16.10.12

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε τρία στάδια

Οι τράπεζες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο
Μέσα στους επόμενους έξι μήνες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικά σημαντικών τραπεζών (Εθνική - Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια:
Πρώτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προσφέρει στις τράπεζες το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται ώστε να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον 9%.
Το δεύτερο βήμα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013 και το ΤΧΣ θα συνεισφέρει να καλύψει το σύνολο χρηματοοικονομικών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες. Τέλος, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει έχουν γίνει οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Κάθε μετοχή - δικαίωμα που δεν θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα θα καλυφθεί από το ΤΧΣ με την έκδοση κοινών μετοχών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_16/10/2012_498823

Μέχρι τέλους Απριλίου θα πρέπει να έχουν γίνει οι αυξήσεις κεφαλαίου
Προβλέπεται διάσπαση του Τ.Τ.

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου. Προβλέπεται επίσης διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, με τη διάθεση του υγιούς τμήματος σε άλλη τράπεζα εντός Νοεμβρίου, καθώς και η πώληση της νέας Proton. Παράλληλα επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος στις τράπεζες και από ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους τόσο σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης όσο και της αποτελεσματικής εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικά σημαντικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια. Πρώτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προσφέρει στις τράπεζες το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται -έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης- ώστε να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον 9%, σύμφωνα με τις σχετικές εποπτικές απαιτήσεις. Επιπλέον, το ΤΧΣ θα δεσμευθεί εγγράφως ότι θα καλύψει το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται ώστε να ικανοποιηθούν οι εποπτικές ανάγκες. Το δεύτερο βήμα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013 και το ΤΧΣ θα συνεισφέρει να καλύψει το σύνολο χρηματοοικονομικών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες. Τέλος, το τρίτο βήμα, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, προβλέπει να έχουν γίνει οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και κάθε μετοχή - δικαίωμα που δεν θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα θα καλυφθεί από το ΤΧΣ με την έκδοση κοινών μετοχών.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου, ιδιώτες μέτοχοι (τωρινοί ή νέοι) θα έχουν τον διοικητικό έλεγχο των συστημικά σημαντικών τραπεζών (Εθνική - Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκρίνονται στις νομικές και εποπτικές απαιτήσεις και εφ' όσον συνεισφέρουν όχι λιγότερο από το 10% των νέων κοινών μετοχών που θα εκδοθούν. Παράλληλα με την απομείωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων των τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, τόσο οι παλαιοί όσο και τυχόν νέοι μέτοχοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις νέες αυξήσεις και εφ' όσον καταβάλουν το 10% των κεφαλαίων, θα λάβουν δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ τα οποία θα πρέπει να ασκηθούν σε διάστημα 5 ετών. Πληροφορίες αναφέρουν -οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί- ότι οι μέτοχοι των τραπεζών θα έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν 9 μετοχές του ΤΧΣ για κάθε 1 που θα αποκτήσουν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2013 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διάλυση (resolution) των υποκεφαλαιποιημένων τραπεζών και να έχει θεσπιστεί το πλαίσιο για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Σε ό,τι αφορά το Τ.Τ., θα ακολουθηθεί η λύση της οργανωμένης διάλυσης στο πρότυπο της ΑΤΕBank. Η διάσπαση του Τ.Τ. σε «καλό» και «κακό» κομμάτι θα πρέπει να γίνει άμεσα και η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος σε άλλη τράπεζα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, μέχρι τα  μέσα Μαΐου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της νέας Proto(που σήμερα βρίσκεται στον έλεγχο του ΤΧΣ) μέσα από ανοιχτή διαδικασία είτε σε μία από τις συστημικές τράπεζες είτε σε άλλο ενδιαφερόμενο. Σε ό,τι αφορά τις υποκεφαλαιοποιημένες μη συστημικές τράπεζες, αν οι μέτοχοί τους αποτύχουν να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις μέχρι τέλους Απρίλίου 2013, τότε θα διασπαστούν σε καλό και κακό κομμάτι και είτε θα διατεθούν σε κάποια από τις ισχυρές τράπεζες είτε θα περάσουν στον προσωρινό έλεγχο του ΤΧΣ.
ΕλεγχοςΣύμφωνα με το Μνημόνιο, ανεξάρτητοι ελεγκτικοί οίκοι, υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν, θα παρακολουθούν την εφαρμογή και τη συμμόρφωση των τραπεζών με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα υποβάλουν στις ευρωπαϊκές αρχές. Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στην αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. Επιπλέον, το Μνημόνιο προβλέπει την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να αντιμετωπιστούν πραγματικά προβλήματα, εμποδίζοντας παράλληλα την εξασθένηση της φερεγγυότητας των τραπεζών και του σχηματισμού κουλτούρας αθέτησης υποχρεώσεων. Με την τεχνική υποστήριξη ξένων ειδικών θα δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο να περιοριστεί ο ηθικός κίνδυνος και να αποκλειστεί κατάχρηση ευνοϊκών μέτρων από δανειολήπτες που δεν βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100021_16/10/2012_498812

