5.5.11

Θετικές αποδόσεις στο 23% των δανείων της NAMA

Reuters
Μόνο το 23% του συνολικού χαρτοφυλακίου της προβληματικών δανείων εμφανίζει θετικές αποδόσεις, ανακοίνωσε χθες η ιρλανδική κρατική υπηρεσία ΝΑΜΑ, αποστολή της οποίας είναι η εκκαθάριση του κλάδου από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, δηλαδή καθυστερημένα ή επισφαλή δάνεια.
Το τέταρτο τρίμηνο, οι ζημίες της ΝΑΜΑ διαμορφώθηκαν στα 678 εκατ. ευρώ από τα 35,5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Γνωστή στην αργκό των αγορών ως «κακή τράπεζα», η ΝΑΜΑ δημιουργήθηκε υπό το πρότυπο αντίστοιχων οργανισμών στις σκανδιναβικές χώρες στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 για την εξυγίανση του κλάδου.
Η διοίκηση της ΝΑΜΑ εκτιμά ότι το προαναφερόμενο 23% σε αποδόσεις επί του συνόλου στο χαρτοφυλάκιο δανείων της μπορεί να αυξηθεί στο 25% μέσα στους επόμενους μήνες, αν και πρόσφατα επιβαρύνθηκε με νέες δαπάνες, της τάξεως του ενός δισ. ευρώ. Η κρατική υπηρεσία αγοράζει προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες έναντι χαμηλού αντιτίμου. Σήμερα κατέχει στο ενεργητικό της δάνεια λίγο χαμηλότερα των 31 δισ. ευρώ, η τρέχουσα αποτίμηση των οποίων είναι κατά 60% χαμηλότερη από την αρχική. Ο τραπεζικός κλάδος της Ιρλανδίας, μετά μια δεκαετία επιπόλαιου δανεισμού, επιβαρύνθηκε με κύμα επισφαλειών, αναγκάζοντας το κράτος να προχωρήσει στη διάσωσή τους. Το μεγάλο κόστος στήριξης του κλάδου ώθησε τελικά το Δουβλίνο να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ.
Τα τελευταία τεστ αντοχής των ιρλανδικών τραπεζών, με βάση τα οποία περνούν στον έλεγχο του κράτους μεταξύ άλλων οι Allied Irish Banks και η Educational Building Society, εμφάνισαν συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων 24 δισ. ευρώ σε μια ήδη δύσκολη περίοδο για την οικονομία. Ωστόσο, κατάφεραν τουλάχιστον να πείσουν για την αξιοπιστία τους τις αγορές, που εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία των τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η κεφαλαιακή θέση των ιρλανδικών τραπεζών θα ενισχυθεί με 17,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 85 δισ. ευρώ που έχει εκχωρηθεί από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ στην Ιρλανδία, ενώ τα υπόλοιπα θα συμπληρωθούν από το κούρεμα στην αξία ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού και ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης.
Η ΝΑΜΑ, πάντως, έχει δεχτεί κριτική για την υιοθέτηση ήπιας στάσης απέναντι σε παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίοι έλαβαν μεγάλες πιστώσεις και μετέπειτα έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_05/05/2011_440891

No comments: