1.10.11

ο Ρουμπίνι είναι κόρακας

Όσοι παρακολουθούσατε ΜΜΕ, ιδιαίτερα αμερικάνικα, το 2007-8, θα θυμάστε ότι μία από τις λέξεις που κυριαρχούσε ήταν decoupling, ήτοι "μια ύφεση στις ΗΠΑ δε θα επηρεάσει (πολύ) την Ευρώπη ή τις αναδυόμενες αγορές διότι έχουν αναπτύξει δικούς τους "μηχανισμούς" ανάπτυξης". Μιλάμε για συζητήσεις με ..αξία.

Εκείνες τις ημέρες του ..decoupling, o Ρουμπίνι δημοσίευσε ένα από τα καλύτερα κείμενά του, ενδεχόμενα κάπως υπερβολικό: 12 βήματα προς τη ”Μητέρα όλων των Υφέσεων”. Η συνέχεια - ειδικά στο 2008 - είναι ήδη ιστορία.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ρουμπίνι δημοσίευσε ένα ακόμα με βαρύγδουπο τίτλο: Πως να αποφευχθεί μια νέα Μεγάλη Ύφεση - How to Prevent a Depression.

Και πάμε σε συμπεράσματα των τελευταίων ωρών. Το αμερικάνικο ανεξάρτητο ινστιντούτο ερευνών (έτσι υπογράφει) ECRI βγήκε και δήλωσε άνευ περιστολής: οι ΗΠΑ οδεύουν σε ύφεση και οι αρμόδιοι δεν μπορούν να το αποφύγουν, μερικούς μόλις μηνες αφού ..βγήκαν από τη προηγούμενη. Τελειώνουν μάλιστα την ενημέρωσή τους με την φράση "Αν νομίζετε ότι είμαστε σε κακή οικονομία (για τις ΗΠΑ), ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΚΟΜΑ".

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα σημείωνα η ευρωζώνη σε double dip (καλό μήνα Σεπτέμβριο), μάλιστα μέχρι το σημείο που "φτερνίζεται η Ευρώπη, κρυώνει η ..Αμερική" - εντάξει, ο Μπεν ήταν εξαιρετικός στη διατύπωσή του ("significant downside risks" ακριβώς ότι έγραψε λίγο πριν τον ..Σεπτ. 2008...). Για μεγαλύτερη αξιοπιστία, δείτε τι εκτιμούν διάφοροι ξένοι οίκοι για το πως περιμένουν να είναι και πόσο θα κρατήσει η ευρωπαϊκή ύφεση 2011/12.   

Ίσως να διαβάσατε σήμερα ότι "Υποχώρησε για 3ο συνεχή μήνα ο ΡΜΙ μεταποίησης στη Κίνα".


Kάπου στο πλανήτη, η Ιαπωνία αναρρώνει από τη χημειοθεραπεία, μη τα ρωτάτε για την οικονομία της, αυτή προσπαθεί να αναρρώσει κοντά στα 20 χρόνια από τις φούσκες της.

Μετά τα παραπάνω, μου γεννάται το ερώτημα, μπορούμε να αποκαλούμε τον Ρουμπίνι "κόρακα";




υ.γ. ο κόρακας έκραξε για την Ελλάδα: Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ και ο Faber θέλει να πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός έχει αξιοπρέπεια: The Greek people in Greece, the only way for them to survive economically, half way decently is to leave the EU.

No comments: