«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, δήλωσαν ότι μια χρεοκοπία μέσα στην Ευρωζώνη είναι αδιανόητη κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό δεν πρέπει να είναι αλήθεια. Αν και η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο, η στάση πληρωμών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εάν η χώρα δεν καταφέρει να βάλει αποφασιστικά τα οικονομικά της σε τάξη. Για να ετοιμαστεί για τις περιπτώσεις όπου τα χρέη είναι υπερβολικά υψηλά για να τα αντέξει μια χώρα, η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα Σχέδιο Β: Μία οδό για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών με τρόπο τακτικό και προβλέψιμο», γράφει το editorial των Financial Times με τίτλο «Thinking the unthinkable».
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, στο παρελθόν έχουν σχεδιαστεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του ζητήματος της αναδιάρθρωσης χρεών. Η πρώτη προβλέπει ένα θεσμικό πλαίσιο που να αλλάζει τα δικαιώματα των πιστωτών, κάτω από τον έλεγχο ενός υπερεθνικού οργανισμού (πάνω σε αυτή την ιδέα στηρίχθηκε ο Μηχανισμός Αναδιάρθρωσης Κρατικού Χρέους του ΔΝΤ). Η δεύτερη προβλέπει την ένταξη ρήτρας ομαδικών αγωγών στα κρατικά ομόλογα.
Όμως, με δεδομένο ότι αυτές οι λύσεις σχεδιάστηκαν για τα χρέη των αναδυόμενων χωρών (τα οποία εκδίδονται με βάση τους νόμους και τα νομίσματα άλλων κρατών), δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην Ευρωζώνη, όπου η έκδοση ομολόγων έχει στηριχθεί στην εθνική νομοθεσία.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=87251
No comments:
Post a Comment