Του Θοδωρη Πελαγιδη*
Eκτός από τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, μπορεί να κάνει κάτι η οικονομική πολιτική για να έρθει κάποτε η πολυπόθητη ανάπτυξη;
Σε κάθε περίπτωση, τρεις είναι οι τομείς ή οι στόχοι-προϋποθέσεις ώστε να είναι εφικτή μια καλύτερη πορεία. Πρώτον, μέχρι το 2013-14, μηδενισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ώστε να σταματήσει η ανάγκη νέων δανειακών κεφαλαιακών ροών. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης πρέπει και μπορεί να στοχοποιήσει εκείνα τα εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες που επιδεινώνουν σφόδρα το ΙΤΣ, να δει σε ποια μπορεί να υπάρξει δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και στη συνέχεια να δράσει βολονταριστικά προς υποκατάσταση κάποιων εισαγωγών. Δεύτερον, ουσιαστική αύξηση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων με ευρύτατες θεσμικές αλλαγές και αλλαγές στη χρήση γης και στη φορολογική πολιτική άμεσα. Τρίτον, δημιουργικό διπλασιασμό της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τον επόμενο 1,5 χρόνο από 8% στα 16% και από το 16% στο 32% το 2011. Ολα αυτά μαζί με μια δραστική απλοποίηση των αδειοδοτήσεων παντού, αλλά και μαζί με μια νέα βιομηχανική πολιτική ενίσχυσης των κλάδων της μεταποίησης, στους οποία η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Είναι σημαντικό όμως, στο σημείο αυτό, να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Συνήθως η αντίδραση των συμβατικών οικονομολόγων προς μια πολιτική ενίσχυσης σημαντικών εγχωρίων βιομηχανικών κλάδων είναι ότι τη δουλειά αυτή την κάνουν μόνες τους οι διεθνείς αγορές, οι οποίες και καθορίζουν τα σχετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε χώρας. Δηλαδή τα αγαθά και τις υπηρεσίες που, δυνητικά έστω, μπορεί η εγχώρια οικονομία να παραγάγει και να πουλήσει στο εξωτερικό. Ομως, η οικονομική ιστορία διδάσκει ότι χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κορέα πρώτα υποκατέστησαν τις εισαγωγές με στοχευμένη βιομηχανική πολιτική και στη συνέχεια τα εγχώρια αγαθά σε δυναμικούς κλάδους «δυνάμωσαν» και εξήχθησαν.
Οδοντόκρεμες, μαργαρίνη, πάνες, δημητριακά, μακαρόνια, καύσιμα, φρουτόκρεμες, αλλά και δεκάδες άλλα αγαθά εισάγονται στη μεγάλη τους πλειονότητα. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή στα απλά, απλούστατα να φτιαχτούν εγχωρίως ανωτέρω αγαθά, γεγονός που επιδεινώνει τραγικά το εμπορικό μας ισοζύγιο; Δύο - τρεις πολυεθνικές ελέγχουν τις αγορές αυτές και οι καταγγελίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο της Ελλάδος όσο και των Βρυξελλών πληροφορούμαστε πως είναι πολλές. Το υπουργείο πρέπει αμέσως να στοχοποιήσει τα αγαθά αυτά, να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ανοίξει τις αγορές, τονώνοντας εγχώριες παραγωγικές πρωτοβουλίες με βολονταρισμό και συνεννόηση με τον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο.
Τέλος, αναφερθήκαμε παραπάνω στις ξένες επενδύσεις αλλά και στο ΕΣΠΑ. Πώς είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ακόμη τις επιδοτήσεις στους αναπτυξιακούς νόμους και να μην κάνουμε τουλάχιστον δύο απλά πράγματα. Πρώτον, όποιος επιθυμεί να επενδύσει στη χώρα εφεξής, πέραν του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και της απαιτούμενης απλοποίησης της νομοθεσίας, να είναι tax free για δέκα χρόνια. Και δεύτερον, άμεση απόσβεση της επένδυσης. Αμεση.
Εξυπνα φορολογικά μέτρα υπάρχουν, το ζήτημα είναι αν υπάρχει διάθεση εφαρμογής τους.
* Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_19/09/2010_415545
_____________________________
Τη λογική αυτή τη συναντάμε ακόμα σε μικρά κράτη όπως στη Σκανδιναβία, όπου βγάζουν μέχρι και φέτα...
Κι επειδή είμαι σε νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες: μου φάνηκε αδιανόητο να εισάγεται απευθείας από Γερμανία ακόμα και το αντισηπτικό που υπάρχει σε κάθε δωμάτιο...
5 comments:
Κάτι για την επιτροπή ανταγωνισμού: Διάβαζα στο εταιρικό site εδώ που είμαι πως κάνανε άσκηση για "dawn raid". Αυτό είναι αιφνιδιαστικός έλεγχος της αρχής που εποπτεύει τον ανταγωνισμό. Η επίσκεψη ξεκινά πάντα απροειδοποίητα νωρίς το πρωί (γιαυτό το "dawn") και κατά τη διάρκειά της οι ελεγκτές μπαίνουν στους υπολογιστές των υπαλλήλων και ψάχνουν για αλληλογραφία που να σχετίζεται με πιθανές αθέμιτες συμφωνίες, με την παρουσία φυσικά των δικηγόρων της εταιρείας. Τα πρόστιμα φυσικά είναι πολύ χοντρά.
Κατά τα λοιπά δε με πείθει το άρθρο. Πώς μπορεί το κράτος να ενισχύσει άμεσα κάποιους κλάδους; Φορολογία στις εισαγωγές δεν μπορεί να βάλει λόγω της ΕΕ. Θα πρέπει να συνεχίσει τις ταρζανιές με τις επιδοτήσεις και τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα (τεκμαρτά εισοδήματα κλπ.). Είδαμε πόσο μας βοήθησαν όλα αυτά. Γεμίσαμε τζιπούρες και βίλες στα νησιά...
το άρθρο όντως δυσκολεύει στο να πείσει
"Πώς μπορεί το κράτος να ενισχύσει άμεσα κάποιους κλάδους;"
μόνο δίνοντας "χαρτάκι" για κόστη και λοιπά ώστε να μπορεί κάποιος να δει εάν μπορεί να κάνει εγχώρια παραγωγή
σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η απουσία εγχώριας παραγωγής και μετά η καρτελοποίηση του κάθε κλάδου, τόσο σε επίπεδο τιμής όσο και σε επίπεδο δικτύου
Κάτι τελευταίο. Απλοποιήσεις και επιταχύνσεις διαδικασιών ζητάνε όλοι μόνο που δε φτάνει ο βολονταρισμός. Το ΔΝΤ διαπιστώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του προγράμματος αυτή τη στιγμή δεν είναι οι πολιτικοί αλλά η αδράνεια της δημόσιας διοίκησης (καλως ήρθατε στην Ελλάδα). Αν δεν αλλάξει αυτό, αν δεν υπάρξει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα (= μηχανογράφηση και λογοδοσία) οποιαδήποτε προσπάθεια να απλοποιηθούν και να επισπευστούν οι διαδικασίες θα καταλήξει εκεί που καταλήγουν πάντα αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα, να ενισχυθούν οι πωλήσεις αυτοκινήων και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της Πεντέλης.
συμφωνώ ότι δύσκολα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα... ... ...
Post a Comment