21.9.10

Παπανδρέου: Πιθανές ιδιωτικοποιήσεις στο ύψος του χρέους (upd)

Η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς μέσα σε λίγους μόνο μήνες η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει προωθήσει τις πιο φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της ευρωζώνης, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου και κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας έγκαιρα και εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, συχνά και πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο ξεπερνώντας τις προσδοκίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνησή του επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και σε μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική. Υπογράμμισε ότι έχει ήδη προωθηθεί η ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, όπως και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα ο οποίος θα λειτουργεί πλέον με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Σημείωσε ότι προχωρά στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων, και εκτίμησε ότι αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά 5% με 6%.

Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστια προοπτική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στον τομέα των υποδομών, ενώ ανάφερε ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως εννοεί αυτά που λέει, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα spreads θα υποχωρήσουν και ότι καθώς όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν, η Ελλάδα θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σε συνέντευξή του στο NYSE, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε πως «δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε. Η χρεοκοπία θα ήταν μια τραγωδία».

Πρόσθεσε δε πως «εάν επρόκειτο να χρεοκοπήσουμε, θα το είχαμε αποφασίσει μήνες πιο πριν. Θα ήταν όμως λάθος για την ελληνική οικονομία, θα ήταν λάθος για την ευρωπαϊκή οικονομία, και θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Για αυτό υπομένουμε τον πόνο και κάνουμε όλες αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις, και είμαστε εντός στόχων».

Μάλιστα, προέβλεψε πως μέχρι το τέλος του 2011, σύμφωνα με το πρόγραμμα και εάν όλα πάνε καλά, «θα δούμε ανάπτυξη».

Προειδοποίησε ακόμη πως εάν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει το πρόγραμμα, θα αποτελέσει πλήγμα για τη Γερμανία και το σύνολο της ευρωζώνης.

«Ο Γερμανός φορολογούμενος θα βγάλει κέρδος από αυτό. Δάνεια παίρνουμε, δεν μας δίνουν δωρεάν χρήματα».

http://www.capital.gr/News.asp?id=1050392

No comments: