6.10.11

Δύο νέα σχέδια κατά της κρίσης ρίχνουν στο τραπέζι Γερμανία, ΔΝΤ

Δύο νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης ρίχνουν στο τραπέζι η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Γερμανία προωθεί ένα σχέδιο για τη δημιουργία αναχωμάτων για τις τράπεζες, ενώ το ΔΝΤ εξετάζει να προχωρήσει ακόμα και στην απευθείας αγορά των ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σε επίσκεψή της στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel τόνισε ότι οι κυβερνήσειςθα πρέπει γρήγορα να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα στηριγμάτων για τις τράπεζες, το οποίο θα αφορά κυρίως μέτρα κυβερνητικής στήριξης. Για τις χώρες, όμως, που δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τη στήριξη των τραπεζών τους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης EFSF.

«Πιστεύω ότι ο χρόνος μας πιέζει. Επομένως, αυτό πρέπει να αποφασιστεί γρήγορα», είπε η Merkel. Το Βερολίνο ελπίζει ότι μια συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις, με σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες, θα καθησυχάσει τις αγορές, που φοβούνται μια σοβαρή τραπεζική κρίση στην Ευρώπη.

Η ιδέα του ΔΝΤ να παρέμβει στις αγορές ομολόγων θα αντιμετωπίσει μια άλλη όψη της κρίσης. Αυτή της μετάδοσης των προβλημάτων χρηματοδότησης σε χώρες που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να διασωθού –και πολύ περισσότερο για να καταρρεύσουν- όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την αγορά ομολόγων θα είναι συμπληρωματικό του σχεδίου των Ευρωπαίων να επιτρέψουν στο EFSF να αγοράσει κρατικά ομόλογα.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=100992

No comments: