Επί σειράν ετών, η υψηλή τεχνολογία θεωρούνταν η πιο δυναμική, υποσχόμενη και διεθνώς ζηλευτή βιομηχανία των ΗΠΑ. Διέφυγε από την ύφεση σχετικώς αλώβητη και τα κέρδη της φέτος εκτινάσσονται στα ύψη. Ωστόσο, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση αγωνίζεται να επαναφέρει τον κόσμο στην εργασία, οι επιχειρήσεις του κλάδου αυτού προσλαμβάνουν με βραδείς ρυθμούς, σε μια ένδειξη της δυσκολίας αντιμετώπισης της επίμονα υψηλής ανεργίας.
Η απογοητευτική τάση στις προσλήψεις εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας να στηρίξει την ανάκαμψη και την αύξηση της αμερικανικής απασχόλησης την ερχόμενη δεκαετία και πλέον. Οικονομολόγοι διερωτώνται: «Αν δεν προσλαμβάνει η υψηλή τεχνολογία, τότε ποιος;».
Επίσημες εκθέσεις που έχουν δοθεί φέτος στη δημοσιότητα παρουσιάζουν ένα σκηνικό συρρικνούμενων ευκαιριών στους τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Η αύξηση των θέσεων σε τομείς όπως ο σχεδιασμός συστημάτων υπολογιστών και το Internet publishing υπήρξε βραδεία πέρυσι. Η απασχόληση σε τομείς όπως η επεξεργασία δεδομένων και το software publishing συρρικνώθηκε.
Τα μεγαλύτερα εμπόδια στην τόνωση των προσλήψεων φαίνεται να είναι ο αυξανόμενος αυτοματισμός και οι ουρές των εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης σε άλλα σημεία του κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι μια δυσαναλογία των επιπέδων εξειδίκευσης στις ΗΠΑ: δεν υπάρχουν αρκετά άτομα υψηλής εξειδίκευσης την οποία αναζητούν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά με ικανότητες που τις βρίσκει κανείς και στο εξωτερικό, με χαμηλότερο κόστος.
Πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, μικρές και μεγάλες, ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να βρουν ταλέντα στις ΗΠΑ. Ιδίως άτομα με εμπειρία σε προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης και cloud computing, τομείς στους οποίους οι προηγούμενες γενιές διαθέτουν περιορισμένη εμπειρία. Την ίδια ώρα, η προηγούμενη γενιά ψάχνει για δουλειά και είναι αναγκασμένη να ανταγωνίζεται μια πιο παγκοσμιοποιημένη δεξαμενή ταλέντων.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ που μεταφέρονται στο εξωτερικό. Ωστόσο, οικονομολόγοι που παρακολουθούν το ζήτημα υποστηρίζουν ότι πολλές από τις πιο διακεκριμένες εταιρείες που απέλυσαν άτομα στις ΗΠΑ στη διάρκεια της ύφεσης, όπως η ΙΒΜ, επεκτείνουν το δυναμικό τους στο εξωτερικό. Αντιστρέφεται έτσι η τάση του παρελθόντος, να μεταφέρονται αλλού κυρίως οι θέσεις χαμηλότερων προσόντων, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες δρέπουν τους καρπούς από τις πολυετείς επενδύσεις τους στην εκπαίδευση στα μαθηματικά και τις επιστήμες και προσελκύουν όχι μόνο εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και τηλεφωνικών κέντρων, αλλά και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Η υψηλή εξειδίκευση έχει γίνει εμπορεύσιμο είδος, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι. Και εκτός από τους χαμηλότερους μισθούς, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες προσφέρουν επίσης σημαντική αύξηση των καταναλωτών, δίνοντας έναν λόγο στις επιχειρήσεις να παράγουν περισσότερα προϊόντα πιο κοντά στον αγοραστή και να προσλαμβάνουν από τον ίδιο τόπο. Και όλο και περισσότερο, τα νέα αυτά χαμηλού κόστους κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, παρότι αρχικώς προορίζονταν μόνο στο να προσαρμόζουν τα προϊόντα για τοπική χρήση, γίνονται τα ίδια πηγές καινοτομίας.
No comments:
Post a Comment