Νέα μείωση των καταθέσεων που σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις τράπεζες ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ, σημειώθηκε τον Ιούλιο, προσγειώνοντας τα υπόλοιπα στα 244 δισ. ευρώ περίπου.
Η μείωση των καταθέσεων εμφανίζεται να αγγίζει το 10% περίπου από την αρχή του χρόνου και αποδίδεται στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος από την πλευρά των νοικοκυριών. Η απώλεια εισοδήματος οδηγεί σε πτώση τα υπόλοιπα των λογαριασμών ταμιευτηρίου, καθώς μεγάλος αριθμός νοικοκυριών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη «τρώνε από τα έτοιμα».
Ενα μέρος πάντως των αποταμιεύσεων, το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκτιμάται ότι κατευθύνθηκε στο Χρηματιστήριο μετά και την ανοδική τάση που πυροδότησε η φημολογία για νέες κινήσεις και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Σημειώνεται ότι η άνοδος του Γενικού Δείκτη τον Ιούλιο άγγιξε το 16%, για να ανακοπεί τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά 9,5%.
Η μείωση στα υπόλοιπα των καταθέσεων που σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που αναφέρονται στον Μάιο έχει φτάσει τα 23 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου, συνδυάστηκε με τη φρενίτιδα της φημολογίας για πτώχευση και την αύξηση της ζήτησης για τραπεζικές θυρίδες. Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν προσγείωση των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα 248,2 δισ. ευρώ από 271,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, με τη μεγαλύτερη μείωση που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ να εμφανίζουν οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών. Υπό το κράτος πανικού μεγάλος αριθμός πολιτών κατευθύνθηκε στα υπόγεια των τραπεζών, ζητώντας το άνοιγμα θυρίδας, η προσφορά των οποίων μάλιστα εξαντλήθηκε.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, από την αρχή του 2010 το ποσοστό μείωσης των καταθέσεων των νοικοκυριών έχει ξεπεράσει το 8% από το οποίο το 10% περίπου εικάζεται ότι έχει τοποθετηθεί σε θυρίδες, καθώς πολλοί προτιμούν να θυσιάσουν για ένα διάστημα τους τόκους των καταθέσεων, προκειμένου να έχουν την αίσθηση της ασφάλειας.
Μελέτη της Mellon Tchnologies επιβεβαιώνει ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2010 και ύστερα από χρόνια περιορισμένης χρήσης, οι θυρίδες αποτέλεσαν ξανά μια πηγή εσόδων για τις τράπεζες, αλλά και ένα μέσο.... ενδυνάμωσης της σχέσης με τους πελάτες τους». Από τα μέσα του 2009 οι παραγγελίες για θυρίδες θησαυροφυλακίου έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, ενώ ειδικά η ζήτηση για τις τραπεζικές θυρίδες θησαυροφυλακίου, έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξης του 12% από τις αρχές του έτους. Η αυξημένη χρήση των θυρίδων επιβεβαιώνεται και από τις εκτεταμένες εργασίες συντηρήσεων και επισκευών που εξυπηρετεί το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας, που από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει εγκαταστήσει περισσότερες από 150.000 μονάδες στην πλειοψηφία των τραπεζών στην Ελλάδα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_18/08/2010_411684
No comments:
Post a Comment