3.9.10

Romer: Πώς να πατάξετε τη διαφθορά στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά η διαφθορά, υποστηρίζει ο κ. Paul Romer, καθηγητής του New York University, σε άρθρο του που φιλοξενείται στους "Financial Times", όπου επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στην αρωγή και στην αξιοπιστία της Ε.Ε. στη μάχη κατά της διαφθοράς.

"Η διαφορά στην Ελλάδα είναι το χειρότερο είδος φόρου, γιατί αποτρέπει την οικονομική δραστηριότητα", αναφέρει ο κ. Romer και συμπληρώνει: "Υπάρχουν πολλές απειλές για τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, από τον κρατικό αξιωματούχο που απειλεί με αφαίρεση αδείας εάν δεν εξασφαλίσει την πρόσληψη της φιλενάδας του, μέχρι τις απεργίες των οδηγών φορτηγών".

Ο κ. Romer κάνει λόγο για το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ κατά τη δεκαετία του 1970, το οποίο "δείχνει ότι μία αποφασισμένη κυβέρνηση μπορεί να πατάξει τη διαφθορά". Συγκεκριμένα, αναφέρει: "Το Χονγκ Κονγκ δημιούργησε την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ενάντια στη Διαφθορά την εποχή όπου πολλοί θεωρούσαν ότι η διαφθορά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής κουλτούρας. Αλλά η ICAC κατάφερε να καταστήσει το Χονγκ Κονγκ σε ένα από τα μέρη με τη μικρότερη διαφθορά στον πλανήτη".

Επίσης, ο κ. Romer συμπληρώνει: "Το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι τόσο παλιό όσο και η έννοια της Δημοκρατίας. Εάν υπάρξουν φύλακες της επιβολής του νόμου, τότε ποιος θα φυλάει τους φύλακες;". Και καταλήγει: "Στα λάθος χέρια, η επιτροπή κατά της διαφθοράς μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη".

Ο κ. Romer παραπέμπει και πάλι στο παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ για τη λύση, υπενθυμίζοντας πως η ICAC αναφερόταν απευθείας στον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος διοριζόταν από τον Βρετανό πρωθυπουργό: "Η επιτροπή είχε αξιοπιστία επειδή αναφερόταν σε μία ξένη Δημοκρατία. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.". Ο κ. Romer προτείνοντας συγκεκριμένα τη σύσταση μιας επιτροπής με άτομα που θα έχει προτείνει η Ελλάδα, τα οποία όμως θα επικυρώνει η ευρωπαϊκή προεδρία

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/601817/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: