6.9.10

H αλήθεια για το Mνημόνιο

ZZ

Η καθυστερημένη αλήθεια με μισόλογα για το Μνημόνιο είναι σκληρή: Κυβέρνηση και χώρα έχουν μετατραπεί σε εκτελεστές των μέτρων που έχουν προσδιοριστεί από μη εκλεγμένους από τον ελληνικό λαό ξένους τεχνοκράτες και γραφειοκράτες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και οι «ρωγμές» στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο διευρύνονται ραγδαία. Τώρα, και αυτοί που το υπέγραψαν και αυτοί που το ψήφισαν στη Βουλή φαίνεται ότι αρχίζουν να το «μετανιώνουν» αλλά δεν το ομολογούν.

Oμως, η κοινωνία μας, αυτή η περίφημη «Κοινωνία των Πολιτών», προσπαθεί να αφυπνισθεί... δείχνοντας πως δεν θυμάται την ύπαρξή της μόνο όταν πρόκειται να διεκδικήσει παραχωρήσεις από το κράτος όπως της καταλογίζουν.

Το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» άνοιξε τον δρόμο... Οι «βάρβαροι» του ΔΝΤ δεν ήταν απλώς «μια κάποια λύσις», ήταν η μοναδική. Πώς, λοιπόν, να περιμένει κάποιος ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης θα έλθει από πολιτικούς «ρεαλιστές»; Αφού, λοιπόν, επί τριάντα χρόνια το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να αναλάβει το πολιτικό κόστος του ρεαλισμού, ας πληρώσει τώρα και το ίδιο.

Οι τρεις «βρώμικες» λέξεις που έπαιξαν έξυπνα στις αγορές από τους πανίσχυρους κερδοσκόπους -default, devaluation, deflation - πτώχευση, υποτίμηση του ευρώ, αποπληθωρισμός- «αποσταθεροποίησαν» την Ελλάδα. Και επειδή η ελληνική πτώχευση δεν συμφέρει στους πιστωτές μας, η υποτίμηση λόγω ευρώ είναι αδύνατη, και η φτώχεια του αποπληθωρισμού η μόνη αποτελεσματική θεραπεία, πούλησαν στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το διαβόητο Μνημόνιο. Ηταν η μόνη αποδεκτή θεραπεία για τους ξένους δανειστές, δηλαδή για τις τράπεζες. Αποπληθωρισμός, δηλαδή πτώση των γενικών τιμών, των μισθών, των συντάξεων, του βιοτικού επιπέδου, βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας, ανεργία, φτώχεια και κοινωνική έκρηξη.

Βεβαίως, το ΔΝΤ παραμένει ο μοναδικός θεσμός ο οποίος ενδείκνυται ως έσχατη λύση σε παρεμφερείς χρεοκοπίες, καθώς τα χρήματα που έχει δεν τα δεσμεύει και αποτελούν χρησιμοποιήσιμες πηγές χρηματοδότησης. Ο δρόμος προς το ΔΝΤ είναι η καλύτερη οδός για την εξασφάλιση προσβάσεων ad hoc», το είπε ευθέως η Μέρκελ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που φτιάχτηκε με γνώμονα την ηγεμονία των ΗΠΑ, ιδρύθηκε πάνω στα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο να διαμορφώσει ένα σύστημα οικονομικής σταθερότητας στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Αναζητώντας τη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη που ταιριάζει, φυσικά, στον αμερικανικό καπιταλισμό, το πανίσχυρο American Enterprise Institute είχε προετοιμάσει το έδαφος με το ερώτημα: «Μπορεί το ΔΝΤ, πραγματικά, να Σώσει τον Κόσμο;» Ναι... μόνο όταν ενισχυθεί και «αναβαπτισθεί» σε παγκόσμιο επίπεδο η ισχύς του. Και αυτό το πέτυχε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ιστορική σύνοδο του «G20» της 2ας Απριλίου του 2009 στο Λονδίνο.

