23.8.10

«Όχι» της τρόικας στη συγχώνευση ΑΤΕ με Τ.Τ.

«Όχι» λέει κατά πληροφορίες η τρόικα στη συγκρότηση ισχυρού κρατικού τραπεζικού πυλώνα και δεν φαίνεται να εγκρίνει τη συγχώνευση ΑΤΕ -Τ.Τ. Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές που είχε το κλιμάκιο των ελεγκτών της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με στελέχη της κυβέρνησης, εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς το σχέδιό της, ζητώντας μετ’ επιτάσεως αυτό να μην προχωρήσει.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων για τις τράπεζες. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένει τη μελέτη των συμβούλων και κρατάει όλα τα σενάρια ανοιχτά σχετικά με συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ακόμη και κρατικοποιήσεις. Η οικονομική κρίση συνεχίζει να πλήττει τις τράπεζες και η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση επί του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η απόφασή της να επεκτείνει την «ομπρέλα» των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό δεν αποτελεί κάποιο νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών, ούτε συνεπάγεται έκδοση ομολόγων από το Δημόσιο. Συνεπώς δεν έχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ παράλληλα βολιδοσκοπούν 5 ευρωπαϊκές για πιθανά deals. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η HSBC, η BNP Paribas, η BPCE, η Deutsche Bank και η UniCredit.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=86490

Πώληση ΤΤ και ΑΤΕ με δημόσια προσφορά απαιτεί η Τρόικα

Πωλητήριο για το ΤΤ και για την ΑΤΕ με ανοικτή δημόσια προσφορά για τις μετοχές που έχει στην κατοχή του το δημόσιο «συστήνει» η Τρόικα στην κυβέρνηση.

Η προτροπή αναφέρεται ρητά στην έκθεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Επίσης αποκαλύπτεται ότι η Τρόικα συζήτησε τον Αύγουστο με τον υπουργό Οικονομικών το σχέδιο εξυγίανσης και αποκρατικοποίησης της ΑΤΕ, που θα περιλαμβάνει άμεσα πώληση περιουσιακών στοιχείων. Λαμβάνονται σαφείς αποστάσεις από την πρόταση Πειραιώς, καθιστώντας σαφές ότι η εξαγορά των 2 μεγάλων κρατικών τραπεζών θα κάνει καλό κυρίως στην ίδια την τράπεζα και όχι στο σύστημα.

Όπως επισημαίνεται «σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, η πώληση των συμμετοχών κράτους στην ΑΤΕ και ΤΤ θα απαιτήσει ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό».

Όσον αφορά στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά των ΑΤΕ και ΤΤ, η κίνηση χαρακτηρίζεται ευπρόσδεκτη με γνώμονα την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Ωστόσο επισημαίνεται ότι με βάση τις σχετικά χαμηλές επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο των δοκιμών αντοχής «ένας από τους στόχους της προσφοράς ήταν να στρέψει την προσοχή μακριά από τα προβλήματα φερεγγυότητας της Τράπεζας».

Προσθέτει ότι η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 372 εκατομμυρίων ευρώ για την ΑΤΕ και ύψους 329 εκατ. ευρώ για το ΤΤ μεταφράζεται σε περίπου 30% premium σε σχέση με την αγοραία αξία του ΤΤ αλλά και 50% discount για την ΑΤΕ. Αν γίνει η εξαγορά, ο νέος φορέας που θα προκύψει θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με 100 δισ. ευρώ των περιουσιακών στοιχείων και μερίδιο αγοράς 20-25%.

Στην έκθεση των κοινοτικών υπηρεσιών τονίζεται ότι «ο τραπεζικός τομέας υφίσταται σημαντικές πιέσεις και μία σειρά από ενέργειες απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αποτελεσματική του λειτουργία». Επισημαίνεται ότι η αύξηση των προβλέψεων, κυρίως στα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανεισμού, σε συνδυασμό με την πτώση της αξίας των κρατικών ομολόγων οδήγησαν σε βαριές απώλειες. Η αποδοτικότητα των στοιχείων του ενεργητικού μειώθηκε κατά 0,6% και των ιδίων κεφαλαίων κατά 8,7%

Ειδική μνεία γίνεται για την επίδοση της Αγροτικής στα stress tests, η οποία προκαλεί ανησυχία στους επιτηρητές. Αναφορικά με την στρατηγική μελέτη για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου που θα κάνουν οι 3 σύμβουλοι του δημοσίου, αναφέρεται ότι θα παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές για όλες τις ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΕ, και μια συνολική στρατηγική για την ανάμειξη της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα. Η τράπεζα οφείλει να καταθέσει στην Επιτροπή σχέδιο αναδιάρθρωσης μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συζήτησε με τον Υπουργό Οικονομικών ένα σχέδιο για την ΑΤΕ που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

- Επιβεβαίωση της δημόσιας δέσμευσης της κυβέρνηση ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

- Στρατηγική μελέτη για τον τραπεζικό τομέα.

- Αποτίμηση της ΑΤΕ και των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με κρατική συμμετοχή από εξωτερικούς ελεγκτές.

- Πιθανή πώληση που θα πραγματοποιηθεί με μια ανοικτή, διαφανή και χωρίς διακρίσεις προσφορά και σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η πριν από τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για το μέλλον της ΑΤΕ, η τράπεζα θα συνεχίσει την εφαρμογή προσωρινών μέτρα αναδιάρθρωσης, όπως είναι η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, περιορισμός σε κόστη και η πώληση περιουσιακών στοιχείων, υπό ενισχυμένη εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδα.

Στην έκθεση επισημαίνονται και δύο εκκρεμότητες:

- Αν και η ΕΕ έδωσε σχετική έγκριση στις 30 Ιουνίου η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή καθυστερημένα, στις 4 Αυγούστου, την ρύθμιση για περαιτέρω αύξηση των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ. Έτσι η ενεργοποίηση του μέτρου καθυστερεί για τον Σεπτέμβριο, μετά το τέλος των θερινών διακοπών, αν και «ο νόμος έχει υψηλή προτεραιότητα, προκειμένου να διευκολύνει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών».

- Στις 13 Ιουλίου, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την αντίστοιχη κοινοποίηση στις 23 Ιουλίου. Εκκρεμεί το διάταγμα για το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ μένει να διευκρινιστεί ο αριθμός και το ύψος αποδοχών του προσωπικού.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1032947

No comments: