3.9.10

"Ακόμη κι αν αποφύγουμε την ύφεση, το περιβάλλον θα είναι υφεσιακό"

Περισσότερες από 400 τράπεζες εκτιμά ότι θα καταρρεύσουν ο Nouriel Roubini, μιλώντας από την πόλη Κόμο της Ιταλίας στο πλαίσιο του οικονομικού συνεδρίου Ambrosetti Forum.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ακόμη κι αν οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατορθώσουν να αποφύγουν το double dip, η κατάσταση θα εξακολουθεί να μοιάζει με ύφεση.
Πρόσθεσε ακόμη πως περισσότερες από τις μισές αμερικανικές τράπεζες (είναι συνολικά περισσότερες από 800) που βρίσκονται στην κρίσιμη λίστα, αναμένεται να καταρρεύσουν.

«Στο δεύτερο μισό του έτους, η δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει εμπόδιο, ενώ το θετικό σενάριο είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι κάτω του μετρίου».

Πρόσφατα ο Roubini δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ ήταν τώρα μεγαλύτερη του 40%. «Το μεγάλο ρίσκο είναι ότι θα υπάρξει πτώση στην αγορά, που μπορεί να επηρεάσει τα ομόλογα, τις μετοχές και τις πιστωτικές αγορές».

Τονίζει δε πως οι απώλειες εργατικών θέσεων είναι υψηλότερες «και θα το αποδείξουν αυτό τα σημερινά στοιχεία.

Δεν υπάρχει αύξηση των θέσεων εργασιών στον ιδιωτικό κλάδο. Η κατανάλωση είναι ασθενής, οι εξαγωγές το ίδιο, όπως και η αγορά κατοικίας».

Υποστηρίζει ακόμη πως η επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα επηρεάσει την Κίνα, την Ιαπωνία και την ευρωζώνη.

«Στην Ευρώπη, η Γερμανία είναι ισχυρή αλλά η υπόλοιπη Ήπειρος μοιάζει να είναι άρρωστη (…) Συνηθίστε το, η απομόχλευση πρέπει να συνεχίσει», τονίζει ο Roubini.

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, τόνισε πως καλύτερη επένδυση από το χρυσό είναι το δολάριο, το γιεν και το ελβετικό φράγκο, στην περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία περιέλθει εκ νέου σε ύφεση.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι «ασφαλώς, εάν υπάρξει double dip ύφεση και αύξηση της αποστροφής ρίσκου, κάποια assets θα τύχουν μεγαλύτερης προτίμησης, και ο χρυσός θα είναι ένα από αυτά».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σε αυτή την περίπτωση, assets όπως το δολάριο, το γιεν και το ελβετικό φράγκο, έχουν μεγαλύτερη δυναμική ανόδου σε μια κατάσταση επικράτησης αποστροφής ρίσκου, καθώς είναι πολύ πιο ρευστά».

http://www.capital.gr/News.asp?id=1040455

No comments: