Αποδείξεις ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιούσε παράτυπα τα έσοδα από τα swaps για να μειώσει το έλλειμμα και ότι η Eurostat το γνώριζε, έχει στα χέρια του το υπουργείο οικονομικών.
Σύμφωνα με σχετική επιστολή που παρέλαβαν τον Ιανουάριο όχι μόνο ο Γ.Παπακωνσταντίνου αλλά όλοι υπουργοί της ΕΕ, από το 2005-2008 τα έσοδα από τα swaps (που ως πρακτική δεν θεωρείται παράτυπη) υπολογίζονταν στην μείωση του ελληνικού ελλείμματος, κάτι που δεν επιτρέπουν οι λογιστικοί κανονισμοί ESA95 τους οποίους είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν όλες οι στατιστικές υπηρεσίες των κρατών της Ευρώπης.
Οι πληροφορίες από το επιτελείο του επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, αναφέρουν ότι «ο νέος επίτροπος θέλει όλες οι εκκρεμότητες με τα ελληνικά στοιχεία να έχουν ξεκαθαριστεί μέχρι την δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν». Επιθυμεί, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, να μην χρεωθεί πιθανές παρατυπίες που βαρύνουν τον προκάτοχο του Χ. Αλμούνια.
Το euro2day είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης κλιμακίου της στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2009, το θέμα των swaps βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα των ερευνών και μάλιστα έχει ήδη συνταχθεί η πρώτη γνωμοδότηση.
Η επιστολή “καίει” την προηγούμενη κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους πρώην υπουργούς Γ.Αλογοσκούφη και Γ.Παπαθανασίου. Κάνει λόγο για «σκόπιμη παραπλάνηση της Eurostat στο θέμα των swaps από τις ελληνικές αρχές, από το 2005 μέχρι και 2 μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου»!
Φαίνεται πως βάση αυτής της γνωμοδότησης αυτής η κυβέρνηση έχει σηκώσει υψηλά τους τόνους -έστω και επικοινωνιακά - για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για τα στοιχεία.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι «από το 2005-2008 και οι τρόποι χρήσης των swaps στον ελληνικό προϋπολογισμό ήταν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ της Eurostat και των ελληνικών αρχών.» Όταν άλλαξε η κυβέρνηση και πραγματοποιήθηκε νέα απογραφή στις 21 Οκτωβρίου του 2009, το υπουργείο οικονομίας αφαίρεσε τα έσοδα από τα swaps (210 εκατ. ευρω) από τον προϋπολογισμό του 2008 με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα.
Η Eurostat επανήλθε στο θέμα κατά την επίσκεψη απεσταλμένων της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το Νοέμβριου του 2009. Το κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι «υπάρχουν στοιχεία ότι το ΓΛΚ γνώριζε ήδη από τον Απρίλιο του 2009 ότι ήταν ασύμβατο να υπολογίζονται τα έσοδα από τα swaps στο έλλειμμα και έπρεπε να τα αφαιρέσει κάτι το οποίο έγινε μόλις στις 21 Οκτωβρίου (μετά την αλλαγή κυβέρνησης).
«Ως εκ τούτου τα στοιχεία του ελλείμματος που εστάλησαν τόσο τον Απρίλιο όσο και στις 2 Οκτωβρίου του 2009 ήταν υποτιμημένα. Συνεπώς θεωρούμε ότι υπήρχε σκόπιμη παραποίηση των στοιχείων από το ΓΛΚ» αναφέρει η επιστολή. Από τότε έχουν ζητήσει επιπλέον στοιχεία, τα οποία και εστάλησαν πριν από μερικές μέρες.
Εδώ δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τις ευθύνες που αναλογούν τόσο στη Eurostat όσο και στον πολιτικό τους προϊστάμενο Χ.Αλμούνια κατά την περίοδο 2005-2008.
Επισήμως, τα ευρωπαϊκά όργανα προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες. Η δικαιολογία δια στόματος Αλμούνια είναι ότι «η Eurostat δεν είχε τότε την δικαιοδοσία να πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους». Μάλιστα, και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την συναλλαγή του δημοσίου με την Goldman Sachs, η Eurostat εξέδωσε ανακοίνωση πριν από λίγες μέρες, με την οποία ουσιαστικά δήλωσε άγνοια για την χρησιμοποίηση των swaps στην μείωση του ελλείμματος τα περασμένο χρόνια «γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν τους έδινε τις απαντήσεις που ζητούσαν.» Η ανακοίνωση αναφέρει ουσιαστικά ότι το θέμα των swaps εξετάστηκε για πρώτη φορά στις 12 Φεβρουαρίου 2010 , όταν εστάλησαν τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία από τις ελληνικής πλευράς.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι όταν το 2008 κλιμάκιο της Eurostat επισκέφθηκε την Ελλάδα για επιθεώρηση, εισέπραξε την απάντηση από τις αρχές της χώρας μας ότι “δεν τους επιτρέπεται από τον νόμο να κάνουν συναλλαγές εκτός αγορών τύπου swaps".
Όλα αυτά όμως διαψεύδονται τόσο από την επιστολή όσο και από την εμπιστευτική έκθεση που εξετάστηκε στα συμβούλια υπουργών οικονομίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που δείχνουν ότι η παραποίηση των στοιχείων ήταν «συστηματική και σκόπιμη» τόσο στην περίπτωση των swaps όσο και σε άλλες. Βάση αυτών, το επιτελείο του Ολι Ρεν ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι ετοιμάζει αναθεώρηση εκ νέου των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος από το 2005-2008.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/571059/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment