16.10.12

Όχι στα εργασιακά - Ναι στο "πακέτο" των 13,6 δισ. ευρώ

Την αντίθεσή τους στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά εξέφρασαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
Σε δηλώσεις του μετά την τρίωρη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε συγκεκριμένα λόγο για «σκόπιμες καθυστερήσεις» εκ μέρους της τρόικας στις διαπραγματεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Οι συζητήσεις πρέπει να κλείσουν, αλλά όχι «όπως-όπως» και «όσο-όσο», ανέφερε.
Ειδικότερα, όσον αφορά στα εργασιακά τόνισε ότι το σημείο στο οποίο φτάσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το «ακραίο σημείο» και επανέλαβε ότι άλλες παρεμβάσεις δεν βοηθούν, καθώς και ότι είναι λανθασμένη η «εμμονή» της τρόικας στο συγκεκριμένο θέμα.
Επεσήμανε παράλληλα ότι το πακέτο μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να είναι το τελευταίο, εσωτερικά δίκαιο, αλλά και να συνοδεύεται από ουσιαστικά αντίβαρα άμεσης εφαρμογής.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως ο «σκληρός πυρήνας» κρατών και άλλων παραγόντων της Ευρωζώνης «παίζει με τη φωτιά» και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη και γνωστοποίησε πως ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναδείξει στη Σύνοδο Κορυφής τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα μας.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα ψηφίσει μέτρα που ανατρέπουν τα εργασιακά, δήλωσε κατηγορηματικά ο Φώτης Κουβέλης.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, οι αξιώσεις των δανειστών στοχεύουν σε ισοπέδωση και διαμελισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας.
Bεβαίως χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, σημείωσε ο κ. Κουβέλης προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή το να αξιώνουν να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο το πακέτο των μέτρων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα αλλά σε συνδυασμό με τη χρονική επιμήκυνση και με τη δυνατότητα της χώρας να αποσύρει μέτρα στο βαθμό που θα υπάρχουν έσοδα.
Τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, οι οποίοι και αποχώρησαν από τη Βουλή λίγο μετά τις 19.00 για να μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών και να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα, που έχουν τεθεί, ισχύουν, συμπληρώνοντας πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος έλαβε σαφείς οδηγίες από τους τρεις αρχηγούς για το πώς θα διαχειριστεί τα θέματα που θέτουν οι επικεφαλής της τρόικας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει εμπλοκή και πως οι συνομιλίες συνεχίζονται.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245083

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης συμμετείχε για είκοσι λεπτά στη σύσκεψη των τριών αρχηγών. Κι αποχώρησε, για να συνεχίσει τις συζητήσεις του με την τρόικα, έχοντας εισπράξει το "όχι" των κυβερνητικών εταίρων στις νέες εργασιακές αλλαγές που ζητούν οι εκπρόσωποι την δανειστών.

Αντιθέτως, οι  πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν σε όλα τα… υπόλοιπα συστατικά του "πακέτου" μέτρων των 13,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Φώτης Κουβέλης, μετά την τρίωρη σύσκεψη των αρχηγών, ήταν σαφής στην άρνησή του: Δήλωσε δημοσίως ( και εις διπλούν) ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα στηρίξουν και δεν θα ψηφίσουν τα εργασιακά αιτήματα που έριξε αιφνιδίως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - μείωση των απολύσεων και κατάργηση ωριμάνσεων/τριετιών.

"Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει μέτρα που ισοπεδώνουν ό,τι απέμεινε στα εργασιακά, διότι αν γίνουν αποδεκτά θα τροφοδοτήσουν την ύφεση και την καλπάζουσα ανεργία", δήλωσε.


http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1641681 




No comments: