14.10.12

Τον Δεκέμβριο τελικά η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι διαδικασίες για το νέο κόμμα, που είχαν «παγώσει» στη διάρκεια του καλοκαιριού, εισέρχονται σε φάση επανεκκίνησης. Την υπόθεση την παίρνει επάνω του ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει βάλει στο πρόγραμμά του τουλάχιστον δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην περιφέρεια αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας τη Δευτέρα από τα Ιωάννινα.
Η συγκρότηση του νέου κόμματος σκόνταψε στη θερινή ραστώνη και στη συνέχεια στην πολιτική καθημερινότητα που υπαγόρευε διαφορετικές προτεραιότητες, όπως π.χ. την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Σκόνταψε και στη διαχρονική έλλειψη οργάνωσης του χώρου. Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συγκροτηθεί τοπικές οργανώσεις ή έχουν συνεδριάσει μόλις μία φορά. Η διστακτικότητα μεγάλης μερίδας στελεχών έπαιξε επίσης ρόλο. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου αναβλήθηκε δύο φορές, και θα γίνει τελικά τον Δεκέμβριο. Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας με ομοφωνία, στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για επιτυχία μιας μάλλον «αντιπολιτευόμενης» συμμαχίας συνιστωσών. Αυτοί ήταν που είχαν θέσει εξ αρχής το ζήτημα, ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διεργασίες χωρίς να υπάρχουν κείμενα τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση στις οργανώσεις.
Τα κείμενα όμως δεν είναι έτοιμα. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος προχωρούν η ιδρυτική διακήρυξη και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα για τα οποία την ευθύνη έχει ο κ. Ι. Δραγασάκης. Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα διατυπωμένη εισήγηση. Αντίθετα η μειοψηφία δείχνει να συγκλίνει σε δύο σημεία. Στο ότι αντιπαρατάσσει στη Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς, την οποία ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, με ανοίγματα στο ΚΚΕ και την Ανταρσύα, και ότι συμφωνεί στην ανάγκη ενός σχεδίου Β για την περίπτωση που οι εταίροι αρνηθούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τεθεί θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη.
Η έντονη κινητικότητα που εμφανίζει αυτή η πλευρά, ειδικά στο Διαδίκτυο, δεν σημαίνει ότι έχει αυξήσει την επιρροή της. Στον ΣΥΝ οι σχέσεις μειοψηφίας πλειοψηφίας είναι 80:20, στους ψηφοφόρους (οι οποίοι προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ) πιθανόν να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχει ένα σημείο κριτικής πάντως που προβληματίζει την πλειοψηφία, και αυτό είναι ότι ώς τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να πορεύεται με ένα σχέδιο ανάληψης της εξουσίας «καλού καιρού» και ομαλών πολιτικών συνθηκών. Αυτό πιθανόν να μην είναι το πιθανότερο σενάριο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν πλέον σοβαρά υπόψη τους ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην αντέξει την επίμαχη ψηφοφορία για τα μέτρα. Η όξυνση των τόνων το τελευταίο διάστημα απέναντι στην κυβέρνηση δεν είναι άσχετη με την αίσθηση που έχουν τα στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να απονομιμοποιείται λόγω αποτυχίας της πολιτικής της «επαναδιαπραγμάτευσης». Η αντίληψη που υπάρχει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως, εφόσον υπάρξει πολιτική ανατροπή, καλύτερα να φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται παρά ότι σύρεται από τα γεγονότα. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από το κόμμα να μπει μπροστά στην «αντίσταση κατά των μέτρων και της υλοποίησής τους». Η στροφή σε υψηλότερους τόνους επισφραγίστηκε πριν από δέκα μέρες, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί την κυβέρνηση να φύγει από την εξουσία και τον εκπρόσωπό του να ζητεί για πρώτη φορά, εμμέσως πλην όμως σαφώς, εκλογές.
Το να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πάντως με όλα τα ευρωπαϊκά μέτωπα ανοιχτά θεωρείται δύσκολο σενάριο και στην Κουμουνδούρου, όπου πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι και ιδίως η γερμανική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένοι να συνομιλήσουν μαζί τους. Ενας λόγος που τους κάνει να το πιστεύουν αυτό είναι η Χρυσή Αυγή. Ο κ. Τσίπρας έχει πια ασχοληθεί αρκετά με τη Γερμανία για να αντιλαμβάνεται ότι για την όποια ηγεσία στο Βερολίνο ένα ναζιστικό κόμμα αποτελεί εφιάλτη και σε καμία περίπτωση συνομιλητή. Δεν είναι τυχαίο ότι διαχωρίζει τη Γερμανία από την κυβέρνησή της, παρά τις επιθέσεις στην κ. Μέρκελ, και ότι προσπαθεί να οικοδομήσει γέφυρες με τη χώρα αυτή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_14/10/2012_498755

No comments: