23.10.11

Τι προβλέπει το σχέδιο πώλησης των λαχείων

Η «ατζέντα», το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τα προσδοκώμενα οφέλη
Του Βαγγελη Μανδραβελη
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκχώρηση των κρατικών λαχείων σε ιδιώτες. Αυτό αναμένεται ν’ αποφασιστεί αύριο Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οι αποφάσεις φέρονται σχεδόν ειλημμένες, καθώς κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχουν δεσμευθεί στην τρόικα για την εισροή των εσόδων ύψους 650 εκατ. ευρώ μέσα στο 1ο τρίμηνο του έτους από τη νέα σύμβαση παραχώρησης για την εκμετάλλευση των κρατικών λαχείων.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο διαγωνισμός θα πρέπει να αναμένεται είτε στο τέλος της εβδομάδας που ξεκινά, είτε στις αρχές της επομένης. Παράγοντες κοντά στον σχεδιασμό του διαγωνισμού ανέφεραν ότι τα νομικά προβλήματα με την «υποθήκη της Αριάδνης», δηλαδή την τιτλοποίηση των εσόδων των Κρατικών Λαχείων που συμφωνήθηκε το 2000, έχουν αρθεί. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε λύση χωρίς τη συναίνεση των μετόχων της λουξεμβουργιανής εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) Ariadne S.A., θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Ωστόσο, όπως σημείωναν, οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η διακοπή της συγκεκριμένης σύμβασης έχουν εξηγηθεί επαρκώς, και οι δικαιούχοι των εσόδων από τα κρατικά λαχεία, θα συναινέσουν οριστικά και αμετάκλητα, δεδομένου ότι θ’ αποζημιωθούν.
Στη περίπτωση που οι μέτοχοι της Ariadne δεν συναινέσουν, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια και δεν αποκλείεται η εκχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων στον νέο ιδιοκτήτη τους, να ισχύσει μετά τον Γενάρη του 2013 που εκπνέει η σύμβαση της Αριάδνης. Οπωσδήποτε όμως ο διαγωνισμός για την εκχώρηση των κρατικών λαχείων θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ο διαγωνισμός θα περιλάβει όλα τα λαχεία που διαχειρίζεται η Διεύθυνση των Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης μιας άδειας «Ξυστού Λαχείου». Ειδικότερα στην εταιρεία που θα εκχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων, θα εισφερθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Ειδικού Κρατικού (πρωτοχρονιάτικο), του Εθνικού, του Λαϊκού και του Στεγαστικού Λαχείου.
Ακόμη στην πλειοδότρια εταιρεία θα εισφερθεί και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έγχαρτου Ξυστού Λαχείου, ενώ υπό εξέταση παραμένει αν θα εισφερθεί και το δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός ηλεκτρονικού «Ξυστού Λαχείου».
Οι αποφάσεις αυτές, όπως επίσης και ο χρόνος ισχύος της σύμβασης παραχώρησης που θα υπογραφεί, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως σε ό,τι αφορά τον χρόνο ισχύος της σύμβασης παραχώρησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μεταξύ 10 και 12 έτη.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα συνολικά έσοδα των κρατικών λαχείων (Κρατικό, Εθνικό, Λαϊκό) ανήλθαν σε 347,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 82,2 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των διανεμόμενων κερδών στους παίκτες, τα έξοδα παραγωγής, τις προμήθειες των πρακτόρων κ.λπ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το ΓΛΚ, «αν συνυπολογιστούν και οι λοιπές δαπάνες λειτουργίας της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων (ενοίκια, μισθοί, αποζημιώσεις κ.λπ.) τότε τα καθαρά κέρδη εξανεμίζονται». Σαν συνέπεια η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση δεν πρόκειται να στερήσει κέρδη από το Δημόσιο.
Μικραίνει η αγοράΗ αγορά των κρατικών λαχείων συρρικνώνεται καθώς το 2009 οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 420 εκατ. ευρώ και το 2008 σε 430 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναμένουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η αγορά τους θεωρείται υπανάπτυκτη. «Ενας ιδιώτης μπορεί να εκμεταλλευθεί πολύ καλύτερα, ένα τόσο μεγάλης αξίας περιουσιακό στοιχείο, απ’ ό,τι μια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομίας», παρατηρούσε στέλεχος της αγοράς. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το περιουσιακό στοιχείων των λαχείων δεν απαιτεί σημαντικές κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην εκμετάλλευσή του. Τα λαχεία μπορούν να πωληθούν άμεσα μέσα από το υφιστάμενο δίκτυο πωλητών (πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες κ.ο.κ.) σε αντίθεση π.χ. με τα παιγνιομηχανήματα (VLTs) που θα εκχωρηθούν στον ΟΠΑΠ και τα οποία απαιτούν μια αρχική επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία τους.
Ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑΓια το 2012 προγραμματίζεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κ. Μητρόπουλου στο πρακτορείο Reuters, η πώληση του 34% των μετοχών του οργανισμού κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου έχει αναβληθεί για την επόμενη χρονιά, χωρίς ο ίδιος να εξηγήσει τους λόγους της αναβολής.
Πάντως, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού των κρατικών λαχείων, ενώ μέσα στο τρίμηνο αναμένεται και η δημοσιοποίηση της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού. Επίσης ανέφερε ότι θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και η πώληση των τεσσάρων αεροπλάνων τύπου Airbus που συνιστούν κληρονομιά των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Τέλος, αναμένει στο τέλος του έτους να υπάρξει η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ.
Σε ό, τι αφορά την ανανέωση/εκχώρηση αδειών κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε αισιοδοξία για την έκβαση του διαγωνισμού που θα πραγματοποιήσει η ΕΕΤΤ στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ επιβεβαίωσε τους στόχους της τρόικα σε ό, τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. «Η τρόικα έχει δηλώσει ότι ο στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το 2014 παραμένει στα 35 δισ. ευρώ. Εχουμε συμφωνήσει για τους ενδιάμεσους στόχους μαζί της», είπε χαρακτηριστικά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100022_23/10/2011_460230

No comments: