14.10.12

(Με πέντε υπογραφές) το νέο Μνημόνιο

Την υπογραφή του Μνημονίου από τον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, ζητεί η τρόικα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική δέσμευση για την υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να υπογράψουν την επιστολή προθέσεων (letter of intent) που θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο, οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευάγγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.
Μέχρι σήμερα η επιστολή προθέσεων, στην οποία επισυνάπτεται το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (που είδε η «Κ») υπογραφόταν από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΤτΕ. Παραλήπτες της επιστολής είναι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν, η γενική διευθύντρια του ΔNT Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Σημειώνεται ότι και κατά το παρελθόν η τρόικα είχε ζητήσει να υπογραφεί η επιστολή από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, αλλά αυτός είχε αρνηθεί. Ετσι μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, τα letters of intent είχαν μόνο δύο υπογραφές, του υπουργού Οικονομικών και του κ. Προβόπουλου. Το Μνημόνιο του Μαρτίου είχε τρεις, καθώς υπέγραψε και ο τότε πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος. Το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως είναι μόνο θέμα πολιτικών εντυπώσεων.
Το προσχέδιο του Μνημονίου που έχουν επεξεργαστεί οι εκπρόσωποι των δανειστών έχει και άλλα σημεία ουσίας, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες χαρακτηρίζονται προαπαιτούμενα (prior actions) για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εκτός από τις γνωστές που εκκρεμούν από το προηγούμενο Μνημόνιο και δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί, έχουν προστεθεί και νέες. Μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι πρέπει:
1. Να θεσμοθετηθεί ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση και να καταργηθεί η μισθολογική αύξηση ανά τριετία (ωρίμανση).
2. Να μειωθούν κατά 30% οι αποζημιώσεις απόλυσης.
3. Να καταργηθεί η υποχρέωση της σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και της προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.
4. Να επιτραπεί η 6ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση σε όλους τους κλάδους και να μειωθεί η ελάχιστη υποχρεωτική ανάπαυση από 12 σε 11 ώρες ημερησίως.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, στο προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπεται να προστεθεί στον νόμο 3986/2011 που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων διάταξη, σύμφωνα με την οποία η διοίκησή του θα μπορεί να προχωρεί στην πώληση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, όταν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από το πώς διαμορφώνονται τη δεδομένη στιγμή οι τιμές και οι συνθήκες της αγοράς.
Ως σημείο αναφοράς (benchmark) για την επόμενη αξιολόγηση, αλλά όχι ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, αναφέρεται η διάσπαση του Τ.Τ. σε καλή και κακή τράπεζα και η πώληση της πρώτης. Αλλο σημείο αναφοράς είναι η δημιουργία μιας υπηρεσίας φορολογικών ελέγχων, η οποία θα έχει μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο προσχέδιο αναφέρεται ως semi autonomous tax agency, η οποία θα υπάγεται στον μόνιμο γενικό γραμματέα φορολογικών θεμάτων και θα περιλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το ΣΔΟΕ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100011_14/10/2012_498762


No comments: