Τη... μεταμόρφωση του εγχώριου τραπεζικού χάρτη επιταχύνει η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ, λένε τραπεζικοί αναλυτές.
Οικονομικοί παράγοντες της αγοράς κρίνουν ότι η ΕΤΕ, με την ολοκλήρωση του προγράμματος ενίσχυσης κεφαλαίων κατά 2,8 δισ. ευρώ, θα «ξεφύγει» από τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς και θα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, στην κατάταξη των πιο ισχυρών κεφαλαιακά, ευρωπαϊκών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή, πιστεύουν τραπεζικοί αναλυτές, ότι θα ασκήσει πίεση στις άλλες μεγάλες τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να επισπεύσουν τις στρατηγικές τους αποφάσεις για το πώς θα τοποθετηθούν στην υπό σύσταση τραπεζική σκακιέρα.
ΔΝΤ
«Είναι πολύ καλή κίνηση, η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» δηλώνει στην «Η» αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκφράζοντας σαφώς την ικανοποίηση για τη σωστή κατεύθυνση της κίνησης.
Ικανοποιημένοι δηλώνουν και οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές από την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση και αποπληρώνοντας τα κρατικά κεφάλαια. Ωστόσο, το μέγεθος της αύξησης δημιούργησε και κάποιες ανησυχίες στις αγορές για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Τις ανησυχίες αυτές, κατεύνασαν τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απ. Ταμβακάκης, όσο και ο CFO κ. Άνθιμος Θωμόπουλος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, όπως και την εκτίμηση ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας θα αντεπεξέλθει στους δημοσιονομικούς στόχους.
Το εναρκτήριο λάκτισμα για το άνοιγμα των αγορών και την άντληση κεφαλαίων και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, μπορεί να αποτελέσει η επιτυχημένη έκβαση της αύξησης - μαμούθ της Εθνικής Τράπεζας, βάζοντας τέλος στις ανησυχίες των επενδυτών για μία νέα τραπεζική κρίση, σημειώνει ο αρθρογράφος του Reuters, Nicholas Paisner. Ο ίδιος σημειώνει ότι η εγγυημένη ΑΜΚ από τέσσερις μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, δείχνει ότι το κλίμα βελτιώνεται και για τη χώρα, καθώς στις αρχές του έτους, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπήρχαν επενδυτές που θα έβαζαν κεφάλαια σε ελληνικές τράπεζες.
UBS
«Το συνολικό ποσό που θα αντληθεί είναι σημαντικά υψηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς για 1 έως 1,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Α. Κύρτσης, αναλυτής της UBS, προσθέτοντας ότι «από στρατηγικής άποψης είναι η κίνηση που έπρεπε να κάνει η Εθνική και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμφωνία θα οδηγήσει σε μείωση των κερδών ανά μετοχή, κατά 30%».
Η Merrill Lynch σε έκθεσή της σημειώνει ότι η μετοχή της Εθνικής παραμένει ελκυστική παρά την αύξηση κεφαλαίου και εκτιμά το dilution στο 25% και τον δείκτη των βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 13,4%. Εκτιμά επίσης, ότι θα υποαποδώσουν οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, καθώς η κίνηση της ΕΤΕ αυξάνει τις πιέσεις για αύξηση κεφαλαίων και από τα ανταγωνιστικά ιδρύματα.
Goldman Sachs
Υπό αναθεώρηση θέτει την τιμή στόχο και τη σύσταση για την τράπεζα, η Goldman Sachs που είναι και ανάδοχος έκδοσης, εκτιμώντας ότι το dilution της μετοχής θα είναι περίπου στο 15% με βάση τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 της τράπεζας και αύξηση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων. Έκπληξη για την αγορά χαρακτηρίζει την απόφαση της διοίκησης της ΕΤΕ, η Euroxx Sec, η οποία επισημαίνει την έλλειψη ξεκάθαρων στόχων, ενώ διατυπώνει απορία για την απόφαση να πουληθεί ποσοστό του πλέον κερδοφόρου τμήματος του ομίλου.
«Δεν σχεδιάζουμε εξαγορές και συγχωνεύσεις»
«Δεν έχουμε άμεσα σχέδια για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Δεν συζητάμε με άλλες τράπεζες», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, προκειμένου να αποκρούσει τις φήμες που φέρουν πρόθεση της Εθνικής να προχωρά άμεσα, σε εξαγορά και συγχώνευση. Οι φήμες αυτές πυροδοτήθηκαν από το ύψος της ΑΜΚ και από το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΤΕ προχωρά στην πώληση του 20% της κερδοφόρας και αναπτυσσόμενης τουρκικής θυγατρικής της, της Finansbank. Για τον ίδιο λόγο, οι θεσμικοί επενδυτές ρωτούσαν τη διοίκηση της ΕΤΕ για το πόσο πιθανό είναι το σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», ήταν η απάντηση του κ. Ταμβακάκη.
Αναδιάρθρωση χρέους
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απ. Ταμβακάκης, όσο και ο CFO κ. Άνθιμος Θωμόπουλος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.
Το μέγεθος της αύξησης δημιούργησε και κάποιες ανησυχίες στις αγορές για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους.
Απάντηση Ταμβακάκη
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», ήταν η απάντηση του κ. Ταμβακάκη σε σχετική ερώτησεις θεσμικών επενδυτών.
Πρόγραμμα Kεφαλαιακής Eνίσχυσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ
A. Tαυτόχρονη άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έως τέλος Oκτωβρίου, από:
1. Aυξηση Mετοχικού Kεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών:
- υπέρ των παλαιών μετόχων,
- 1 νέα μετοχή προς 5 παλαιές
- τιμή διάθεσης της μετοχής: 5,20 ευρώ
2. Eκδοση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 1,184 δισ. ευρώ
- υπέρ των παλιών μετόχων,
3. Μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες μετοχές
- τιμή μετατροπής: 5,20 ευρώ.
B. Aντληση κεφαλαίων ύψους 1 δις ευρώ, στο α’ τρίμηνο του 2011
- πώληση του 20% της τουρκικής θυγατρικής Finansbank
- private placement
No comments:
Post a Comment