Η παγκόσμια οικονομία γνώρισε τη μεγαλύτερη κρίση από το «κραχ» της δεκαετίας του 1930. Οι «20» ισχυροί του πλανήτη, που συναντήθηκαν στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου του 2009, με σκοπό τη λήψη συντονισμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποδέχτηκαν την επικυριαρχία της Ουάσιγκτον και του ΔΝΤ. Μια κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ όταν έσκασαν τα διαβόητα subprime στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου της αγοράς κατοικίας και τα «τοξικά» ομόλογα, προκαλώντας παγκόσμια πιστωτική ασφυξία, που διέλυσε το τραπεζικό σύστημα.

Τότε, βέβαια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προβλέψει ότι η κατάσταση είναι δεινή στην Ιαπωνία, στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στη Ρωσία, στην Τουρκία(!), στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τις χώρες της Βαλτικής... Αντίθετα, οι προβλέψεις του τότε ήταν επιεικείς για τις ΗΠΑ, απ’ όπου ξεκίνησε η εφιαλτική κρίση. Και όμως, η Ελλάδα δεν ήταν στο κάδρο των χωρών που αποτελούν συστημικό κίνδυνο, αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου «πέτυχε» να τη βάλει σε περίοπτη θέση στη λίστα των επικινδύνων για χρεοκοπία οικονομιών.

Φυσικά οι χώρες με τις πληγείσες οικονομίες «υποθηκεύουν» την οικονομική ανεξαρτησία τους, αποδεχόμενες την επιβολή σκληρών όρων. Ηδη, η ελληνική οικονομία έχει ραγίσει σε χίλια κομμάτια με δραματικές ανισορροπίες. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για αντιμετωπιστεί η σαθρή «εικόνα βιτρίνας» που καταγράφεται δυσμενώς από την ίδια την πραγματικότητα της καθημερινότητας. O περιορισμός της κρατικής σπατάλης είναι ανέφικτος... Το ΔΝΤ θα εφαρμόσει πολιτική στυγερής λιτότητας ενόψει του τραγικού δημοσιονομικού αδιεξόδου. Για την άρρωστη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας μας, όλοι τα ξέραμε. Ομως, η κυβέρνηση αυτές τις υποχρεώσεις και τις συστάσεις, που υποθηκεύουν τις ελπίδες του λαού, «πιστεύει» ότι τις χρεώνει στο ΔΝΤ.

10 comments:

Κυριάκος said...

Σόρυ αλλά η μπουρδολογία της Ζήκου για το μνημόνιο συνεχίζεται ακάθεκτη ακολουθώντας τη μπουρδολογία του Σαμαρά που θα μειώσει το έλλειμμα στο 0 και θα ρίξει το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια με "άλλο μείγμα" πολτικής (δεν κάνω πλάκα το είπε).

Κανένας δεν πούλησε τίποτα στον Παπανδρέου. Το μνημόνιο ήταν οι όροι του δανεισμού της όταν δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος δανειστής. Τόσο απλά. Αν δεν θέλαμε δεν το παίρναμε και χρεοκοπούσαμε. Μπορεί να ήταν και καλύτερο αυτό αλλά θα τολμούσαν η Ζήκου ή ο Σαμαράς να πάρουν την ευθύνη να το κάνουν; Δε νομίζω. Τα υποννοούμενα συνωμοσίας στο άρθρο είναι ο πάτος του πηγαδιού της βλακείας, αντάξια μισοκαθυστερημένου καραμανλικού που πιστεύει πως τον κουρασμένο τον έφαγαν ο Αμερικάνοι γιατί δεν άφηνε να λέγονται τα Σκόπια Μακεδονία. Άλλη μια δημοσιογράφος στη μαύρη λίστα...

geokalp said...

Κυριάκο καλησπέρα και σε ευχαριστώ για την ευκαιρία - έπρεπε να το έχω κάνει ποστ - εν συντομία η προσέγγιση

όπως όλοι λένε και φαίνεται αρκετά, οι ομοιότητες από το κράχ του '29, είναι κάμποσες με τη σημερινή εικόνα
ειδικά η μακροχρόνια ανεργία στην Αμερική κοντέυει σε αντίστοιχα νούμερα (-30%)

η βασική όμως διαφορά είναι αλλού

τότε, κατέρρευσαν τράπεζες, επιχειρήσεις, κολλοσοί μαζί με το κραχ και την επακόλουθη ύφεση, η οποία ήταν και παραγωγής (πλεόνασμα) και μετρητών (money/debt deflation)
με δύο λόγια ΤΟΤΕ αφέθηκε η αγορά να ισορροπήσει μόνη της - άλλο που δεν τα κατάφερε ΠΟΤΕ και φτάσαμε στις συνέπειες της ύφεσης:
α. Κέϋνς/Ρουσβελτ-Νιου Ντηλ
β. εθνικισμός στην Ευρώπη
και το βου μας πήγε στο Β'ΠΠ

Στη σημερινή εποχή, EIXAME μια αναλογία στα 80ς (http://en.wikipedia.org/wiki/Savings_and_loan_crisis) που μας πήγε μέχρι αρχές '90ς και βέβαια Α'πόλεμο του Κόλπου

geokalp said...

η συνέχεια, όπως σε ΟΛΑ, άλλαξε μοτίβο με τον σοφό Παππού Άλαν

τρανταχτή υπόθεση το LTCM του '97-98 (http://en.wikipedia.org/wiki/Long-Term_Capital_Management), όταν ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ όλο το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα σε ένα μήνα
ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΟΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝ!

το ΛΤΚΜ σώθηκε από τη Φεντ Νέας Υόρκης, μαζί με τις τράπεζες που το είχαν δανείσει στην απίθανη μόχλευση που είχε κάνει (0.5 ή 2 για 100, δε θυμάμαι)

το ότι σώθηκαν τότε κάποιοι ώστε να μην βουλιάξει το σύστημα ΟΛΟ, έγινε κατανοητό από το σύστημα, το οποίο εγραψε στο DNA του πως ότι κι αν κάνουμε ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ, ειδικά εάν τα πηδήξουμε όλα (τριπλοπήδηγμα κερδοσκοπίας με subprime: δώθηκαν δάνεια σε αφερρέγυους δανειολήπτες που έγινα "προϊόντα" και πουλήθηκαν μάλιστα σε άλλους πρόθυμους για κερδοσκοπία)

απόλυτα κατονοητό έγινε αυτό με την 10-ντόλλαρς-Μπήαρ, με το χαμό της οποίας κόντεψε να διαλυθούν τα ΠΑΝΤΑ

συνεπώς, το 08 η επιλογή ήταν "σώστε τους"

geokalp said...

πάμε στην αρχή:
η Ελλάς το 1928 και το 1932 πως τα πήγαινε;
ΠΤΩΧΕΥΣΕ!
και δε νομίζω να έγινε κανένα χαιρκατ... όλα τα πληρώνουμε μέχρι σήμερα

οπότε, η επιλογή της χώρας (μας) ήταν μόνο να σωθεί από τη πτώχευση (=αδυναμία νέου δανεισμού για την πληρωμή ομολόγου λήξης Ιουνίου/Ιουλίου 2010)
Κατά βάση δεν υπήρχε επιλογή: έπρεπε να σωθούμε γιατί θα παίρναμε μαζί μας καταρχήν το ήδη μισοδιαλυμένο γερμανικό τραπεζικό σύστημα (Landesbanken που έχουν αγοράσει subπrime) και μετά όλη την Ευρώπη και το ΗΒ που είδε ουρές αποταμιευτών ‘εξω από τη ΜπλακΡοκ το 2008

Το μνημόνιο ήταν απλά το συμβόλαιο με επαχθής όρους για την διάσωση, και μάλλον η τελευταία ευκαιρία για κάνουμε 5 πράγματα υπό αυστηρή επίβλεψη ύστερα από 10 (ασφαλιστικό 2001) και πλέον χρόνια ανεπαλληλων πολιτικών μόνο για να διαβάζουν οι έξω

Η δική μου εκτίμηση ήταν ότι το μνημόνιο δεν μπορούσε κάποιος να το αρνηθεί, έπρεπε να το πάρει, εξού και ο χρόνος 3 μηνών εντός 2009 και μετά από 2/2/2010 ανά μήνα μέτρα, ώστε να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη

Εννοείται να φοβηθεί και να ακολουθήσει το μνημόνιο, αλλά αυτό να φανεί ως απόφαση της χώρας, ώστε να πουληθεί πολιτικά και στους υπόλοιπους λαούς που μας χρηματοδοτούν ληστρικά

Με την απειλή των δόσεων το πράγμα θα πάει όσο πάει και θα γίνουν κάμποσα από τα όσα καθυστέρησαν από το 2001 και μετά

Με δύο λόγια: μας έσωσαν, σώζοντας και το σύστημα από χρεοκοπίες κρατών, όπως έσωσαν και τις τράπεζες μερικούς μήνες νωρίτερα, μην αφήνωντας να επαναληφθεί χάος (συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο) από την ύφεση του ‘30

geokalp said...

για να πάμε στη ΖΖ, απλά μερικά γράφει, πολλά εννοεί (κρύβει)

"αυτοί που το υπέγραψαν και αυτοί που το ψήφισαν στη Βουλή φαίνεται ότι αρχίζουν να το «μετανιώνουν»"
δεν ισχύει με το φόρο στα καύσιμα αντί μετάταξη προϊόντων αμέσως από 11 σε 23% ΦΠΑ;

"Οι «βάρβαροι» του ΔΝΤ δεν ήταν απλώς «μια κάποια λύσις», ήταν η μοναδική"
το ίδιο δε λέμε και εμείς;

"επί τριάντα χρόνια το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να αναλάβει το πολιτικό κόστος του ρεαλισμού, ας πληρώσει τώρα και το ίδιο"
που εδώ έχει δίκιο καθώς δεν είχαμε πχ μείωση βουλευτών σε 200 ή 5-10 στη φυλακή...

και πάμε στο κλου της ΖΖ
"«Μπορεί το ΔΝΤ, πραγματικά, να Σώσει τον Κόσμο;» Ναι... μόνο όταν ενισχυθεί και «αναβαπτισθεί» σε παγκόσμιο επίπεδο η ισχύς του. Και αυτό το πέτυχε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ιστορική σύνοδο του «G20» της 2ας Απριλίου του 2009 στο Λονδίνο."
=παγκόσμιο υπουργείο οικονομικών...

Κυριάκος said...

Δεν είδα κανέναν να μετανιώνει στο ΠΑΣΟΚ, κάτι μυξοπαρθένες είδα που κλαψουρίζουν ότι δήθεν η πολιτικές αυτές δεν ταιριάζουν στο κόμμα. Από την άλλη είδα ένα σύμβουλο του Σαμαρά που δήλωσε πως αν είχε ζητήσει 181 ψήφους το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ θα είχε ψηφίσει το μνημόνιο στη βουλή και μετά τα μάζεψε λέγοντας πως είναι προσωπικές απόψεις.

Η Ζήκου προφανώς στο άρθρο θεωρεί μεθοδευμένη την προσφυγή στο ΔΝΤ. Γιατί βάζει το "ρεαλιστές" σε εισαγωγικά; Πουλάει δε το παραμύθι πως την Ελλάδα την αποσταθεροποίησαν οι κερδοσκόποι (όχι η οικονομική της κατάσταση προφανώς) και πως το μνημόνιο ήταν η μόνη αποδεκτή θεραπεία για τους πιστωτές μας και μόνο, όχι για μας.

Κυριάκος said...

