6.10.11

ΒοΕ: Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 275 δισ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχώρησε σε αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 75 δισ. στερλίνες, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 275 δισ. στερλίνες.

Ξαφνιάζοντας τους περισσότερους αναλυτές, η ΒοΕ αποφάσισε να δράσει για την στήριξη της αναπτυξιακής πορείας της βρετανικής οικονομίας.

Τα βρετανικά επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - έδιναν πιθανότητα 40% για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Βρετανία. Η ισχυρή πλειοψηφία εκτιμούσε πως η κίνηση αυτή θα γινόταν στη σύνοδο του επόμενου μήνα.

Οι πιέσεις πάντως ήταν έντονες με αρκετούς οικονομικούς αναλυτές και αρθρογράφους να ζητούν από την ΒοΕ να δράσει για να στηρίξει την βρετανική οικονομία που αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο στασιμότητας εν μέσω και της αυστηρής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση Cameron. Τους τελευταίους 12 μήνες, το βρετανικό ΑΕΠ ήταν σχεδόν στάσιμο και τα χέρια της κυβέρνησης "δεμένα" καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού είχε αγγίξει το 10%.

Τα επιτόκια της Βρετανίας βρίσκονται εδώ και 2,5 χρόνια στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2,5%. Είναι η μεγαλύτερη διάρκεια χαμηλότων επιτοκίων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βρισκόταν στα 200 δισ. στερλίνες από τον Φεβρουάριο του 2010. 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/660860/ArticleNewsWorld.aspx
________________________________________

η κατάσταση στη Βρετανία δεν αντέχει ημίμετρα operation-twist
αναμενόμενη η κίνηση
δημιουργεί προσδοκίες αλλά δεν το βλέπω τόσο νωρίς

No comments: