24.10.11

«Κούρεμα» 50% έως 60% φέρεται να υπολογίζει η Μέρκελ

Στο 50-60% εκτιμά το ύψος της περικοπής του ελληνικού χρέους η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε ο Juergen Trittin, υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων.
Μετά από ενημέρωση για τη σύνοδο της Κυριακής που είχε ο ίδιος και άλλοι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ερωτηθείς εάν η κ. Μέρκελ προσδιόρισε το ύψος της σχεδιαζόμενης περικοπής του ελληνικού χρέους, απάντησε: «Πάνω από 50 και κάτω από 60%».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2078720

IIF: Yπάρχουν όρια στο επίπεδο του «κουρέματος»


Οι μεγάλες τράπεζες, μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), επισήμαναν ότι υπάρχουν «όρια» στο ύψος των απωλειών που μπορούν να αποδεχθούν, στο πλαίσιο μια συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.
Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, «ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα. Πρόσθεσε μάλιστα πως «μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια».
Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε πως οι διαπραγματευτές της ΕΕ και των τραπεζών «είναι σχετικά κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ΕΕ «προτιμά ξεκάθαρα μια εθελοντική προσέγγιση» (σ.σ. δηλαδή την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο περαιτέρω «κούρεμα»).
Πηγή προσκείμενη στις σχετικές διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ΕΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» της τάξεως του 60%, αλλά τα πιστωτικά ιδρύματα για την ώρα επιμένουν στην προσφορά τους για «κούρεμα» της τάξεως του 40%. «Πιθανόν η κατάληξη να είναι κάπου στη μέση» πρόσθεσε η διπλωματική πηγή. Διαπραγματευτής μεγάλης γαλλικής τράπεζας δήλωσε από την πλευρά του πως «ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2078781

No comments: