20.9.11

Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας έχει ξεκινήσει

«Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει», υποστηρίζει ο γερμανικής υπηκοότητας καθηγητής Οικονομίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κλέμενς Φουστ, μιλώντας στην Deutsche Welle.
«Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως π.χ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων», εξήγησε ο κ. Φουστ και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων».
Σύμφωνα με τη DW, o κ. Φουστ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ για την αναγκαιότητα συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Πιστεύει ότι διεξήχθη στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα. «Υπό το φως των δεδομένων», υποστηρίζει, «η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί».
Όπως επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος -o οποίος είναι σύμβουλος του υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- η περικοπή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50% με 60%. «Μόνο σε αυτήν την περίπτωση», τονίζει, «θα είχε η χώρα μια προοπτική, αλλά και τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να "ευημερήσει"».
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2059102

No comments: