14.10.12

Προειδοποίηση από Γιουνκέρ

Οι προσδοκίες που μπορεί να έχει η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης εξαρτώνται σε απόλυτο βαθμό από το τι θα φέρει μαζί του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Οπως είχε γράψει η «Κ» πριν από το Eurogroup, το μήνυμα των Ευρωπαίων ήταν σαφές: «Καλύτερα να μην έρθει ο Σαμαράς στη σύνοδο αν δεν έχει πάρει προηγουμένως τα μέτρα». Το τελεσίγραφο διακοινώθηκε και επισήμως από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα θα πρέπει να έχει συμφωνήσει το δημοσιονομικό πακέτο, καθώς και τα 89 προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα με την τρόικα πριν από τις 18 Οκτωβρίου, αν επιθυμεί πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την Παρασκευή η Ελλάδα δεν υπήρχε στην ατζέντα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ δεν είχε προγραμματιστεί και ξεχωριστή σύνοδος για τα κράτη-μέλη του ευρώ, καθώς όλα τα υπόλοιπα θέματα αναφορικά με την «εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης», όπως για παράδειγμα ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, θεωρούνται ακόμη «ανώριμα». Εμπειρος Ευρωπαίος διπλωμάτης εκτιμούσε ότι, εκτός απροόπτου, οδεύουμε προς συνάντηση περιορισμένων προσδοκιών και ότι όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν ανοίξει, με την εξαίρεση ίσως της τραπεζικής ενοποίησης, παραπέμπονται για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο φόβος για την αντίδραση των αγορών σε περίπτωση «φιάσκο», αλλά και η πιθανότητα επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και τρόικας στο μεσοδιάστημα που απομένει ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ευχάριστες εκπλήξεις, όπως άλλωστε συνέβη και στη μαραθώνια σύνοδο του περασμένου Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δίνει μάχη για να συμπεριληφθεί μία θετική δήλωση για τη χώρα μας στα συμπεράσματα της συνόδου. Σε ό,τι αφορά την ουσία των ελληνικών αιτημάτων, όμως, καμία συζήτηση δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν εφαρμόσει η Ελλάδα προηγουμένως τα συμπεφωνημένα του Δεύτερου Προγράμματος Προσαρμογής.
Στο μεταξύ, οι διαφορές μεταξύ των εταίρων μας και για τα δύο μεγάλα ανοικτά θέματα (βιωσιμότητα του χρέους, χρηματοδοτικό κενό) αραμένουν, όπως διεφάνη και από τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αυτήν την εβδομάδα. Στο ζήτημα της επιμήκυνσης η Κομισιόν υποστηρίζει τη θετική στάση του ΔΝΤ, κάτι που άφησε σαφώς να εννοηθεί ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολι Ρεν, την Παρασκευή. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ διεμήνυσε διά του μέλους του Εκτελεστικού της Συμβουλίου Μπενουά Κερέ, ότι η τράπεζα δεν μπορεί να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα και ότι αν θέλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν μόνες τους τα χρήματα. Η τοποθέτηση του κ. Κερέ ήταν απολύτως ακριβής: εντέλει, κάθε «συνολική» διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος απαιτεί χρήματα και τα χρήματα αυτά μπορούν να προέλθουν μόνο από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καθώς ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν έχουν τη δυνατότητα περαιτέρω έκθεσης στην Ελλάδα, ενώ η Κομισιόν δεν έχει δικό της «πορτοφόλι».
Στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Σαμαράς, εκτός από τη συμφωνία που ευελπιστεί να έχει επιτύχει στο μεταξύ με την τρόικα, έχει στη φαρέτρα του και τη θετική αξιολόγηση της Task Force. Η σχετική έκθεση είναι έτοιμη και τα συμπεράσματά της ενθαρρυντικά, όπως πληροφορείται η «Κ», αλλά δεν δημοσιοποιείται, προκειμένου να συμπέσει χρονικά με την έκθεση της τρόικας. Η Task Force εμφανίζεται εντυπωσιασμένη με όσα έχουν γίνει τις τελευταίες 100 ημέρες, ιδιαίτερα από τους κ. Στουρνάρα, Μαυραγάνη και Χατζηδάκη, σε αντίθεση, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, με ό,τι συνέβαινε επί Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών.
Με αυτά τα δεδομένα, το καλό σενάριο προβλέπει απόφαση για την Ελλάδα εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου, όπως εκτίμησε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν και εκταμίευση της δόσης, ή έστω μέρους της, «πριν από το τέλος του χρόνου», όπως δήλωσε στην «Κ» ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_14/10/2012_498763

No comments: