Μεγαλύτερη δυσκολία στη χορήγηση δανείων και υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα είναι το αποτέλεσμα της υιοθέτησης από την Ένωση της απόφασης των νέων κανόνων για το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέτουν δεσμευμένα οι τράπεζες, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών (σύνοδος εκπροσώπων κεντρικών τραπεζών-Βασιλεία ΙΙΙ).
«Οι ευρωπαικές τράπεζες θα σεβασθούν τις νέες υποχρεώσεις τους. Αλλά αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον όγκο όσο και στο κόστος του δανεισμού στον ιδιωτι8κό τομέα της οικονομίας» δήλωσε τη Δευτέρα ο Γκίντο Ραβούτ, γενικός γραμματέας της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Τραπεζών(ΕΟΤ).
Ο ίδιος εξήγησε ότι «στην Ευρώπη το 75% των δανείων στον ιδιωτικό τομέα γίνεται από τις ιδιωτικές τράπεζες έναντι μόνο 25% στις ΗΠΑ» όπου η άντληση δανεικών πόρων γίνεται μέσω των αγορών.
Η Επιτροπή της Βασιλείας συμφώνησε στη σταδιακή αύξηση του ελαχίστου ποσοστού των «σκληρών» ίδιων πόρων των τραπεζών ( μετοχές και κέρδη) που θα δεσμεύονται ως αποθεματικό.
Έτσι, από το 2% των ιδίων πόρων που αντιπροσωπεύουν σήμερα να φθάσουν σταδιακά στο 4,5% του ενεργητικού τους. Στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη ποσοστό (μαξιλάρι) «ασφαλείας» της τάξης του 2,5% έτσι ώστε ο σκληρός πυρήνας των ιδίων πόρων κάθε τράπεζας να φθάσει στο 7%. Το ποσοστό «tier 1» που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στους υπολογισμούς της Ένωσης θα φθάσει με αυτό τον τρόπο στο 4% με 5%.
Η «ΕΟΤ» υποστηρίζει στην ίδια πάντα δήλωση του γενικού γραμματέα της, ότι η αύξηση αυτών των ποσοστών(αποθεματικών) ιδίων πόρων θα αναγκάσει τις ευρωπαικές τράπεζες να αναζητήσουν και να δεσμεύσουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να σεβασθούν τις διατάξεις του νέου κανονισμού που θα είναι υποχρεωτικές για την βελτίωση των διεθνών τραπεζικών προδιαγραφών.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προτείνει στα αρμόδια συμβούλια Υπουργών το πρώτο τρίμηνο του 2011 την υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθετικών κειμένων που θα μετατραπούν σε εσωτερικό-ευρωπαικό δίκαιο υποχρεωτικής εφαρμογής απ όλες τις κοινοτικές τράπεζες υπό την προυπόθεση ότι θα εγκριθούν προηγουμένως στη σύνοδο του G20 που θα συνεδριάσει στη Σεούλ στις 11-12 Νοεμβρίου.
Στους φόβους των ευρωπαίων τραπεζιτών ότι αυτά τα μέτρα θα προκαλέσουν μια αύξηση του ανταγωνισμού εις βάρος των ιδρυμάτων τους από τις αμερικανικές τράπεζες που θα εφαρμόσουν με λιγότετρο αυστηρό τρόπο όλες αυτές τις αποφάσεις, ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος Μισελ Μπαρνιέ δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει εάν προηγουμένως δεν έχει στη διάθεση του στα αποτελέσματα μιας έρευνας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις κοινοτικές τράπεζες την οποία περιμένει για τα μέσα Νοεμβρίου και μόνο στη συνέχεια θα προχωρήσει, με βάση τις συστάσεις αυτής της έρευνας, στην υιοθέτηση συγκεκριμένων δεσμευτικών κοινοτικών νομοθετημάτων.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=58283147
2 comments:
Δεν είναι κακό που γκρινιάζουν οι τραπεζίτες. Καλός ο τζόγος και αποδοτικός αλλά με μέτρο...
θα είδες βέβαια την επίσημη οδηγία μοχλευσης:
από 2% σε 4.5%...
δε θέλω να κάνω άλλο χαρακτηρισμό...
Post a Comment