Λιγότερα κεφάλαια για την ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων

Στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες τράπεζες με τίτλους έκδοσης του EFSF (Προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τον «σκόπελο» των χαμηλών αποτιμήσεων των ελληνικών ομολόγων που αυξάνει δυσανάλογα το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης. Με την ανταλλαγή των ομολόγων και την αποτίμηση των νέων τίτλων στην ονομαστική τους αξία οι εμπορικές τράπεζες εξοικονομούν περί τα 7,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα πρόσθετο όφελος άνω των 4 δισ. ευρώ μπορούν να επιτύχουν με την «εποπτική αναγνώριση» της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει στην ανταλλαγή των ομολόγων, καθώς κάθε άλλη λύση που εξετάστηκε, δημιουργούσε μεγάλα λογιστικά προβλήματα. Σημειώνεται ότι πέρα από τη μεγάλη ζημιά που λογιστικοποίησαν οι τράπεζες μέσω του PSI, με την απομείωση των ομολόγων που κατείχαν κατά 53,5%, επιβαρύνθηκαν και με περαιτέρω απώλειες λόγω της μεγάλης πτώσης των αποτιμήσεων των νέων ομολόγων που δόθηκαν στο πλαίσιο του PSI εξαιτίας της αβεβαιότητας για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι τράπεζες, βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων, είναι υποχρεωμένες να αποτιμούν τα ομόλογα που κατέχουν στην τρέχουσα αξία και όχι στην ονομαστική. Ετσι οι τράπεζες, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων και μετά το PSI, «έγραφαν» ζημίες που ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ. Σήμερα οι τιμές των ομολόγων έχουν ανακάμψει, ωστόσο αν η αποτίμηση πραγματοποιηθεί κοντά στην ονομαστική αξία των τίτλων αντί της τρέχουσας, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχωρίων τραπεζών θα περιοριστούν κατά 7,5 δισ. ευρώ τη στιγμή που η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγάλων -συστημικά σημαντικών- τραπεζών (Εθνική-Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) διαμορφώνεται στα 4 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την εποπτική αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, το όφελος μπορεί να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Με νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση προχώρησε στην επιμήκυνση της αναβαλλόμενης φορολογίας από 5 σε 30 έτη. Ετσι η κυβέρνηση έδωσε τη λογιστική δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίσουν μέρος της ζημίας με μελλοντικά κέρδη σε ορίζοντα 30 ετών (περίοδος που λήγουν τα νέα ομόλογα που έλαβαν από το PSI). Το κρίσιμο για τις τράπεζες είναι η ελάφρυνση αυτή να αναγνωριστεί και εποπτικά, κάτι που φαίνεται πιθανό μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις τρόικας - κυβέρνησης.Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι η ελάφρυνση που μπορεί να επιτευχθεί από τις δύο αυτές πηγές δεν σημαίνει ότι θα μειώσει αυτόματα τον...λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης από τα 50 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνουν η ανακεφαλαιοποίηση έχει σχεδιαστεί εδώ και πολλούς μήνες και οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν προσδιοριστεί με στοιχεία αρκετά παλαιότερα και δεν ενσωματώνουν τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τη νέα «βύθιση» του ΑΕΠ κατά περίπου 7%, που προκαλούν την εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100002_16/10/2012_498811

No comments: