης όσο και των τραπεζών, ακόμα και αν θεωρούνται junk."
Και αν δεν με πιστεύετε εμένα, τους FT; Προχθεσινό το άρθρο τους.
Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι είμαι πιο μπροστά από τους Τάιμς του Λονδίνου.
Όπως και σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη περιοχή της Ευρώπης που θα κάνει χρήση των εκτάκτων μέτρων της ΕΚΤ μετά το 2010. Ας μη γελιόμαστε, ο Τρισιέ σύρθηκε γιατί έχει μάτια, βλέπει τηλεόραση, διαβάζει δημοσκοπήσεις, μαθαίνει αποτελέσματα εκλογών. Και καλά έκανε και σύρθηκε γιατί εάν δεν το έκανε, ύστερα από τα όσα έκανε γνωστά ο Μπεν, η Ευρώπη θα ήταν ΔΥΟ (2) βήματα πίσω. Και λογικά θα πέσουν στην παγίδα, όπως με τα επιτόκια το 2002-2004, αλλά δεν πειράζει, ας φτάσουμε εκεί γιατί μπορεί να μας έχουν προλάβει άλλα. Αυτά.
Σε έναν κόσμο που δε δείχνει να πηγαίνει καθόλου καλά, οι δύο ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν - προφανώς υπό το βάρος πολιτικών πιέσεων - την εκτύπωση χρήματος. Ένας φίλος - ο ΚΥΠΡΙνΟΣ - το ονομάζει "χαρτοπόλεμο", και αυτός όπως και άλλοι, όπως η ΖΖ ή ο Jim Rogers, ανησυχούν ιδιαίτερα για τις "αχαρτογράφητες" περιοχές που μπορεί να οδηγηθούν οι οικονομίες, βασικά για υπερ-πληθωρισμό. Χωρίς να το αποκλείω, μπορεί και να το θέλω, εγώ ακόμα δεν έχω πεισθεί ότι θα συμβεί.
υ.γ. το θυμήθηκα μιας και το ποστ είναι ευρωπαϊκό: πόσα μέλη του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος θα είναι κυβερνήσεις σε 12-24 μήνες από σήμερα; Όχι ότι η ευρω-σοσιαλ-δημοκρατία θα είναι τελείως διαφορετική...
No comments:
Post a Comment