Κατόπιν είναι προφανές πως μιλά για σχέδιο επικυριαρχίας της Ουάσιγκτον μέσω του ΔΝΤ σε ένα παραλήρημα συνωμοσιολογίας και αποδίδει την ευθύνη για την προσφυγή μόνο αποκλειστικά στον ΓΑΠ (πέτυχε να μας βάλει στο χάρτη των επικινδύνων για χρεοκοπία, μας λέει) προσχωρώντας προφανώς στο κλάμπ των ηλιθίων που υποστηρίζουν πως για την αύξηση του κόστους δανεισμού φταίνε οι δηλώσεις του ΓΑΠ.

Η Ελλάδα δεν είχε, εντός του ευρώ, δυνατότητα κρατικής στήριξης της οικονομίας. Η συνταγή της λιτότητας ήταν μονόδρομος, με η χωρίς το μνημόνιο, εκτός αν ακολουθούσαμε το δρόμο της στάσης πληρωμών και εξόδου από το ευρώ. Τουλάχιστον αυτοί που υποστηρίζουν το τελευταίο έχουν συνοχή στα επιχειρήματά τους, οι βλακείες της Ζήκου και των λοιπών παπαγάλων του Σαμαρά είναι ανάξιες λόγου. Η πλάκα είναι πως όλοι αυτοί βρίζουν τον ΓΑΠ που έλεγε προεκλογικά πως υπάρχουν λεφτά και τώρα που λέει ο Σαμαράς πως υπάρχουν λεφτά (θα βρει 50 δις από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς να την πουλήσει μας λέει) τον εκθειάζουν όλοι.

Την διαβάζεις λάθος geokalp, δεν εννοεί κάτι διαφορετικό απ' αυτό που λέει. Πουλάει προπαγάνδα της ΝΔ. Ο λόγος που τα άρθρα της τελευταία δε βγάζουν νόημα είναι γιατί οι θέσεις της δεξιάς δε βγάζουν νόημα. Μην προσπαθείς να τους δώσεις νόημα εσύ, είναι ανώφελο.

Anonymous said...

Στο παιχνίδι είναι και Γαπ και σαμαράς. 'Οποιος μιλάγια συνωμοσιολογίες είναι αφεής ως ηλίθιος. Ο ΓΑΠ είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία για τον τέταρτο δρόμο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Το Τ3 Τ10 Τ1 που το πας; Το ρόλο της γολντμαν που τον πάς ( από εποχή Σημίτη ), το γεγπνόςότ 7 χώρες της Ε.Ε έχουν μεγαλύτερο χρέος που το πας ; Όταν θα αποπληρώσουμε τους Γερμανούς και τους Γάλλους ( ομόλογα ) θα επιστρέψουμε στην δραχμή. Αν είχαμε πολιτικούς αληθινούς και όχι μασώνους θα γινόταν άμεσα.

geokalp said...

Κυριάκο καλημέρα

με την τελευταία σου πρόταση με πρόλαβες και πάλι
"πουλάει προπαγάνδα της ΝΔ"

μη νομίζεις ότι μου περνάει όσα θέλει επειδή το θέλει και μόνο, γνωρίζω απόλυτα το πρίσμα που προκύπτει από την εφημερίδα που γράφει
πχ γράφει πολλές φορές υπέρ των τραπεζιτών της ΕΤΕ, οι οποίοι, το λιγότερο της πληρώνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό, προσφάτως Κωνσταντινούπολη και ΕΤΕ

geokalp said...

anonymous
καταρχήν θα εκτιμούσα ένα σταθερό ψευδώνυμο - για να καταλαβαίνω ποιος λέει τι

"θα επιστρέψουμε στην δραχμή"
και αυτό εντάσσεται σε μια περίεργη συνωμοσιολογία
εάν πχ πάμε στη δραχμή, η οποία σήμερα αξίζει περίπου 5 ευρώ, από 340.75/1ευρώ το 2000, το εξωτερικό χρέος του δημοσίου σε μια νύχτα θα πάει στο Χ5...

καταλαβαίνεις ότι απλά δεν θα υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους σε αυτή τη χώρα