9.9.11

Λεφτά υπάρχουν: Ποιοι χρωστούν 31 δισ. στο Δημόσιο

Δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία 6.000 οφειλετών
Λίστα με τα στοιχεία 6.000 νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, τα στοιχεία των οφειλετών που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δεν φαίνεται να λύνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, δεδομένου ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα είτε έχουν κλείσει ή έχουν πτωχεύσει, είτε βρίσκονται υπό εκκαθάριση (άρθρο 99).

Από την επεξεργασία των 6.000 νομικών προσώπων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
1. Περιλαμβάνονται πλήθος συνεταιρισμών που οφείλουν τεράστια ποσά οι περισσότεροι όμως έχουν τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, Ξεχωρίζει η περίπτωση της συνεταιριστικής ΚΥΔΕΠ που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 με στόχο τη συγκέντρωση και πώληση αγροτικών προϊόντων για να καταλήξει υπερχεωμένη τη δεκαετία του 1990 και να οδηγηθεί σε λουκέτο. Οι οφειλές του προς το Δημόσιο, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν, ανέρχονται σε 136 εκατ. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει και η Συνεταιριστική Εταιρεία Λιπασμάτων με οφειλές ύψους 178 εκατ. που δεν υφίσταται πλέον.
Και ενώ οι οφειλές συσσωρεύονταν, το Δημόσιο όλα αυτά χρόνια προχωρούσε σε ρυθμίσεις χρεών σε μια σειρά δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών, όπως η ΕΑΣ Καρδίτσας και Αττικής που συνεχίζουν να οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο.
2. Στον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περιλαμβάνονται επίσης αρκετές επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο, ορισμένες από τις οποίες έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο. Συγκεκριμένα η εταιρεία Τέταρτη Εξουσία που εξέδιδε την ομώνυμη εφημερίδα οφείλει περί τα 17,5 εκατ., τα οποία θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Επίσης, η εταιρεία Εξτρα κομιουνικέσιον Τεχνόλοτζι οφείλει στο Δημόσιο περί τα 2,89 εκατ. ευρώ.
3. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία των κατασκευαστικών εταιρειών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχουν σήμερα ή βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Θεμελιοδομή έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 20,4 εκατ. και βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης, η εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ με οφειλές 9,3 εκατ. (αρθρο 99), η ΕΡΓΑΣ που ουσιαστικά δεν υφίσταται πλέον οφείλει 11 εκατ. ευρώ, ευρώ, η Ευρωπαϊκή Τεχνική που έχει βάλει λουκέτο από το 2004 χρωστά στην εφορία 7,6 εκατ. και η ΔΙΕΚΑΤ, από τις πρώτες κατασκευαστικές που επλήγησαν από την κρίση, χρωστά 3,15 εκατ. Από τις ανωτέρω το Δημόσιο δύσκολα θα βάλει κάτι στα ταμεία του.
4. Στον χώρο των τροφίμων εντοπίζονται αρκετές επιχειρήσεις με μικρά και μεγάλα χρέη. Στη λίστα φιγουράρει το σούπερ μάρκετ Ατλάντικ που πρόσφατα έκλεισε και έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13,7 εκατ., ενώ τα Κοτόπουλα Μιμίκος (έχει πλέον εξαγορασθεί) οφείλουν 22,6 εκατ.
5. Στον κλάδο της ένδυσης-υπόδησης επίσης υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις. Η εταιρεία Γλου καθώς και τα υποδήματα elite έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 και οφείλουν 6,59 και 1,45 εκατ. αντίστοιχα. Βέβαια στη λίστα υπάρχει και το ιστορικό Μινιόν με χρέη 22,3 εκατ. ευρώ.
6. Τα περισσότερα χρωστά στο ελληνικό Δημόσιο ο ΟΣΕ. Οι οφειλές του ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, στη λίστα βρίσκεται και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με οφειλές ύψους 163 εκατ. Τα ποσά αυτά θεωρούνται επίσης ανεπίδεκτα είσπραξης. Το ποσό των 70 εκατ. ευρώ οφείλει στο ελληνικό Δημόσιο και η εταιρεία ΛΑΡΚΟ που είναι υπό ιδιωτικοποίηση.
Σημειώνεται, ότι στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η εταιρεία Φωτοκυπριακή ΕΠΕ με οφειλές ύψους 551 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρετε στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το υπ. Οικονομικών «θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση τής υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών».
Η δημοσίευσή τους όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση απόδοσης της συλλογής των εσόδων και στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις λίστες με τα ονόματα των επιχειρήσεων στον ιστότοπο http://link.minfin.gr/ofeilesNP.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_09/09/2011_455348

__________________________________________

Για όσους θυμούνται, αυτή ήταν η δικαιολόγηση του ΓΑΠ, όταν ανταποκρινομένος στο σύνθημα του πλήθους το 2009, είπε το περίφημο Λεφτά Υπάρχουν

No comments: