Μετά τον ορισμό των συμβούλων αποκρατικοποίησης για το τραπεζικό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί εντός του Σεπτεμβρίου ή το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο στον ορισμό των συμβούλων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης με ιδιώτες για το φάσμα συχνοτήτων. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο προωθεί όλες τις περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων και ειδικά την αξιοποίηση της ακίνητης περιούσιας του Δημοσίου στον παραλιακό άξονα της Αττικής.
Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στον διαχωρισμό με τον ΔΕΣΦΑ και να αποτιμηθεί το δικαίωμα που έχει η ΔΕΗ για να αγοράσει το 30% της ΔΕΠΑ. Ο σύμβουλος θα αποτιμήσει την option αυτή που έχει η ΔΕΗ, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι δύσκολα η ΔΕΗ θα αποφασίσει να αγοράσει το ποσοστό αυτό.
Εξελίξεις αναμένονται σύντομα και στην υπόθεση της αξιοποίησης του φάσματος συχνοτήτων, μετά την απελευθέρωση συχνοτήτων που θα υπάρξει εξαιτίας της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση από την αναλογική. Υπολογίζεται ότι από την αλλαγή αυτή απελευθερώνεται περίπου το 75% των συχνοτήτων από το φάσμα.
Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα εκχωρήσει τμήματα του απελευθερωμένου φάσματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό συγκεκριμένους όρους. Εκτιμάται ότι η εκχώρηση θα πραγματοποιηθεί μέσω πλειοδοσίας των συγκεκριμένων τμημάτων συχνοτήτων σε ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή, όμως, είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει να υπάρξει πρόβλεψη για τα οικονομικά οφέλη του Δημοσίου από την αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων.
Πέραν αυτών των δύο περιπτώσεων, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να προωθεί τις διαδικασίες για τον ορισμό συμβούλων στο σύνολο των υπό αποκρατικοποίηση projects και εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να εισρεύσουν έσοδα της τάξης του ενός δισ. ευρώ το 2011, που κρίνεται ως απόλυτα επιτεύξιμος.
Μεγάλη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ιδιαίτερα των ακινήτων της Αττικής και στον παραλιακό άξονα (από Πειραιά έως και Σούνιο). Στο κομμάτι αυτό υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις του Δημοσίου, όπως οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Φάληρο, η έκταση στο Ελληνικό, τα Αστέρια Γλυφάδας, αλλά και ο Αστέρας Βουλιαγμένης που το 2014 θα περιέλθει και πάλι στο Δημόσιο. Πάντως, η χρονική συγκυρία ευνοεί την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής, καθώς πολλές από τις συμβάσεις παραχώρησης που υπήρχαν έχουν λήξει και τα ακίνητα έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Τουρισμού και Οικονομικών, εξετάζει τα θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν στα εν λόγω ακίνητα της Αττικής έτσι ώστε να αρθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν και ταυτόχρονα μελετάει τις χρήσεις γης κάθενός από αυτά. Μάλιστα, η επιτροπή αυτή αναμένεται να προχωρήσει και σε χαρακτηρισμούς περιοχών, δίνοντας με τον τρόπο αυτόν το στίγμα του πώς θέλει η κυβέρνηση να αναπτύξει τον παραλιακό άξονα (π. χ. σε συγκεκριμένη περιοχή θα γίνονται μόνον ξενοδοχεία).
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει καταλήξει στον επενδυτή που θα αγοράσει τα 4 αεροπλάνα της πρώην Ολυμπιακής και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί πολύ σύντομα η πώλησή τους.
Σε ό, τι αφορά τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος», η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναδιαπραγματευτεί με τη γερμανική Hoctief τη χρονική επέκταση της σύμβασης που υπάρχει και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Δημόσιο και οι Γερμανοί να διαθέσουν από κοινού ένα ποσοστό του ΔΑΑ σε άλλον ιδιώτη ή να το εισαγάγουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ. Α.). Επίσης, ένα από τα σχέδια που μελετάται είναι να συγκεντρώσει το Δημόσιο όλα τα ποσοστά που κατέχει στα αεροδρόμια της χώρας σε μία εταιρεία holding και έπειτα να διαθέσει ένα ποσοστό της νέας εταιρείας σε κάποιον ιδιώτη ή στο Χ. Α.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_03/09/2010_413564
No comments:
Post a Comment