12.10.12

Eυρωπαϊκές μετοχές : Τo buy or not to buy?

«Τώρα είναι η ώρα να γίνει κανείς bullish στις ευρωπαϊκές μετοχές» τονίζει σε σημερινό της σημείωμα η Deutsche Bank, ενώ η Societe Generale στο report της υπογραμμίζει πως έρχεται διόρθωση στους επόμενους 6 μήνες. «Αγοράστε ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, αγοράστε μετοχές εταιρειών με υψηλή μόχλευση -υψηλή απόδοση, αγοράστε μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν ισχυρή εγχώρια έκθεση και πουλήστε μετοχές εταιρειών που έχουν έκθεση σε περιοχές χαμηλού ρίσκου» υπογραμμίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank σε μία από τις πιο bullish εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα.
Όπως επισημαίνουν, τώρα είναι η ώρα να μπει κανείς στην αγορά και μάλιστα με… φόρα, και προσθέτουν πως η Deutsche Bank επιστρέφει στην overweight στάση της για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 .

Με βάση τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, το δίκαιο επίπεδο για τον δείκτη τιμής προς κέρδη (p/e) για τον STOXX 600, είναι το 12,5. Η ευρωπαϊκή αγορά αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με δείκτη p/e στο 11 .

Σύμφωνα με την D.B, ο πρωταγωνιστής στην ανάκαμψη της αγοράς θα είναι η Ιταλία και οι ιταλικές μετοχές. Η πιστωτική επέκταση έχει μειωθεί ταχύτερα στην Ιταλία από ότι σε άλλες μεγάλες χώρες του ευρώ, αλλά τα στάνταρντς δανεισμού φαίνεται να σταθεροποιούνται και η χώρα θα βρεθεί σύντομα στον δρόμο της ανάπτυξης, με την βοήθιεα και της επιβράδυνσης του ρυθμού απομόχλευσης. Και από την στιγμή που η ιταλική οικονομία θα κάνει το come-back της, το ίδιο ακριβώς θα κάνει και η οικονομία της ευρωζώνης η οποία θα ακολουθήσει τα χνάρια της.

Οι αναλυτές της Deutche Βank αναβαθμίζουν τους κλάδους των τραπεζών και των ασφαλειών της ευρωπαϊκής αγοράς, σε overweight ενώ υποβαθμίζουν αυτούς των τροφίμων και ποτών καθώς και τις υπηρεσίες υγείας, σε underweight.

Επίσης, προχωρούν στην αναβάθμιση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σε overweight, υποστηρίζοντας ότι μια μείωση στα κρατικά CDS θα βοηθήσει στο να στραφεί η επενδυτικηή προτίμηση προς τις επιχειρήσεις με υψηλό χρέος, και προσθέτουν πως η στροφή στην ανάπτυξη θα συμβάλει στη μείωση του ρυθμού των περικοπών των μερισμάτων.

Η Societe Generale από την άλλη μεριά, έχει… εντελώς αντίθετη άποψη. Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 θα πέσει κατά 6,6% μέσα στους επόμενους έξι μήνες, καθώς οι υποβαθμίσεις της κερδοφορίας των εταιρειών και η πιο αργή από την αναμενόμενη πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης, έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν την επενδυτική ψυχολογία μετά το ράλι του τρίτου τριμήνου.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της SocGen βλέπουν τον STOXX 600, που σήμερα διαπραγματεύεται στις 269,92 μονάδες, να αγγίζει τις 252 μονάδες στο τέλος του Μαρτίου 2013.

Όπως σημειώνουν, οι αγορές στο τρίτο τρίμηνο ενθαρρύνθηκαν από τις πολιτικεές των κεντρικών τραπεζών αλλά, όπως υπογραμμίζουν «αμφιβάλλουμε εάν τα μέτρα αυτά θα έχουν οποιαδήποτε σημαντική επίδραση στην πραγματική οικονομία κι έτσι θα υπάρξουν περισσότερες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών για την κερδοφορία των εταιρειών 2013».

Η Societe Generale προτιμά τους κλάδους των βασικών καταναλωτικών αγαθών και της υγειονομικής περίθαλψης λόγω της «αντοχής τους στον οικονομικό κύκλο», ενώ, επίσης θωρεί τις τραπεζικές μετοχές ελκυστικές μετά την κίνηση της ΕΚΤ η οποία μείωσε τον κίνδυνο default στη ζώνη του ευρώ.

Τέλος, στάση underweight τηρεί για τις μετοχές των κλάδων των βιομηχανικών και των καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, η SocGen υπογραμμίζει πως οι επενδυτές θα πρέπει να κινούνται σταδιακά προς τις κυκλικές περιοχές εν αναμονή της ευρωπαϊκής ανάκαμψης αργότερα, δεδομένου του προχωρημένου σταδίου της οικονομικής ύφεσης στην περιοχή.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1815179&nt=103

No comments: