21.9.10

Fitch: Δεν υπάρχει εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας

Οριακά διατηρείται στην επενδυτική βαθμίδα – Τα σενάρια για παράταση της στήριξης

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι η Ελλάδα βρίσκεται οριακά εκτός της κατηγορίας των χωρών με ομόλογα που βαθμολογούνται ως «σκουπίδια» («junk»). Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συζητήσεις αναφορικά με την παροχή παράτασης προς την Ελλάδα από την τρόικα στην αποπληρωμή των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ. Τα σενάρια είναι πολλά και μεταξύ αυτών προκύπτει σε κάποια έτη ελάφρυνση στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας ακόμα και 35 δισ. ευρώ ή και παραπάνω.

Η Ελλάδα «κρατά την αξιολόγηση investment grade (σ.σ. επενδυτικού βαθμού), αλλά με νύχια και με δόντια», δήλωσε χθες ο αναλυτής της Fitch κ. Κ. Πράις. Κλιμάκιο του οίκου - του οποίου θα ηγηθεί ο κ. Πράις- θα βρεθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο για να ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από την επίσκεψη αυτή θα εξαρτηθεί και το εάν η Fitch θα αλλάξει ή όχι τη βαθμολογία της για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ως «σκουπίδι» και διατηρεί τη βαθμολογία της σε επίπεδα investment grade, με αξιολόγηση «ΒΒΒ-».

«Ολα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν υπάρχει εύκολη λύση γι’ αυτά» δήλωσε ο κ. Πράις σε συνέντευξή του στο Reuters και συμπλήρωσε ότι το κλιμάκιο που θα βρεθεί στην Αθήνα τον επόμενο μήνα θα «μελετήσει πολύ σχολαστικά» όλα τα ζητήματα.

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Πράις, είναι οι δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μεταφορές και νοσοκομεία. «Η κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά το να κάνεις το σωστό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι μπορείς να ξεπεράσεις τα τεράστια οικονομικά προβλήματα» σημείωσε ο ίδιος.

Πάντως, ο κ. Πράις έδωσε ένα μικρό περιθώριο αποκλίσεων στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος φέτος. «Δεν θα απογοητευτούμε πολύ αν αποκλίνουν από τον στόχο κατά ένα μικρό περιθώριο 0,1% ή 0,2%, αλλά θα πρέπει να βρίσκονται κοντά. Και νομίζω ότι θα είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα που η Fitch προειδοποιούσε για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν ξεκαθάριζε για ακόμα μία φορά χθες ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιρλανδία θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους. Αυτό γιατί «έχουν αναλάβει αποτελεσματική και αποφασιστική δράση» τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και σε επίπεδο προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, κ. Αμ. Αλταφάζ, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το εάν Κομισιόν εξετάζει παράταση του δανεισμού προς την Ελλάδα έως το 2020, δήλωσε ότι «αρνούμαι κατηγορηματικά την προετοιμασία μιας τέτοιας επέκτασης του παρόντος προγράμματος».

Ωστόσο, η τρόικα σε συνεργασία με την κυβέρνηση συζητάει ενδεχόμενες λύσεις επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μειωθούν τα ετήσια δανειακά προγράμματα της Ελλάδας από το 2013 και μετά, για να έχει η χώρα καλύτερη πρόσβαση στις αγορές.

Αυτή τη στιγμή, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα. Ομως, η τρόικα μελετάει όλα τα πιθανά σενάρια για να διευκολύνει την Ελλάδα. Βάσει του Μνημονίου, τα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης θα πρέπει να αρχίσει να τα αποπληρώνει τρία χρόνια μετά τη σύναψή τους και σε 8 ισόποσες δόσεις. Δηλαδή, τα 20 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010, θα ξεκινήσει να τα ξεχρεώνει τον Μάιο του 2013 και θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή τους έπειτα από 2 χρόνια.

Το σύστημα αυτό τίθεται υπό αναθεώρηση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν έντονες πιέσεις από τις αγορές στην Ελλάδα μετά το 2013. Είναι ενδεικτικό ότι το 2013 οι δανειακές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 53 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 και το 2015 (οπότε και θα πρέπει να αποπληρώνονται τα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης) αυξάνονται στα 70 δισ. ευρώ και 77 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα σενάρια που μελετάει η τρόικα με την κυβέρνηση περιλαμβάνουν τόσο την παράταση από 1 έως και 4 χρόνια της περιόδου χάριτος που σήμερα είναι 3 χρόνια, όσο και την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής κατά 1 έως και 3 χρόνια, από 2 χρόνια που είναι τώρα. Οι αλλαγές αυτές - όποιες και να είναι τελικά - θα «ανακουφίσουν» σημαντικά το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Αν για παράδειγμα τα «3+2» χρόνια που ισχύουν σήμερα γίνουν «4+3» χρόνια, τότε το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο και για το 2013 υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2014 και 2015 ξεπερνάει τα 35 δισ. ευρώ. Αν αποφασιστεί αλλαγή και αυτή προβλέπει περίοδο χάριτος 5 χρόνια και αποπληρωμής 3 χρόνια, τότε μόνον για το 2015 η ελάφρυνση του δανειακού προγράμματος θα ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/09/2010_415669

No comments: