19.10.12

Παράνομες δυο αλλαγές της τρόικα στα εργασιακά

Δυο αλλαγές στο εργατικό δίκαιο που είχαν ως στόχο να μειώσουν τα εργατικά κόστη στην χτυπημένη από την ύφεση Ελλάδα είναι παράνομες, καθώς πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, υποστηρίζει επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που, όμως, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση αφορά δυο μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την πίεση των διεθνών δανειστών της Ελλάδας και οι οποίες πρέπει να καταργηθούν. Αυτό μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια των ενώσεων των εργαζομένων στις νομικές κινήσεις τους, σημειώνει το πρακτορείο.

Οι δυο αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010 αφορούν την δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν χωρίς προειδοποίηση και τη μείωση των αμοιβών για τους νέους κάτω των 25 ετών στα δυο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η μεγαλύτερη περίοδος δοκιμής αντιβαίνει στο κεφάλαιο που αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται «εύλογης» προειδοποίησης πριν διακοπεί η εργασία τους ενώ η μείωση των αποδοχών των νέων έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας που ορίζεται στα 580 ευρώ το μήνα.

Η πρόεδρος της επιτροπής Luis Jimena Quesada δηλώνει ότι η «η απόφαση οριοθετεί την παράνομη φύση των συγκεκριμένων μέτρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εθνικά δικαιοδοτικά όργανα». Οι προσαρμογές στον προϋπολογισμό που απαιτούνται από την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν πρέπει να οδηγούν σε απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως αυτά απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, προσθέτει. 
Η επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις της αλλά κάνει συστάσεις στο συμβούλιο των υπουργών των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο και μπορεί να υιοθετήσει την απόφαση καλώντας το κράτος μέλος να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

Είναι μια απόφαση, σημειώνει το Reuters, η οποία μπορεί να αποδειχθεί «ντροπιαστική» για τους πιστωτές της Αθήνας καθώς πιέζουν για νέες περικοπές σε μισθούς προκειμένου να παραχωρήσουν στην Ελλάδα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/733117/Article.aspx

Πιο αναλυτικά όπως έκανε γνωστό η Συνομοσπονδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις αποφάσεις της επί των προσφυγών της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ  για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από μέτρα που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου μνημονίου (ν. 3845/2010 και ν. 3863/2010), διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που δεσμεύει την Ελλάδα από το 1984.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη διεθνή αυτή σύμβαση, αφενός με την εξαίρεση των νέων εργαζομένων έως 25 ετών από το πεδίο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και από τα κατώτατα όρια αμοιβής της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους, και αφετέρου από τη δραστική επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου απασχόλησης των εργαζομένων στον ένα χρόνο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245756

____________________________________________

άργησε πάρα πολύ μια τέτοια απόφαση
αυτός είναι ο βασικός λόγος που θα έπρεπε να υπάρχει ΕΕ

No comments: