19.10.12

WSJ: Η Ευρωζώνη εξετάζει πρόταση επαναγοράς του ελληνικού χρέους


Οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν μία πρόταση η οποία προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω της επαναγοράς -με discount- ομολόγων που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες πιστωτές, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Το πρόγραμμα -μία από τις επιλογές που εξετάζονται- θα μπορούσε να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να "συνυπογράψει" την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα και να κρατήσει το ελληνικό μνημόνιο "εντός τροχιάς" σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι, με άμεση γνώση των συνομιλιών.

Ένας εκ των αξιωματούχων διευκρίνισε πως το εν λόγω σχέδιο -που αρχικά είχε εξεταστεί στα μέσα του προηγούμενου έτους αλλά χωρίς αποτέλεσμα- προωθείται από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Η νομισματική αρχή απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα αγοράζει τα ομόλογα με discount από τους ιδιώτες ομολογιούχους, αλλά στη συνέχεια θα μπορεί να αφαιρέσει το 100% της ονομαστικής τους αξίας από το συνολικό της χρέος, κάνοντας έτσι το χρέος της να μοιάζει πιο βιώσιμο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.

"Περιλαμβάνει μια εθελοντική διαδικασία. Η λογική είναι πως εάν αυτοί οι ομολογιούχοι δεν θέλουν πλέον έκθεση στην Ελλάδα, θα συμφωνήσουν σε ένα premium και η Ελλάδα θα απομειώσει το υπόλοιπο (της ονομαστικής αξίας)", εξήγησε ο ένας αξιωματούχος.

Το σχέδιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν αριθμό εμποδίων, μη εξαιρουμένου του γεγονότος πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να αποκτήσει πρόσβαση σε πολλά δισ. ευρώ για να πραγματοποιήσει την επαναγορά. Η αντίρρηση των Γερμανών με το να δοθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα ήταν ένας από τους λόγους που η πρόταση "έπεσε στο κενό" το 2011 και πλέον έχει πάρει νέες, μεγαλύτερες διαστάσεις. Επίσης, η ανακοίνωση του σχεδίου θα ωθούσε τις τιμές των ομολόγων, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.

Τα ομόλογα που θα μπορούσαν να επαναγοραστούν, εκδόθηκαν για ιδιώτες ομολογιούχους μετά αφού αυτοί συμφώνησαν να αποδεχθούν απώλειες 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους νωρίτερα το τρέχον έτος. Η ονομαστική αξία των ομολόγων αυτών ανέρχεται στα 63 δισ. ευρώ αλλά για την ώρα διαπραγματεύονται με μεγάλο discount.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να "τεστάρει" την ψυχολογία της αγοράς μέσω της εφαρμογής ενός μικρού προγράμματος επαναγοράς που περιλάμβανε σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης και τα οποία αγόρασε στα περίπου 20 σεντς από την ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Οι προσδοκίες πως ο Οργανισμός ίσως προβεί στην υλοποίηση ενός ακόμη μεγαλύτερου προγράμματος, ήταν ένας από τους παράγοντες που τροφοδότησαν ένα ράλι άνω του 20% στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Σε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορούσε να δανείσει τα χρήματα στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει τις αγορές, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, αν και κάτι τέτοιο θα έπεφτε πάνω στον "τοίχο" της Γερμανίας και άλλων πιστωτριών χωρών.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η χρηματοδότηση της επαναγοράς με τα κεφάλαια που η Ελλάδα ευελπιστεί να αντλήσει από τις προγραμματισμένες -καθυστερημένες αρκετά- αποκρατικοποιήσεις. Αλλά και αυτή η πρόταση συναντά εμπόδια: οι αποκρατικοποιήσεις δεν αναμένεται να φέρουν στα ταμεία της κυβέρνησης επαρκή κεφάλαια για την εξόφληση σημαντικού μέρους του υφιστάμενου χρέους των ιδιωτών ομολογιούχων. Παράλληλα, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν για άλλους στόχους που προβλέπονται από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1643946

____________________________________________________

 πάλι τα ίδια: ΙΔΙΩΤΕΣ επενδυτές του PSI, ποιοι; τα ..ασφαλιστικά ταμεία; ΠΑΛΙ;;;

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ μετά το PSI
θα πάμε να αγοράσουμε τα ομόλογα που μας δημιουργούν το μικρότερο πρόβλημα από όλα; είμαστε άξιοι των ηγετών μας.... τα ομόλογα του PSI είναι μεγάλης διάρκειας με μικρό κουπόνι...  μήπως θα τα αγοράσουμε βάζοντας νέο χρέος μικρότερης διάρκειας και μεγαλύτερου κουπονιού;
ΠΟΙΟΣ ΞΥΠΝΙΤΖΗΣ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ;

ας δούμε και τι λέει η Megan (link) από τον Ιούνιο

The second problem with using the EFSF/ESM to purchase sovereign debt in the secondary markets is that it will likely benefit the creditors more than the debtors. In this sense this proposal is very similar to a debt buyback scheme.  After the EUR100bn bank bailout for Spain, the EFSF/ESM will have EUR400bn remaining for secondary market bond purchases. Investors are going to recognize that there is a big buyer in the market with a limited arsenal and may use the opportunity to sell and reduce their exposure to the periphery. However, EFSF/ESM bond purchases will almost certainly drive bond prices up. This will not only render the operation extremely expensive and inefficient, but it could incentivize banks to hold onto their peripheral sovereign debt; if bond prices are rising, then the value that banks can borrow against that collateral will improve. This would not hold true if there were a credible threat of imminent sovereign default (see Eduardo Levy-Yeyati‘s piece for an explanation), but the EFSF/ESM programme would be designed in theory specifically to reduce such a threat for Spain and Italy in particular.

τέλος, εννοείται πως ενδέχεται το άρθρο να είναι φούμαρα
 

No comments: