23.10.11

Φορο-αλλαγές

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου, αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα και ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογουμένους θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο μελετά:
1. Την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
2. Την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα με συντελεστή 10% - 20%.
3. Τη δημιουργία του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες. Από το 2012 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Πλέον δεν θα προσδιορίζεται με βάση τα όσα δηλώνουμε κάθε χρόνο στο έντυπο Ε1, αλλά καθολικά στο σύνολο της περιουσίας των φορολογουμένων, καθώς και με βάση διάφορα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση, τα ακίνητα, οι μετοχές και οι καταθέσεις. Από το 2012 και εφ’ εξής οι φορολογούμενοι θα καταγράφουν αναλυτικά όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν, ακόμα και των ΔΕΚΟ, του ενοικίου, της αγοράς αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα αναφέρουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν εντός και εκτός Ελλάδας. Εκτός από τις καταθέσεις τους θα πρέπει να αναφέρουν εάν έχουν ακίνητα στο εξωτερικό ή μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Θα αναφέρουν εάν φορολογήθηκαν γι’ αυτά στο εξωτερικό και θα πρέπει να προσκομίζουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Ολες αυτές οι δαπάνες, καθώς και το σύνολο των αποταμιεύσεων, οι μετοχές και γενικότερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία, θα δηλωθούν σε ένα νέο έντυπο που θα αποτελέσει ουσιαστικά το νέο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες». Με αυτόν τον τρόπο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσουν μία βάση δεδομένων για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου και με τα στοιχεία αυτά θα ελέγχονται τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγνωρίζει ένα εύλογο ποσό για το οποίο δεν είναι δυνατή η συλλογή παραστατικών.
4. Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει στην αύξηση του ειδικού τέλους ακινήτου, δεδομένου ότι υπολογίζεται με την τιμή ζώνης που ισχύει σε κάθε περιοχή.
Ειδικότερα η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών από την 1-1-2012 με τις αγοραίες θα επιβαρύνει μεταξύ άλλων:
-Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία πάνω από 200.000 ευρώ.
-Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 9%.
-Τα συμβόλαια και τις μετεγγραφές.
-Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
5. Μειώνεται από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 το ελάχιστο όριο για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Από την αλλαγή αυτή υπολογίζεται περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι να υπαχθούν στην υποχρέωση πληρωμής της εισοφράς αλληλεγγύης.
6. Με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές όλων των ιδιωτών με τις επιχειρήσεις για ποσά άνω των 500 ευρώ. Οσον αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, αυτές θα εξοφλούνται για ποσά άνω των 1.000 ευρώ μέσω επαγγελματικών λογαριασμών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_23/10/2011_460237


Αλλάζει ριζικά ο τρόπος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο έτος τα φορολογητέα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Ο ίδιος συντελεστής ισχύει σήμερα για τις Α.Ε., τις ΕΠΕ, τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. Εφόσον λοιπόν το οικονομικό επιτελείο καταλήξει στην υιοθέτηση της πρότασης, θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην αύξηση των δηλωθέντων εσόδων από τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν οριακά τα 5.000 ευρώ. Υπηρεσιακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων δηλώνει εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Πάντως η πρόθεση αυτή του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να στρέψει πολλούς μισθωτούς φορολογουμένους, που σήμερα φορολογούνται με συντελεστές από 10% έως 45%, στην έναρξη επαγγέλματος (στις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό να γίνει) δεδομένου ότι ο συντελεστής θα είναι 20% και εκεί θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σημειώνεται ότι ο ο φόρος εισοδήματος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, με συντελεστή 20%.
Ταυτόχρονα με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του εισοδήματός τους. O καθορισμός των κριτηρίων επιλογής προσδιορισμού των εισοδημάτων θα γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης που βασίζονται σε διάφορους προσδιοριστικούς παράγοντες, όπως:
-Το ύψος των αγορών.
-Τον κλάδο ή τον τομέα δραστηριότητας,
-Το καταβαλλόμενο ή τεκμαρτό ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης (πρόκειται για τη μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης).
-Το ύψος του τζίρου και τα δηλωθέντα κέρδη που προκύπτουν από αυτόν.
-Τον συγκριτικό τζίρο άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων.
-Τα χρόνια άσκησης επαγγέλματος.
-Τα ελάχιστα όρια αμοιβής των μισθωτών που απασχολούνται στις επιχειρήσεις κ.λπ.
-Την ύπαρξη στοιχείων από «πόθεν έσχες», διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος ή από ελέγχους σε τρίτους υπόχρεους ή από τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.
-Την εμπορικότητα της περιοχής.
-Τη φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των υπόχρεων σε οικονομικά δεδομένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές κ.λπ. και σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες κ.λπ. Αλλαγές σχεδιάζονται και για τους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα. Πλέον, θα αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν βιβλία και στοιχεία, και κατ' επέκταση να εκδίδουν αποδείξεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_23/10/2011_460238

________________________________________

δείτε και το γεύση από τα μέτρα για την επόμενη δόση (καλοχώνευτα)

No comments: